Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Harrach: érvényesültek a KDNP elképzelései

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője szerint az elmúlt két évben kormánypártként érvényesíteni tudták elképzeléseiket.
Harrach Péter az MTI-nek a kabinet megalakulásának kétéves évfordulója alkalmából adott interjúban arról is beszélt: arra számít, hogy a nagyobbik kormánypárt új frakcióvezetőjével legalább annyira jó lesz az együttműködés, mint Lázár Jánossal volt.

"Egy óvatos kormány 2010-ben az örökség ismeretében csődöt jelentett volna, a kabinet azonban bátor volt, vállalta a "kalandot", úgy csökkentette a hiányt, hogy közben a terheket nem a polgárok vállára rakta, és megkezdte a nagy rendszerek átalakítását is" - összegzett Harrach Péter.

Hozzátette: a rendetlen világból rendezettet teremtettek, mindezt "fergeteges támadások közepette", mert akik a politikai hatalmukat, vagy busás profitjuk egy részét elveszítették a választások után - társulva az ideológiai ellenfelekkel - mindent megtettek a kormány megbuktatásáért.

Az eredményeket áttekintve kiemelte, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény a KDNP régi felvetése volt. Külön kitért a családok védelméről szóló törvényre, a devizahitelesek megsegítésére, valamint a nemzetpolitika területén megvalósult fordulatra.

A határon túli magyarok választási jogáról azt mondta: egyértelműnek látszik a levélben történő szavazás, és ez valószínűleg meg is valósulhat. Ennek technikáját még ki kell dolgozni - jelezte, hozzátéve: az állampolgárság és a választójog megadásával megkezdődött a nemzeti egység újjáépítése.

Harrach Péter szerint a nagy ellátórendszerek átalakítása, köztük az oktatási rendszer és az egészségügy megkezdett átszervezése jelentős érdeksérelmekkel járt, de - adott hangot reményének - a végeredmény végül igazolja az elképzeléseket.

Arra a felvetésre, hogy mely területen van hiányérzete, azt válaszolta: a választópolgárok a leggyakrabban a kommunikációs hiányosságokat vetik a kormány szemére, azt, hogy az általuk képviselt jó irányt, és az intézkedések mögött rejlő valóságot nem tárják fel olyan egyértelműen, hogy az mindenki számára világos legyen. E téren valóban vannak hiányosságok - jegyezte meg.

Harrach Péter szerint az áldozat sok volt, de még mindig kevesebb, mint amit egy hagyományos, a megszorításokra épülő politika hozott volna.

A frakcióvezető az elmúlt időszakban nagy vihart kavart abortusztabletta-ügyben ismét megerősítette: a KDNP életpárti, az abortusz egyetlen formáját sem tartják támogathatónak. Magyarországon az a probléma, hogy nem születnek meg a kívánt gyermekek, és nem az, hogy hogyan akadályozzák meg a megszületésüket - mutatott rá. Úgy fogalmazott: ha a KDNP-n múlna, és "a társadalom érett lenne rá", akkor nagyobb védelmet tudnának a magzatnak adni. A kérdés lényege azonban szerinte nem a tabletta, hanem az, hogy a magyar fiatalok gondolkodásmódjában meg tudják-e jeleníteni az élet tiszteletének gondolatát, és a felelős párkapcsolat fontosságát. Ma a törvény szigorítása nem aktuális, hanem a közgondolkodás megváltoztatása a megfelelő eszköz - rögzítette.

A pártfinanszírozás területén megfogalmazott elképzelésekről, a támogatások esetleges felfüggesztéséről azt mondta: minden pártnak a jelenlegi finanszírozás fenntartása lenne a jó. Elvi kérdés számukra, hogy egy demokratikus párt akkor tud működni, ha kap állami támogatást; ennek mértéke az elmúlt évek során kialakult, és elfogadott volt. Ha azonban olyan helyzet alakul ki, mint amilyen jelenleg van, indokolt lehet, hogy egy-két évre módosítsák az állami támogatás összegét - tette hozzá.

A frakcióvezető szerint a KDNP az elmúlt két évben az esetek többségében érvényesíteni tudta elképzeléseit. Előfordult néhányszor, hogy a frakciószövetség másként döntött, de ezt elfogadták - fűzte hozzá.

Úgy értékelte, minden területen, ahol kereszténydemokrata államtitkárok dolgoztak, sikeres és jó munka zajlott. A KDNP által kidolgozott kétharmados törvények kapcsán megjegyezte, "minden látszat ellenére" az egyházi törvény első változatát jobbnak tartják, mint a később módosított jogszabályt.

A két kormánypárt frakciója közötti együttműködést értékelve azt mondta: a szövetségi rendszer jól működik. Lázár Jánossal, a Fidesz korábbi frakcióvezetőjével jó volt a személyes kapcsolatom - mondta, hozzátéve: bár vezetési stílusuk jelentősen különbözött, de ez megfelelt a frakciók sajátosságainak. A kereszténydemokrata politikus arra számít, hogy Rogán Antallal, az új frakcióvezetővel legalább ennyire jó lesz az együttműködés.
Szólt arról is, hogy a választókerületek elosztásánál a KDNP-nek felajánlott körzetek aránya megegyezik a frakció mostani arányaival, ez 13 helyet jelent, a lista ügyében azonban még nem született döntés.

Harrach Péter azt mondta, a KDNP a jövőben is elsősorban a szociálisan érzékeny területekre kíván koncentrálni. A kereszténydemokrata politikus kiemelte a rászorulók védelmét, az egészséges társadalom építését és a civil szférával a kapcsolatok erősítését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három súlyos sérült egy fóti balesetben

Két autó ütközött Fót és Csomád között. A balesetben hárman súlyosan megsérültek. Tovább olvasom