Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Harry Potter és a titkok kamrája

Itt a várva várt második rész, amely - a könyvnek megfelelően - az elsőnél kicsit sötétebbre sikeredett. A főszereplő Harry jelleme is változott: míg az első részben még csak barátkozott a varázslóság gondolatával, itt már magabiztosan áll a kihívások elé.

A sztori

Harry Potter nyári vakációja nem sikerült a legjobban. Nem elég, hogy nehezen boldogult rokonaival, Petunia nénivel és Vernon bácsival, mintha még legjobb barátai, Ron és Hermione is elfeledték volna: egyetlen levelére sem válaszoltak. Váratlanul azonban megjelenik szobájában Dobby, a házimanó, hogy figyelmeztesse: az új tanévben nagy veszély leselkedik rá iskolája, a Roxfort falai között. Kiderül, Dobby volt az, aki Ron és Hermoine válaszleveleit is elzárta előle, mert annyira féltette Harryt a visszatéréstől. Ám Harry - barátai és egy repülő autó segítségével - megmenekül a Dursley-ház sivár falai közül.
Harry és Ron azonban gyanús körülmények között lekésik a Roxfort Expresszt, amely visszavinné őket az iskolába. A fiúknak cselekedniük kell a vészhelyzetben, nehogy elkéssenek az új tanév kezdetéről, s ezzel kivívják maguk ellen Piton professzor haragját, aki kizárásuk után kiált, miután a Fordot az elvarázsolt Fúriafűz fának kormányozzák.

Időközben elterjed a híre Harry elsősként véghezvitt tetteinek, így csakhamar nem kívánt érdeklődés középpontjában találja magát. Új rajongói között megtalálhatjuk Ron kishúgát, Ginnyt; az elsőéves Colin Creevey-t; és - ami a leginkább idegesítő - a új tanárukat, Gilderoy Lockhartot. Saját hiúságától vezérelve Lockhart vágyik mindarra az elismerésre, amely hősünket körülveszi, és mind gyakrabban mutatkozik a fiú társaságában. De ő sem tud ésszerű magyarázatot adni arra az új és minden eddiginél gonoszabb hatalomra, amely az iskolát fenyegeti.
Minden szem Harryre szegeződik, s barátai kételkedni kezdenek benne. Kivéve persze Ront, Hermoinét és a kis Ginnyt, aki varázslatos naplójára fordítja minden figyelmét.
Harry azonban nem okoz csalódást barátainak és - Lockarttal vagy nélküle - szembeszáll a sötét hatalmakkal, amelyek szeretett iskoláját fenyegetik.

A produkcióról

A Harry Potter és a titkok kamrája filmváltozatának munkálatai 2001. november 19-én kezdődtek meg a hertfordshire-i Leavesden stúdióban, valamint Anglia különböző tájain. Ez mindössze három nappal a Harry Potter és a bölcsek köve című első rész hivatalos bemutatója után történt, amely ezidőtájt számos bevételi rekordot megdöntött. A film három Oscar-díj és hét BAFTA-jelölést is begyűjtött, köztük az esztendő legkiemelkedőbb brit mozija kategóriában is.

Sok rendező számára egy nagyjátékfilm elkészítésének utómunkálatai fáradságos és sokat kívánó procedúrát jelentenek. Chris Columbusnak 2001 nyarán és őszén egy még nehezebb feladattal kellett szembesülnie: egyidejűleg felügyelte a Harry Potter és a Bölcsek Köve vágási munkálatait és vágott bele a második rész tervezésébe és előkészületeibe.
„Dolgos időszak volt, de a Bölcsek Köve kapcsán sok tapasztalatot gyűjtöttünk és izgatottan vártam, hogyan tudjuk mindezt használni a második rész esetében" - emlékszik vissza Columbus.
 
A szoros időbeosztás másik előnyét az jelentette, hogy a stáb éppen a sikerek és a média kiemelt figyelme közepette összpontosíthatott feladatára. „Egyikünknek sem nyílt lehetősége hátradőlni és élvezni a sikert, ami szerintem mindenkinek jót tett, különösen a srácoknak - állítja a rendező. - Ekkorra a szereplők és a stáb egyfajta hatalmas családdá vált. Remek volt, hogy megoszthattuk az izgalom érzését, úgy, hogy közben át tudtuk mindezt vinni az újabb filmbe."

Az új Harry

„A Titkok kamrája sötétebb és egyben humorosabb, mint elődje, és Harry karakterét új megvilágításba helyezi - állítja Columbus. - Az első rész arról szólt, hogyan fedezi fel Harry, hogy ő valójában egy varázsló. Szemben a színes és nagystílű figurákkal, akik körbevették, ő mindig kissé passzív volt, és a film utolsó harmadáig nem mutatta meg magát. A Titkok kamrájában azonban kezdettől fogva sokkal nagyobb önbizalmat és erőt mutat."

Harry Potter aktívabb egyénisége természetesen nem volt ellenére a címszereplő Daniel Radcliffe-nek sem:
„Az első rész utolsó mondata akár a második kezdete is lehetne - magyarázza el a színész, aki mellesleg kedvenc olvasmányai között tartja számon a Harry Potter és a titkok kamrája eredetijét. - Harry azt mondja: ‘Nem megyek haza, nem szeretnék’, mert rájött, hogy az igazi otthona a Roxfort és ide tartozik. De amikor visszatér az iskolába, felfedezi, hogy ezt az otthonát nagy veszély fenyegeti és eltökélt, hogy megvédi azt."

Harry fejlődése saját bevallása szerint személyesen is befolyásolta Radcliffe-t: „A jelleme olyan sokat fejlődött, hogy nekem is fejlődnöm kellett vele - így most két ösztön munkál bennem: Harry-é és a sajátom. Minden jelenet előtt feltettem magamnak a kérdést, hogy vajon Harry hogyan reagálna erre és ezt próbáltam a vásznon megvalósítani."

„Semmiért sem adtam volna oda ezt az élményt. Fantasztikus volt, és tudom, hogy a személyiségem fejlődését is segítette. Úgy gondolom, mindenki, aki ezeken a filmeken dolgozott, fejlődött, még a felnőttek is. És az itt kialakult baráti kötelékek, különösen Emmával és Ruperttel, soha nem szakíthatók majd el." További infó 
A produkcióról 
 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét támad a Csernobil vírus

Új változatát fedezték fel a Csernobil nevű számítógépes vírusnak, amely képes… Tovább olvasom