Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

Harry Potter és a titkok kamrája

Chris Columbus rendező ezúttal is szigorúan követi a forrást – J. K Rowling elképzelhetetlenül nagysikerű második könyvét. Ezúttal a történet azonban sötétebb, sokkal humorosabb és akciódúsabb, mint az első rész.
Jenei Rita filmkritikája
rendező
: Chris Columbus
író: Joanne Kathleen Rowling
forgatókönyvíró: Steven Kloves
operatőr: Roger Pratt
jelmeztervező: Lindy Hemming
zene: William Ross, John Williams
producer: David Heyman
látványtervező: Stuart Craig
vágó: Peter Honess

szereplő(k):
Daniel Radcliffe (Harry Potter)
Emma Watson (Hermione Granger)
Rupert Grint (Ronald "Ron" Weasley)
Richard Harris (Albus Dumbledore okleveles főmágus)
Robbie Coltrane (Hagrid)
Maggie Smith (Minerva McGalagony igazgatóhelyettes)
Alan Rickman (Severus Snape professzor)
Warwick Davis (Flitwick professzor)
Kenneth Branagh (Gilderoy Lockhart)
Tom Felton (Draco Malfoy)
Jason Isaacs (Lucius Malfoy)
Fiona Shaw (Petunia Dursley)
Richard Griffiths (Vernon Dursley)


A film sztorija

Harry Potter, mint minden egészséges fiú, figyelmen kívül hagyja a gondoskodó féltést, és a jótanácsok ellenére visszatér Roxfortba, hogy megkezdje másodéves tanulmányait a legjobb varázslóképző intézményben. Csakhogy az iskolán mintha átok ülne: furábbnál furább dolgok történnek rendre.

Harry még mindig az iskola legismertebb és legnépszerűbb diákja, bár a rivális házhoz tartozó Malfoy, Crack és Monstro továbbra is ellenségüknek tartják. Az ő bosszantásuk mellett Harrynek még a falakból áradó hangokkal is meg kell küzdenie. És ha ez még nem lenne elég: egyre többen válnak kövé az iskola falain belül. A jelek egy dolgot jelenthetnek: valaki felnyitotta a Titkok kamrájának ajtaját...
www.port.hu

Kritikák


Paul Clinton (CNN)

"A „Harry Potter és a titkok kamrája" filmes adaptációja ezúttal is szigorúan követi az forrást – J. K Rowling elképzelhetetlenül nagysikerű második könyvét. Ezúttal a történet azonban sötétebb, sokkal humorosabb és akciódúsabb, mint az első rész.

Az előző filmben – „Harry Potter és a Bölcsesség köve" – Harry sokkal passzívabb volt, rengeteg információt el kellett mondani a boszorkányságról és a karakterek eredetéről. Ezúttal a már megteremtett közegben szabadon mozoghatnak a szereplők, felpörgetve ezzel a film cselekményét.

Keneth Branagh (Gilderoy Lockhart) szerepe a legjobban megmunkált. Olyan, mintha átsütne a képernyőt az elvezet, amivel az önelégült Lockhart professzort életre kelti.

Radcliffe (Harry) és Grint (Ron Weasley) mindeketten nőttek egy kicsit és hangjuk sem ugyanaz a gyerekhang, mint az első részben. Egyik sem drasztikus egyelőre, de ha tekintetbe vesszük, hogy a következő rész semmiképpen nem várható 2004 előtt, akkor a gyerekek változása már okozhat problémát. A legjobb új karakter egyértelműen Dobby, a házimanó. Egyes megjelenései még a kardos Yoda alakításával is vetekszenek."

A teljes cikk

Lizzie Rusbridger (Guardian)

"Szülők, figyelem, a film elég hosszú, bár valószínűleg az igazi Potter-rajongóknak ez smafu. Csak a könyv legvége maradt le, hogy valami csöpögős hollywood-i befejezésnek adja át a helyét: ez az egyetlen pont, ahol jelentkezni kell, hogy rendező bácsi, ha már ennyire ragaszkodott a könyvhöz, miért kellett a végét elrontani?"

A teljes cikk

James Berardinelli (ReelViews)

"A probléma ugyanaz, mint az előző filmmel, a "Harry Potter és a Bölcsek köve"-vel: a rendező szolgai hűséggel másolta a könyvet. Kevés kivétellel (mint például a Halál-napi party - ami miatt viszont lesz egy-két dühös rajongó) minden apró jelenet feltűnik a vásznon is, ezzel a történetet újból a szétesés fenyegeti, a mozi pedig még a 150 perces előző rész is túlszárnyalja. A sorozatok (főleg azok, amelyekben ugyanzaok a szereplők haladnak át újabb és újabb megpróbáltatásokon) nem midnig működnek olyan jól a filmen, mint könyvekben, és pontosan ez a helyzet itt is. Az embernek egyszerűen be kellene látnia, hogy a regény és a film két különböző dolog. A legjobb moziadaptációk talán éppen azok, amelyek nem ragaszkodnak a szöveghez. A második rész első órája határozottan akadozó, céltalanul terjeng ide-oda. Persze ha ezt kibírjuk, a fő sztori nagyobb ritmmusra kapcsol és a film is sokkal élvezhetőbb. Legalábbis az utolsó háromnegyed óráig, amikor a szintén lassú és akadozó befejezés elkezdődik."

A teljes cikk


 
 Nemzetközi filmtár


IMDb.com
A film hivatalos oldala
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg Ryan, a 'totális divatroncs'

A világ legrosszabbul öltözött hölgye tavaly Anne Nicole Smith volt, megelőzve többek közt Meg Ryant… Tovább olvasom