Délmagyar logó

2018. 02. 23. péntek - Alfréd 0°C | 5°C Még több cikk.

Hasonló tudású masinák, eltérő csomagolásban

Néhány évvel ezelőtt a legtöbb ember számára még megfizethetetlen volt a több százezer forintos digitális fényképezőgép – ma akár harmincezer forintért a miénk lehet. Ha jó minőségben szeretnénk viszontlátni nyaralásunk emlékeit, mégse a legolcsóbb darabok közül válogassunk. Az igazán profi gépek kezeléséhez pedig fotós tapasztalat is szükséges.
A kezdő fotósoknak a 4-5 megapixeles fényképezőgépeket ajánlja Kibédi Erika Fotó: Frank Yvette
Helyesen döntöttek azok, akik a digitális fényképezőgépek megjelenése pillanatában nem nyúltak rögtön pénztárcájuk után. Néhány év alatt a csodamasinák tudása az egekbe emelkedett – áruk pedig a mélybe zuhant. Amíg régebben százezer forint alatt nemigen lehetett beszerezni egy digitális fényképezőgépet, mára 30-50 ezer forintért is vehetünk egyet. Természetesen csak akkor, ha nem a profi, hanem a hobbigépekre fáj a fogunk.

Minitől a klasszikusig

Az egyik szegedi, fényképezőgépek eladására specializálódott üzletben közel ötven darab masina bizonytalaníthatja el a vásárlót: melyiket vegye meg? Kibédi Erika, a bolt egyik alkalmazottja szerint 3 megapixeles felbontásúnál kisebb teljesítményűre nem érdemes beruházni. A kezdő fotósoknak a 4-5 megapixeles fényképezőgépeket ajánlja, amelyek képei egy A/4-es lapra kinyomtatva már élethűen vissza tudják adni egy kirándulás vagy nyaralás emlékeit. Áruk 30 és 50 ezer forint között ingadozik, tudásuk közel egyforma.

A gépek közötti eltérés inkább a külsőségekben mutatkozik meg: nyolc centiméter hosszú, egy centi széles gépet – ami inkább hasonlít egy
A javítás ára

Ha elromlott a gépünk, és a gyártótól függő egy-két éves garancia is lejárt, szakemberhez kell fordulnunk. Szathmáry Gábor nemcsak
új gyártmányokkal, hanem használtgép-eladással és -javítással is foglalkozik. Véleménye szerint megunt digitális gépünket nem érdemes eladnunk: amíg néhány évvel ezelőtt egy 1,8 megapixeles 160 ezer forintba került, ma már ötezer forintért is nehéz rá vevőt találni. A régi, még igazi filmmel működő gépekre nagyobb az igény, hiszen egy-egy példány már muzeális darabnak számít – ezeket a gyűjtők szokták keresni. Szathmáry Gábor úgy tapasztalja, a digitális gépek érzékenyebbek, ezért könnyebben elromlanak ódivatú társaiknál. A javítás, hibától függően, ezer–húszezer forint. A szakember szerint, ha túl sokba kerül a renoválás, érdemesebb egy új gép vásárlásába fektetnünk a javításra szánt pénzünket. 
kisebb diktafonra vagy mp3 lejátszóra, mint fényképezőgépre – éppúgy vehetünk, mint egy klasszikus méretűre és formájúra tervezett darabot.

Ezen gépek többsége három-négyszeres optikai zoommal is rendelkezik – ha ráközelítünk a lencsevégre kapni kívánt tárgyra, nem romlik a kép minősége.

– A harmincezer forint alatt kínált gépek többségében csak digitális zoom funkciót találunk, ami ráközelítésnél rosszabb minőségű kép elkészítését eredményezi – mondja Kibédi Erika.

Víz alá merülni

S hogy mennyire könnyű a gépek kezelhetősége? A legtöbb masina tetején egy kerek tárcsa, különböző rárajzolt jelekkel segíti az eligazodást. Amin nem találunk ilyet, annak funkcióit a gép menüjéből kell kibogarásznunk – használatuk is bonyolultabb. A profibb gépeket, amiből négy-öt különböző darab jelenti a kínálatot, inkább a komolyabb fotós tapasztalatokkal rendelkező vevők keressék. A 6-9 megapixeles felbontású gépek 180-240 ezer forintba kerülnek: menü útján például mi magunk állíthatjuk be rajtuk a fényerőt, a zársebességet, és szabályozhatjuk a blende nyílást is. Használatukhoz elengedhetetlen a fotós előismeret.

Aki azonban tenger mellé megy nyaralni, és a víz alatt szeretne fényképeket készíteni, ne digitális, inkább egyszer használatos fényképezőgépet vásároljon magának. Előbbiekhez is be lehet szerezni úgynevezett víz alatti védőburkot, de víz alá igazából az utóbbit érdemes vinni. Ügyeljünk arra, hogy az egyszer használatos gépeken legyen vaku, hiszen a tengerek mélyén nem mindig ideálisak a fényviszonyok. Áruk egyáltalán nem elrettentő: egy huszonhét fénykép elkészítésére alkalmas gép darabja 2000 és 4000 forint között mozog.

Csekély alapmemória

Aki pedig „hangos" videofilmet is szeretne gépével forgatni – a videó funkció szinte minden digitális gépben benne van –, annak egy, a masinán található kis lyukat kell keresnie. Azokkal a gépekkel amelyeken nem találunk ilyet, csak némafilmet tudunk rögzíteni. A kényelmes vásárlóknak az a 80 ezer forintos csodamasina jelentheti a megoldást, amelyet nyomtatóval együtt lehet megvásárolni: saját magunk hívhatjuk elő a vele elkészített fényképeket.

Amire azonban külön oda kell figyelnünk egy gép vásárlásakor, az a hozzá tartozó memóriakártya. – Gyárilag minden fényképezőgépbe egy 16 vagy 32 megabyte-os memória van beszerelve, de ez csak tíz-húsz darab kiváló felbontású kép elkészítéséhez elegendő – mondja Kibédi Erika. Ezért nem árt, ha az új gépet egy legalább 256 megabyte-os plusz memóriakártyával vásároljuk meg. – Fontos, hogy a vevő megkérdezze, melyik gépbe milyen típusú kártya illik. Az MS-kártya például csak Sony gépekhez használható – magyarázza az eladó. A kártyák, típustól függően, 6000 és 24 ezer forintba kerülnek.


Fontos kiegészítők

Mivel egy fényképezőgépbe került porszem is elronthatja a masinát, érdemes egy tokra is beruháznunk. Közel húszféle közül válogathatunk 999 és 2990 forintos egységáron. S hogy működjön is a fényképezőgép, elemet is vásároljunk hozzá – ne a hagyományos ceruzát, az akkumulátort részesítsük előnyben. Az akkumulátor újratölthető, ezért hosszú távon bejön az a minimum ötezer forint, amit először kell áldoznunk rá. Ez az ár természetesen a töltőegységet is magában foglalja.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kampánycsendet sértettek Csornán

Két, írásban beérkezett kifogásnak adott helyt és kampánycsend sértést állapított meg Csornán az 5. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság. Tovább olvasom