Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 5°C Még több cikk.

Hat évre ítélték a Pécsi Közlekedési Zrt. vezérigazgatóját

Hét év szabadságvesztésre ítélte a Pécsi Közlekedési (PK) Zrt. vezérigazgatóját a pécsi helyi járatú autóbuszok ügyében kedden a Pécsi Törvényszék; Keczer László az utolsó szó jogán ártatlannak vallotta magát. Az ítélet nem jogerős, miután a vádlott és védője fellebbezett.
Az Oltai Judit vezette bírói tanács hűtlen kezelésben találta bűnösnek a vádlottat, akit a szabadságvesztés kiszabása mellett 5 évre eltiltott a közügyek gyakorlásától és több mint 3 millió forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett.

A PK Zrt. időközben leváltott, de jogilag még hivatalban lévő vezetőjét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével vádolják.

A vádirat szerint Keczer László 2009 januárjában adásvételi szerződést kötött arról, hogy a városi vagyonkezelő Pécs Holding Zrt. többségi tulajdonában és a Mecsekbusz Kft. kisebbségi tulajdonában lévő PK eladja több mint másfél száz buszból álló járműparkját a PK és az LL Bus Kft. által létrehozott PK Busrent Kft.-nek. A 2,6 milliárd forintról szóló szerződéshez kapcsolódóan egy üzemben tartási megállapodás is született a járművek bérléséről.

Az ítélet indokolása szerint a buszok eladásával és visszabérlésével a PK Zrt.-t és közvetetten Pécs városát jelentős vagyoni hátrány érte. Keczer László 2,47 milliárd vagyoni hátrányt okozott a buszok eladásával és visszabérlésével 2009 januárja és 2011 márciusa között.

A bíró az indoklásban elmondta, a volt vezérigazgató a közgyűlés hozzájárulása nélkül értékesítette a buszokat. A járművek bérleti díja kirívóan magas volt, 2,47 milliárd forinttal több maradt volna a PK Zrt. kasszájában, ha Keczer László nem köti meg a buszok eladásáról és bérletéről szóló szerződéseket. Oltai Judit hangsúlyozta, a volt vezérigazgató nem a PK Zrt., hanem a befektető érdekeit tartotta szem előtt.

Az elsőfokú bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlott korábbi kifogástalan életvitelét, súlyosbítóként pedig a kirívó összeget.

Az ítéletet a vád képviselője tudomásul vette, de a vádlott és védője fellebbezett, ezért az ügy másodfokon a Pécsi Ítélőtáblára kerül. A bíróság megtiltotta a vádlottnak, hogy a jogerős ítéletig elhagyja az országot. Keczer Lászlónak hetente két alkalommal a székesfehérvári rendőrkapitányságon kell jelentkeznie

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

60 település vesz részt a szombati Föld óráján

Hatvankét település, 216 intézmény és vállalat, valamint több mint 2500 magánszemély regisztrált a… Tovább olvasom