Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Hat órán át tetőzött a Sajó Sajópüspökinél

A folyó felső szakaszán megkezdődött a nagyon lassú apadás, míg a Sajó közép- és alsó szakaszán intenzíven árad.
Hat órán át tetőzött a Sajó a Borsod megyei Sajópüspökinél, a szombaton mért 338 centiméteres vízállás 62 centiméterrel maradt el az eddigi legnagyobb - 1974-es - árvíz szintjétől, akkor 400 centimétert mértek - mondta az MTI-nek az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) árvízvédelmi osztályának vezetője. Csont Csaba közölte: a folyó felső szakaszán megkezdődött a nagyon lassú apadás, míg a Sajó közép- és alsó szakaszán intenzíven árad.

A Tarna folyó áradása kapcsán elmondta: az első árhullám szerdán (december 23-án) este Verpelétnél 200 centiméterhez közel tetőzött, ezt követően pénteken először 354 centiméterig áradt a folyó ugyanitt, majd csaknem 40 centiméteres apadást követően másodszor - szombaton hajnalban - a Tarna ismét áradásnak indult, és 355 centiméteres vízállást mértek. Ezután a folyó alsóbb szakaszán a tarnamérai vízmércén indult meg az ütemes áradás, ahol jelenleg a folyó tetőzés közeli állapotban van - 336 centiméterrel -, míg az alsóbb szakaszokon továbbra is áradó tendencia érvényesül - részletezte az árvízvédelmi osztályvezető.

Arról is beszámolt Csont Csaba, hogy az elmúlt napokban nemcsak a Sajó és a Tarna mentén hullott jelentős mennyiségű csapadék, hanem a Bodrog és a Felső-Tisza vízgyűjtőjén is. Az elmúlt 24 órában a legtöbb csapadékot Kárpátaljáról (Ukrajna) és a Bodrog vízgyűjtőjéről jelentették. Itt az Ung vízszintje Lékárdnál elérte a harmadfokú készültségi szintet szombat délután, és tovább áradt, a vízmércén 903 centimétert mértek. Hozzátette: a Tisza mellékfolyóin is vízszintemelkedések alakultak ki, a csapadék, illetve a hóolvadás miatt.

Az előrejelzések szerint a Bodrog Felsőbereckinél a jövő hét közepén 650 centiméteres vízállással tetőzhet, plusz-mínusz húsz centis eltéréssel, míg a Tisza Tokaj alatti szakaszánál - a Bodrog árhullámával egyesülve - a jövő hét közepére szintén elérheti a másodfokú készültségi szintet - jegyezte meg Csont Csaba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt telitalálat az ötös lottón

A 4 találatosokra egyenként 1.217.620 Ft-ot fizetnek ki. Tovább olvasom