Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Hat százalék felett a recesszió

Az idei első negyedévben a magyar gazdaság - a 2008 azonos időszakához képest - 6,1 százalékkal esett, az előző három hónap után 2 és fél százalékkal - tudatta kedden közleményben a KSH.
Az exportorientált feldolgozóipar teljesítménye egyötödével zuhant. A kormány egész éves GDP-várakozása mínusz 6,7 százalék.

Folytatódik a magyar gazdaság zuhanásszerű szűkülése, 2008. második negyedéve óta immáron szorosan az Európai Unióéval párhuzamosan. A közösség teljesítménye az első három hónapban 4 és fél százalékkal esett, a magyaré 6,1-del. Az árutermelő ágazatok teljesítménye 14,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, ezen belül a mezőgazdaságé 9,8, az iparé 17,6 százalékkal. Az exportvezérelt feldolgozóipar teljesítménye 20,5 százalékot zuhant tavasszal.

A gazdaság teljesítményében meghatározó export 18,6 százalékkal kisebb lett egy év alatt, az import 22 százalékkal esett. Ebben komoly szerepe van a belső felhasználás 9,6 százalékos visszaesésének. A beruházások is nagy mértékben 6,9 százalékkal kisebbek voltak.

A negyedéves adatok is a recesszió változatlanul erős voltáról tanúskodnak. A 2008 utolsó három hónapjával összevetve a GDP 2 és fél százalékkal esett, a háztartások fogyasztása 2,2 százalékkal szűkült.

Olvasóink írták

  • 1. achilleus 2009. június 09. 12:04
    „"Ebben komoly szerepe van a belső felhasználás 9,6 százalékos visszaesésének. A beruházások is nagy mértékben 6,9 százalékkal kisebbek voltak."
    Ez a két dolog így együtt padlóra küldi a hazai gazdaság maradványait is. És megint kezdődik a hiány, megszorítások, termeléscsökkenés, munkanélküliség spirál, egészen az államcsődig. Gratula, elvtársak. Mennyi van még az IMF hitelből? Mert utána konyec, tudjátok?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A parlament előtt a vagyonadó tervezete

Keddi ülésén megkezdte az Országgyűlés a közteherviselés rendszerének 2010-es átalakításáról és a… Tovább olvasom