Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Hatalmi harc a Fideszben: ki lesz az egészségügyi miniszter?

Mikola Istvánnak ismét sikerült felkavarnia a kedélyeket a Fidesz háza táján. Nyílt kiállását a HospInvest mellett sokan nem nézték jó szemmel. A Hirszerzo.hu-nak megszólaló, a Fideszt jól ismerő források viszont egyöntetűen vallják: a "nemzet orvosa" konzekvens, ráadásul nincs is alternatívája a párton belül.

Még mindig két irányzat uralkodik a Fidesz egészségpolitikájában: politikusainak egyik fele támogatja, hogy ésszerű keretek között a kórházak működtetésében magánbefektetők is megjelenjenek, a másik fele viszont teljesen ellenzi azt.

A Fidesz egészségügyi belháborújába végül Orbán Viktornak kellett beavatkoznia, aki bár Mikola Istvánnal szemben nem alkalmazott retorziót, hogy ismét a privatizáció mellett tette le voksát, nyílt levélben mégis megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket - írja a Hirszerzo.hu.

Eger polgármesteréhez írt levelében a Fidesz elnöke ismét leszögezte, pártja nem segít az "egészségügyben a profithajhászásnak és a nyakló nélküli privatizációnak", és támogatja az egriek szabadságharcát, "amely szembeszáll a hatalmi önkénnyel, és az ott élő emberek érdekében mindent megtesz a helyi kórház és más egészségügyi intézmények megmentése érdekében".

"Mikola legalább konzekvens"

Mikola István ugyanis nagy botrányt váltott ki azzal, amikor Kökény Mihály társaságában látogatást tett a napokban a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórházban, ahol többek között azt mondta: a sokat támadott céget nem tartja profitérdekelt pénzszivattyúnak. A Magyar Nemzet pedig szombati számában támadta ezért Mikolát, mint írták, több fideszes politikus is felháborodott Mikolán, de névvel egyikük sem akart nyilatkozni.

Ahogyan a Fideszt jól ismerő forrásunk fogalmaz: Mikola az egyetlen konzekvens egészségpolitikus, akinek a véleménye évek alatt semmit sem változott. "Ő azt mondta régen, és azt mondja most is, hogy a privatizációnak helye van a szolgáltatói oldalon, de csak szigorú kontroll mellett. És azt is mondja, hogy az orvosok (és nővérek) egzisztenciális létét biztosítani kell." Forrásunk állítja: a Fideszen belül cseppet sincsen egységes elképzelés az egészségügyről.

Az ellentmondást pedig az okozza, hogy bár a Fidesznek legalább három gazdasági műhelye van, az egészségüggyel nem foglalkozik a párt egységesen. "Ahány egészségpolitikus van, annyian mást mondanak. És pont a legfőbb kérdésben nem képviselnek egységes álláspontot: szabad-e magántőkét vinni az egészségügybe" - mondta a Hirszerzo.hu-nak egy pártbéli informátora.

Igaz, a Fidesz Országos Választmánya tavaly szeptemberben elfogadott egy határozatot, mely szerint a Fidesz elutasítja az üzleti, profitalapú, fizetős egészségügy kialakítását. Az önkormányzatoknak pedig kijelöltek egy stratégiát, hogy utasítsák el a bújtatott privatizáció formáit, beleértve a kórház működtetésének kiszervezését is, amennyiben pedig gazdasági társasággá alakítják az intézményt, garantálni kell, hogy a társaság tulajdonosa 100 százalékban önkormányzati tulajdonban maradjon.

A határozatot azonban nem sikerült konzekvensen betartani, s míg Mikola Istvánnak úgy tűnik, nem kell megbünhödnie azért, mert szembe ment a párt alapelveivel, a fidesz ellentétes egészségpolitikájának első áldozata Csáki Zsigmond lett. Heves polgármesterét ugyanis kizárták a pártból, mert magánkézbe adta a hevesi rendelőintézet működtetését, a pályázat nyertese pedig az az Agria Ügyelet Kft. volt, amelynek egyik tulajdonosa Magyar István, a Fidesz egri elnöke.

Mikola István és a privatizációs ördög

Nem ez volt az első eset, amikor magyarázkodni kellett a "nemzet orvosának" nyilatkozatai után. Mikola legutóbb akkor vágta ki a biztosítékot, amikor 2007 decemberében az MTV Az Este című műsorában úgy nyilatkozott, hogy egyik magánbefektető sem ördögtől való. "Ha egy önkormányzat és egy kórház jó szerződést köt, a HospInvesttel vagy akárki mással, akkor elképzelhető, hogy ez a fenntarthatóságot, a gazdaságilag racionális, hatékony működést segíti" - közölte a műsorban. Akkortájt pedig épp Pesti Imre tartott nap, mint nap sajtótájékoztatót arról, hogy a HospInvest tönkre teszi a betegellátást, ráadásul a legnagyobb ellenzéki párt több helyen, például Egerben és Kazincbarcikán a helyi kórház megmentéséért tüntetett, mert szerintük kiárusítják az egészségügyi intézményeket azzal, hogy az üzemeltetési jogot több évre átadják.

Verseny a miniszteri székért

És éppen az akasztotta ki a fideszes politikusokat, hogy Mikola István nyilatkozatai fölött mindig szemet hunyt Orbán Viktor, ráadásul megindult a harc az egészségügyi miniszteri posztért.

"Hatalmi harc folyik a Fideszben, egyesek ki akarják fúrni Mikolát a pártból, tulajdonképpen megindult a harc a még nem létező bársonyszékért" - mondta a lap egy másik, a Fideszt jól ismerő forrása. Szerinte ez nem új keletű dolog, évek óta rossz szemmel nézik Mikola ténykedését. Ráadásul az elmúlt években több egészségügyi szakpolitikus is reflektorfénybe került. Köztük van például Pesti Imre fővárosi politikus, aki Mikola mellett előszeretettel tart sajtótájékoztatókat. Molnár Ágnes Orbán Viktor bizalmasának számít, s bár ő nem ismert az átlagemberek körében, "benne van a bűvös körben".

"A párton belül létezik egy szocialista vonalat képviselő réteg: ide tartozik Pesti Imre és Molnár Ágnes is. Ők azt mondják, jó minden így, ahogy van, csak pumpáljanak több pénzt a rendszerbe. Csakhogy az említett két ember neve fel sem merülhet későbbi miniszterként, Mikola pedig pontosan tudja, hogy ha ő ezt a területet megkapja, azzal csak a magántőke segítségével lehet valamit kezdeni" - véli a lap forrása, aki szerint, ha Orbán Viktor mégis rájuk hallgatna, akkor azt "nagyon rosszul tenné".

Csupán taktika a Mikola-ügy?

Egy másik, pártbeli informátorunk szerint a Mikola-ügy csupán a jéghegy csúcsa. "Az egész arról szól, hogy a Fidesz felső vezetése sem gondolta, hogy így túlnyerik magukat az önkormányzati választáson, és a központból azóta diktálják a tennivalókat a polgármesterek felé. Csakhogy azt a helyiek tudják, mi jó a városuknak, jelesül, mennyire van szükség a magántőkére" - véli.

A Hirszerzo.hu-nak nyilatkozó politikus szerint "könnyű azt mondani, hogy fúj, magántőke, de ez egy ósdi, populista vélemény". Azt ő is megerősíti: nincs a pártban egységes egészségpolitika. "Mikola túl nagy falat a Fidesznek. Nem fogják kitenni, mert nem is ez a cél. Ez egy taktika csupán: hagyni több irányvonalat is érvényesülni, és amelyik éppen kedvezőbb színben tünteti fel a Fideszt, azt elővenni. Most épp a Pesti Imre-féle szövegre van szükség."

Az említett politikusról egyébként cseppet sem vélekedik pozitívan: "Pesti Imrére egy városi intézményt nem bíznék, nemhogy egy ország egészségügyét. Ezt a nézetet sokan osztják rajtam kívül. Mikola ugyan kellemetlen ember, félnek is tőle a frakcióban, mert magányos farkas, erős ember. Csakogy a kormányzati munkához éppen erre van szükség. Ezen kívül a szakmai tudását senki nem vitatja el tőle" - mondja.

Amit szabad Mikolának...

Egyes vélemények szerint azonban a konfliktus túlmutat a politikai helyezkedésen. "A pártpolitikai belharcot a piac felosztási háborúja is tetézte" - fogalmazott az egyik politikus. Az országban ugyanis nemcsak a Fidesz által baloldalinak tartott HospInvest működtet kórházakat, hanem a szakmai körökben jobboldalinak tartott Medisyst Kft. is. Ez a cég működteti például a körmendi, mezőtúri és tapolcai kórházat. A Medisyst még 2006-ban vált ki a HospInvestből, az egyik tulajdonosa pedig Németh Attila, a Fidesz egykori Vas megyei egészségügyi bizottsági elnöke. A Medisyst azonban nem ostorozza úgy a Fidesz, mint a HospInvestet.

Pesti Imre ezt a Népszabadságnak azzal magyarázta, hogy az arról szóló döntéseket jórészt még a 2006-os választások előtt hozták meg a fideszes önkormányzatok, s csak később vált nyilvánvalóvá, hogy az MSZP-SZDSZ-es többség több-biztosítós egészségügy létrehozását tervezi. A privatizációról szóló ajánlás viszont csak később, tavaly ősszel született.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. 1 vélemény 2008. július 17. 21:39
  „Nem jó a cikk címe !
  Nem állító / ki lesz / mondat ,hanem feltételes mód / ki lenne / !
  Ugye,még nem tudjuk melyik párt nyer !”
 • 28. anonym 2008. július 17. 18:57
  „26. egy fiatal !
  Az utolsó előtti bekezdésedben kéred a fórumozókat,próbálják nem párt szemmel ,hanem valószerűbb mércével nézzék a híreket.
  Akkor olvasd az első bekezdését a kommentednek pl. Le se tagadhatnád te merre fele nézel...
  Engedd már meg,hogy a saját szememmel olvassak,és úgy értelmezzem a cikkeket,ahogy jónak látom !Ne hogy te mondd már meg,merre fele nézzek!Adod a semlegest,közben jobbra agitálsz !”
 • 27. 4 2008. július 17. 08:46
  „Inkább kétszer Horváth Ágnes, mint egyszer ez a pökhendi, mindenkit lenéző Mikolau István!!”
 • 26. egy fiatal 2008. július 17. 06:03
  „azt hiszem, sajnos komoly gondok vannak itt az emberek gondolkodásmódjában, ha még mindig Gyurcsányban hisznek. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy Viktor ártatlan, de a mai napig azt lehet hallani a baloldaltól vezérelt médiában, hogy mert bezzeg Orbán Viktor...
  Kérem szépen, adott egy ország, sajnos több sebből vérzik. Ahelyett, hogy leváltanák a felelősöket, semmi nem történik. A politikusok vitái és látszatvitái alapot adnak arra a népnek, hogy ne törődjön annyira a gondokkal, mert van miről beszélni.
  Mi lenne, ha csinálnának valamit?
  És itt nem az 1. oldalon hozzászóló MSZP-től áradozó hozzászólót, sem FIDESZ-támogatót támogatom, mert azt is látni kell, hogy ahogyan előttem megírták a ballib és szoci saját kézre dolgozva tönkrevágja az országot, a jobboldal gyakorlatilag ötlettelen eddig.
  Tehát NEM úgy oldok meg egy problémát, hogy beszélek róla, hanem keresek belőle kiutat, nem?

  Ezt pedig senki nem tudja/mutatja meg RAJTAD kívül, kedves olvasó...
  Szóval, sztem nem azt kellene figyelembe venni egy cikk olvasásánál (vagy ÍRÁSÁNÁL), hogy most melyik pártnál leszek puszipajtás, hanem azt, hogy amit írok, mennyire valós.

  Sajnos tényleg így van, itt a mondandó erős 80%-át ki kell törölni, hogy kb. tárgyilagosság-szagú legyen. Kérlek titeket, próbáljátok NEM pártszemekkel nézni, hanem valószerűbb mércével a híreket...
  (meglepő lesz, de jobban látod, mi van a háttérben)

  Egyébként pedig, bárki bármit mond az elmúlt évek gazdaságára, kérem kövesse a CIA World Factbook-ot, vagy a külföldi cégek Mo-i befektetéseit, illetve magyar cégek átalakulásait.
  Minden más csak halandzsa... :-(”
 • 25. mnx 2008. július 17. 00:25
  „Csak röviden az egeszsegügyhöz: itt (Nemetben) ha a haziorvoshoz kell mennem,az aszisztensnö a fogadopultnal rögtön ker 10,- EUR-rot,különben be sem ended a varoterembe!
  Ha az orvos meg felir valamit,es a patikaba kell menni,akkor igazan izzad az ember!!
  Betegnek lenni= anyagi csöd!
  (Ezzel csak azt akartam mondani,hogy nemcsak otthon vannak bajok!)”
 • 24. falusi 2008. július 16. 23:58
  „Mikola és nincs más a pártban, hát sajnálatra méltó!”
 • 23. anonym 2008. július 16. 22:01
  „Lám,lám én megírtam ide az egyik fórumba a márciusi szavazások előtt,mit nyilatkozott Vásárhelyen a 2001.jún.8-i Délvilágba, Mikola az akkori eü miniszter.A cikk címe:Az egészségügy súlyos örökségei .
  Rapcsák A. kiséretében látható.
  Elmondta,mit szándékozik tenni az eü.-vel.A12 lépcsősre tervezettprogram.Miként lehet mindenkit érdekeltté tenni az eü.fejlesztésében,hogyan lehet eladhatóbbá tenni a programokat.Ennek akkor itt nem nézett utána fórumozó.Másként beszélt a fidesz és Mikola a szavazások előtt a kampányuk során,és lám,kibújt a szög a zsákból !!”
 • 22. háziorvos 2008. július 16. 20:55
  „Mindig is állitottam,hogy egyik sem jobb mint a másik.A lényeg,hogy kezében legyen a kormányrúd.Szegény eü.semmi jóra nem számithatsz.”
 • 21. apuka1 2008. július 16. 19:44
  „Extremitas! Teljesen igazad van, hogy az ország gondjairól nem az ellenzék tehet. Bár megjegyzem, hogy egy adott lenyúlást közelebbről megnézve rögtön látszik, hogy mégis csak van konszenzus Magyarországon a bal és jobb oldal között.
  Egy normális országban egy ilyen kormány támogatottsága nem 19% lenne a biztos szavazók körében, hanem 2-3%. Ezt a "magas" támogatottságot a FIDESZ helyi és központi hülye emberei okozzák. Így a FIDESZ a gyurcsányi tettekért (bár én inkább szadeszesnek hívnám) közvetlenül nem felelős, de hogy ma ő a miniszterelnök azért igen.”
 • 20. apuka1 2008. július 16. 19:32
  „Kedves theseus! Sajnos a FIDESZ-ben valóban hatalmi harc folyik. Ugyanúgy marakodnak, mint a többi ezerfelé szakadt jobboldali párt. Egyedül a Viktor diktatórikus magatartása az összetartó erő, nem pedig a józan ész. A ballib és szocik tervszerűen összefognak az ország kifosztása érdekében. Mindig is ez volt az óriási előnyük a jobb oldallal szemben.”
 • 19. extremitas 2008. július 16. 19:28
  „MNX, na most nézd meg például az investum nevű kommentelő beírását, itt áll egy ország többé-kevésbé romokban, az ellenzéki pártok kb. 3x több potenciális szavazóval rendelkeznek, kisebbségi kormány van, amelyet egy kb. 3%-os párt tart életben, az állítólagos konvergenciaprogramból csak annyi valósult meg, amennyit bármeny adóbehajtó végre tudott volna hajtani, lemaradtunk a környező országokhoz képest, semmi esély a gazdaság dinamizálására, a környéken nálunk a legkisebb a gazdasági növekedés, legnagyobb az államadósság és az infláció, az egy főre eső GDP-ben lassan minden környező ország lehagy minket, az Euro bevezetésének már céldátuma sincs, van egy teljesen elhiteltelenedett miniszterelnökünk, akiben a lakosság 15%-a bízik még így-úgy, számtalan üggyel és beszólással, és akkor mi a legfontosabb téma, az ellenzék úgymond vezére, az ellenzéki párt felelőssé tétele mindazért, ami itt történt az elmúlt 6 évben, egyesek szerint most is az ellenzéki párt kormányoz, érdekes módon mégis a jelenleg hatalmon lévőben bíznak. De felőlem akár bízhatnának is, miért ne, de lenne bennük annyi kritikai érzék, hogy megkérdezzék, hogy vajon miért jutottunk ide, miért maradunk le, miért nincs világos, megbízható esélyünk a jövőre? De nem ez a fontos, hanem a Fidesz + az Orbán Viktor.”
 • 18. mnx 2008. július 16. 18:30
  „"extremitas"-nak!
  Frankfurt/Main-ban.
  Itt a Frankfurter Rundschau az szocialdemokrata.
  A Frankfurter Allgemeine Zeitung konzervativ.
  (De ilyen "butan" nem foglalkoznak egymassal,hanem nekem ugy tünik sokkal magasabb politikai nivon!)”
 • 17. investum 2008. július 16. 18:29
  „Mikola nem fideszes, csak ejtőernyős a kereszténydemokratáknál is kavarta a szart, még surján idejében, aztán a hatalomért átlépett a fideszbe. Nem lesz módja miniszternek lenni, mert nem lefutott még, a következő választás.Orbán semmit nem ért még el a nagy mondásaival, nincs előreeeeehozott választás, nem is lesz, Gyurcsánnyal az összes közjogi méltóság leült tárgyalni, Orbán még mindig csak mellékszerepló, nincs már sulya, kihagyott egy sikeres népszavazást, nem történt semmi.Mikola okos szivar, nem érdemes vele szembe menni, nem beszélve az eü-ben lévő üzleti érdekeltségeiről, na meg a saját testvérének adományozott kitüntetésről.Nem kéne kavargatni a szart a fideszbe, mert megint ráb..nak a nagy sompolygásra.”
 • 16. mnx 2008. július 16. 18:24
  „"Sugo"-nak!
  Volt Mikolanak valaha is...?”
 • 15. extremitas 2008. július 16. 18:22
  „mnx 2008.07.16 17:33
  MNX - Hol élsz? És még észre sem veszik, képzeld!”
 • 14. Súgó 2008. július 16. 18:21
  „Mikolának megjött az esze, ami nem is ment el teljesen...”
 • 13. mnx 2008. július 16. 17:33
  „Meg vagyok lepödve!!!!
  Milyen cimoldal ez a Delmagyarnak?????
  "Hatalmi harc....?", "Tovabb csökkent a Fidesz..." stb!!!!
  En idaig azt hittem,egy ujsag (es különösen az ujsagirok)
  --partatlanok--nak kell lenniök!!!!
  E ket cikk "illatozik" valami szocialista beütestöl!!
  (Elnezest,de nincsenek ekezeteim.)”
 • 12. ntelactuell 2008. július 16. 17:29
  „Tobikmama drága, ne égesse már ilyen beírásokkal az MSZP-t. Még veszítünk a végén, Barátsággal.”
 • 11. intelactuell 2008. július 16. 17:22
  „No.6-Sy 2008.07.16 16:49
  "Ki beszél itt akkor arról, hogy Mikola bármiféle miniszterséget is kapna?"
  A cikk címe erre kérdez. Szerintem is marhára korai ilyesmiről vizionálni, még ijesztgetési szándékkal is. A belharcokról pedig a felbomlott koalíció, a feloszlatott Társadalompolitikai Tagozat, a kizárt Debreceni Antigyurcsányista Platformosok, vagy a Pécsi Gráfosok (2000 aláírásnál leálltak 4000 már elég lett volna) jutnak eszembe. Logaritmus kommentelővel számos ponton egyetértek, ami a jövőt illeti, (bár nyilván nem engem szólított meg), annyival egészíteném ki, hogy a látszat megőrzése már kevés, tisztességesnek is kell lenni, nem csak annak látszani (Kósáné Kovács Magda örökbecsű beszólását sajnos egyesek csak félig vették magukra.) A múlttal kapcsolatban a SEMMI kissé sommás megállapításnak tűnik, bár itt Szegeden tényleg úgy tűnik, mintha nem lettek volna helyhatósági választások, és az EU tagságunkból is legfeljebb a Barthaék által rendbehozott Kárász utca - Klauzál tér színvonala ütötte meg az Európa Nostra nívót.”
 • 10. tobikamama 2008. július 16. 17:03
  „Talán el kelett volna akkor dönteni, hogy kell e kavarni a szart a fidesznek na ugye hogy mit csináltunk és most aki a fidesz mellé ált akkor nyaljon be”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága

A 4,2 millió biztos szavazó 52 (júniusban 54) százaléka támogatná a Fideszt, 19 százalékuk… Tovább olvasom