Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Hatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok

Hatályba léptek a katasztrófavédelmi hozzájárulásra vonatkozó szabályok januárban - hívja fel a figyelmet a PwC.
A hozzájárulás fizetésének célja, hogy támogatást biztosítson a katasztrófavédelmi műszaki-technikai eszközök, felszerelések beszerzéséhez, fejlesztéséhez, felújításához, a védekezési kiadásokhoz, polgári védelmi szervezetek képzéséhez, felszereléséhez, illetve önkéntes mentőszervezetek támogatásához - ismerteti hírlevelében az adótanácsadó cég.

A fizetésre kötelezettek köre kiterjed azokra a természetes vagy jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, amelyek veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet vagy létesítményt működtetnek, vagy döntő befolyást gyakorolnak azok működésére, továbbá a felsoroltak közé nem tartozó azon gazdálkodó szervezetekre, amelyek a veszélyes áruk közúti szállítására vonatkozó külön jogszabály (ADR) szerinti veszélyes áruk tárolását, gyártását vagy feldolgozását végzik.

A fizetésre kötelezettek esetében a hozzájárulás összege a veszélyes tevékenységgel összefüggésben keletkezett - a jövedéki adó és az energiaadó összegével csökkentett - éves nettó árbevétel vagy a felhasznált veszélyes áru nettó értékének 0,1 százaléka.

Mentességet élveznek a hozzájárulás fizetési kötelezettsége alól többek között az állami és önkormányzati szervek; azok a gazdálkodók, akik veszélyes árukat kizárólag közvetlenül a lakosság részére történő kiskereskedelmi forgalmazáshoz, illetve szolgáltatás nyújtásához tárolnak, továbbá azon gazdálkodók, akiknek a tárgyévet megelőző évben a nettó árbevétele nem haladta meg az 50 millió forintot.

Amennyiben a fizetésre kötelezett a tárgyévet megelőző évben vagy a tárgyévben a katasztrófa kockázati szintet csökkentő műszaki beruházást valósított meg, abban az esetben a befizetett hozzájárulás egynegyedének visszatérítését kérelmezheti.

A hozzájárulás fizetésére kötelezett gazdálkodók március 31-ig kötelesek bejelentést tenni az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnál. A fizetésre kötelezett a tárgyév június 30-ig köteles megállapítani és írásban nyilatkozni - a tárgyévet megelőző év adatai alapján - a katasztrófavédelmi hozzájárulás összegéről, továbbá a hozzájárulás összegének 40 százalékát előlegként befizetni. A hozzájárulás fennmaradó 60 százalékát a tárgyév december 31-ig kell befizetni. Naptári évtől eltérő üzleti év esetén a gazdálkodó a határidők vonatkozásában eltérést kérhet. A katasztrófavédelmi hozzájárulás meg nem fizetése esetén adók módjára behajtandó köztartozásnak minősül.

A PwC szerint már eddig is számos kérdés merült fel a vonatkozó jogszabályok értelmezésével és gyakorlati végrehajtásával kapcsolatban. Nem egyértelmű például, a veszélyes tevékenységgel vagy termék-értékesítéssel összefüggésben keletkezett árbevétel elkülönítésének módszere az egyéb tevékenységgel vagy termék-értékesítéssel kapcsolatban keletkezett árbevételtől.

Olvasóink írták

  • 1. szatyi 2012. január 18. 08:20
    „Ez megint egy újabb sarc?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Komoly létszámleépítés az adóhivatalokban

Ötszázhetvenhét alkalmazottat kell elbocsátania a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV) a kormányzati… Tovább olvasom