Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Határainkon túli egyetemisták

Volt időszak, amikor nagyon sok külföldi fiatal érkezett tanulni hazánk felsőoktatási intézményeibe, ma már csak elvétve választják egyetemeinket és főiskoláinkat a fejlődő országok diákjai.
Vendégdiákok: Umberto és Sonia (a kép jobb oldalán) olasz társaikkal egy évig tanulnak a Széchenyi-egyetemen. Domingos Francisco António
Jobbára csak a magyar anyanyelvűek szereznek nálunk diplomát, más nemzetiségűek általában csak egy-egy szemesztert hallgatnak. A Nyugat-Magyarországi Egyetem hat megyei karának nappali, esti, levelező és távoktatási tagozatának összesen 519 külföldi lakóhelyű hallgatója van. A magyar anyanyelvű diákok zöme Szlovéniából, Erdélyből, Ukrajnából és Szlovákiából érkezett. A fejlődő országokból már régóta nincs diákjuk, a mosonmagyaróvári mezőgazdasági karon például 1995-ben végzett az utolsó jemeni fiatal.

Ezen a karon néhány éve magasabb volt a külföldi hallgatók létszáma, aztán amikor bevezették, hogy a középiskolai eredményeket nálunk nem veszik figyelembe, s nekik is felvételizni kell, visszaesett az érdeklődés. Azóta már tekintettel vannak az ő hozott pontjaikra is.

Vonzó pedagóguspálya

A határon túli hallgatók számára úgy tűnik, a pedagóguspálya a legvonzóbb. Az egyetem győri tanítóképző karán 206-an, a soproni pedagógiai főiskolán 110-en, a mosonmagyaróvári mezőgazdaság-tudományi karon 53-an, a soproni erdészetin 129-en, a faiparin 11-en, a közgazdaság-tudományin pedig 10-en tanulnak.
A győri Széchenyi István Egyetemen összesen 25 külföldi állampolgárságú fiatal tanul, közülük 16-an nappalisok, 5-en pedig távoktatásúak. A magyar nemzetiségűeken kívül a különböző csereprogramokban azonban egy vagy két félévre több országból is vannak itt fiatalok.

Jelenleg ketten Franciaországból, hatan pedig Olaszországból jöttek hozzánk tanulni. Umberto Drago és barátnője, Sonia Branciforte az Erasmus-program keretében tanulnak a Széchenyi-egyetemen. A két 21 éves olasz fiatal szeptemberben érkezett Győrbe és júliusig tartózkodik itt. A pár sok szépet hallott hazánkról, ezért döntöttek úgy, hogy egy tanévet itt töltenek, amelyet egyébként beleszámolnak az otthoni tanulmányaikba. A közgazdaságtant hallgató fiatalok nem csalódtak, jól érzik magukat nálunk. Az olasz és a magyar egyetem követelményei nagyjából hasonlóak, egy kis nehézséget az okoz számukra, hogy a győri intézményben nem az anyanyelvükön, hanem számukra angolul folyik az oktatás.

Domingos Francisco Antonió
A fociban csalódott

Domingos Francisco António decemberben szerezte meg második diplomáját rendszerprogramozóként Győrött. A másik szakmáját tekintve gépészmérnök fiatalember 15 éves korától tanul Magyarországon. Akkor több mint húsz angolai társával jött hazánkba. Domi – ahogy városszerte ismerik – Bulgáriát is választhatta volna, ám ő azt hallotta: nálunk nagyon jó a futball, ezért mellettünk döntött. A fociban csalódott, de az oktatásban nem. Jól érezte magát diákként, a munkakeresésről azonban már negatív tapasztalatai vannak.

Tökéletesen tud magyarul, beszél angolul, spanyolul, portugálul, van két diplomája, mégis amikor jelentkezik egy állásra, rendre elutasítják. „Magyarországon óriási az idegengyűlölet" – mondja Domi, ő azonban mégsem panaszkodik. Úgy érzi, többen vannak, akik szeretik, mint akik nem. Egyelőre azonban a bőrszíne miatt hiába próbálja kamatoztatni a tudását.
„ Európában vannak még terveim, meg szeretném alapozni a jövőmet, de aztán hazatérek Angolába. Oda, ahol senki nem fog rá ujjal mutogatni..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkalmi munkavállalás

Átmeneti időre is legális foglalkoztatást tesz lehetővé az alkalmi munkavállalói könyv. Tovább olvasom