Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Határérték felett a szálló por Miskolcon

Határérték felett van a szálló por mennyisége Miskolcon - erről közleményben tájékoztatott a város önkormányzata. A városban elhelyezett három mérőállomás közül kettőben magasabb értékeket mértek kedden és szerdán egyaránt.
A belvárosban 20 százalék, az egyik, külvárosban elhelyezett mérőállomáson pedig 11,7 százalék a túllépés mértéke. Ha a szálló por (PM10) mennyisége két egymást követő napon meghaladja a 75 mg/m3-t, az önkormányzatnak tájékoztatni kell a lakosságot.

A közleményben az áll, a meteorológiai helyzet, a gázhiány miatti alternatív tüzelés arányának növekedése okán a következő napokban nem várható a légszennyező anyagok koncentrációjának csökkenése, inkább az értékek további emelkedése prognosztizálható.

A porrészecskék ingerlik, esetleg sértik a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját. A 10 mikronnál kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja, csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. A porrészecskék toxikus anyagokat (például fémeket, karcinogén, mutagén anyagokat), valamint baktériumokat, vírusokat, gombákat adszorbeálnak és elősegítik bejutásukat a szervezetbe.

Veszélyeztetettek a légúti betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek. Javasoljuk, hogy ők az elkövetkező napokban - ameddig a határértéket meghaladó mértékű légszennyezés fennáll - lehetőleg kerüljék a szabadban való tartózkodást, illetve a szellőztetést.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország ad gázt Szerbiának

A kormány csütörtöki döntése értelmében Magyarország még a mai napon 1-2 millió köbméter gázt ad el Szerbiának - jelentette be Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. Tovább olvasom