Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

Határon túli vezetők a megbeszélésről

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is hasznosnak tartaná a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) által biztosított együttműködési keretet, de csak akkor, ha ez a fórum nem válik a magyarországi pártok egymás elleni politikai küzdelmének a terepévé - mondta kedden az MTI-nek Markó Béla.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) továbbra is hasznosnak tartaná a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) által biztosított együttműködési keretet, de csak akkor, ha ez a fórum nem válik a magyarországi pártok egymás elleni politikai küzdelmének a terepévé - mondta kedden az MTI-nek Markó Béla, az RMDSZ elnöke, összefoglalva a Budapesten előző nap lezajlott találkozón elhangzottakat.

A politikus elmondta: a magyar miniszterelnök és a határon túli magyarság vezetői között lezajlott találkozón és vacsorán ott voltak mindazoknak a határon túli magyar szervezeteknek a vezetői, amelyek a Máértnak is tagjai.

Hozzáfűzte azonban: nem kizárólag és nem elsősorban a Máértról volt szó. A budapesti találkozón hétfőn este főleg az együttműködés útjait-módjait tárgyalták meg a résztvevők - hangsúlyozta Markó Béla. Egyértelműen tisztáztak, illetve megerősítettek bizonyos, eddig is érvényes alapelveket, például azt, hogy a határon túli magyar közösségeket a szülőföldjükön kell megerősíteni, önállóságukat kell támogatni. Támogatni kell továbbá, hogy e közösségek országaikon belül továbbra is rendelkezzenek megfelelő politikai eszközökkel is - mondta Markó, aki szerint nagy hangsúlyt kapott a határon túli magyarság versenyképességének a segítése mind saját országukon belül, mind pedig az európai integráció szempontjából.

A találkozó résztvevői úgy vélték, hogy minél plurálisabb konzultációs formákat kell működtetni, beleértve a már létező parlamenti keretet, amely a különböző országokban élő magyar parlamenti képviselők találkozásait, megbeszéléseit biztosítja. Önkormányzati szinten is szükség van ugyanilyen konzultációkra - tette hozzá az RMDSZ elnöke.

Markó megerősítette, hogy Gyurcsány Ferenc valóban elmondta - a László Boglár kormányszóvivő által idézett - véleményét, miszerint "kompromisszumképtelen és megállapodásokat felmutatni képtelen Máértet nem fog összehívni". Ezzel kapcsolatban az RMDSZ elnöke a találkozón elmondta szervezete álláspontját, miszerint a Máért csak akkor nem működik, ha magyarországi politikai pártok szembefeszülésének a terepévé válik. Akkor ugyanis valóban ellehetetlenül ez a fórum, az elmúlt időszakban ezt lehetett is tapasztalni - mondta Markó.

Hozzátette: az RMDSZ a továbbiakban is hasznosnak tartana egy ilyen együttműködési keretet, de csak akkor, ha a magyarországi pártok is képesek lesznek úgy leülni egy asztalhoz, hogy ne az egymás elleni politikai küzdelem eszközévé tegyék a Máértet. A budapesti találkozó résztvevői abban is megegyeztek: a jövőben több konzultációra is sor kerül különböző formákban, hogy megállapíthassák az együttműködés különböző prioritásait.

Kasza József, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke azt reméli, hogy a Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök által javasolt változások révén átláthatóbb lesz a határon túli magyarok támogatási rendszere, rendszeresebbé és tárgyilagosabbá válik a kapcsolattartás a magyar kormány és a határon túli magyar szervezetek vezetői között. Kasza József és Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) elnöke az MTI-nek nyilatkozva megerősítette azokat a lapértesüléseket, hogy Gyurcsány hétfőn Budapesten fogadta a jelentősebb határon túli magyar politikai szervezetek vezetőit.

Mivel a találkozó a sajtó mellőzésével zajlott, Ágoston nem kívánt részleteket elárulni róla. Kasza is csak nagy vonalakban nyilatkozott a távirati irodának a megbeszélésről, amelyen - mondta - az új magyar kormány és a határon túli magyarok releváns szervezetei közötti kapcsolattartás javításáról és a határon túli magyarokat érintő támogatási rendszer változásáról volt szó.

A VMSZ elnöke szerint a határon túli magyar vezetők "nagyon kellemes és célratörő" beszélgetést folytattak a miniszterelnökkel, "nagyjából mindannyian pozitívan értékelték és fogadták" a Gyurcsány által ismertetett változásokat. A változásokkal kapcsolatban Kasza, a legnagyobb vajdasági magyar párt elnöke azt emelte ki, hogy a kapcsolattartás közvetlenül miniszterelnöki felügyelet alá kerül, és átláthatóbb lesz a támogatási rendszer.

A pártelnök szerint "átalakítással és létszámcsökkentéssel" ennek a célnak lesz alárendelve a Határon Túli Magyarok Hivatala (HTMH) is. Kasza azt reméli, hogy a beharangozott intézkedések révén, illetve a miniszterelnöki felügyeletnek köszönhetően tisztább lesz a határon túli magyarok támogatási rendszere. Megjegyezte, hogy "az elmúlt időben annyira elburjánzott a határon túli magyarokkal foglalkozó magyarországi adminisztráció, hogy a bábák között elveszett a gyerek, az intézményvezetők kiskirályoknak érezték magukat, és úgy is viselkedtek".

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom