Délmagyar logó

2017. 06. 22. csütörtök - Paulina 18°C | 33°C Még több cikk.

Határozati javaslatot nyújt be az új uniós fiskális paktum kapcsán

Országgyűlési határozati javaslatot terjeszt pénteken a Ház elé a kormány, azt javasolva, hogy a parlament támogassa Magyarország csatlakozását az új uniós fiskális paktumhoz - jelentette be Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője újságíróknak a Fidesz-KDNP egri frakcióülése után.
Az EU-tagországok állam- és kormányfői január végén véglegesítették Brüsszelben annak a szerződésnek a részleteit, amely növeli a költségvetési fegyelmet a hozzá csatlakozó országokban.

A határozati javaslatban indítványozzák - ismertette Szijjártó Péter -, hogy az Országgyűlés szögezze le: Magyarország különösen elkötelezett az európai értékeket tiszteletben tartó EU mellett, és a jelenlegi kormány nagyon fontosnak tartja az átlátható, fegyelmezett költségvetési gazdálkodást. Azt is rögzíti a dokumentum, hogy az alacsony költségvetési hiánnyal és a folyamatosan csökkenő államadóssággal Magyarország egyre közelebb kerül az euró bevezetésének kritériumaihoz - részletezte.

A szóvivő közölte azt is: a kormány kérdéssel fordul az Alkotmánybírósághoz, azt tudakolva, hogy az új EU-s szerződés ratifikálása feles vagy kétharmados többséget követel-e meg a parlamentben. Vagyis a pénteken benyújtandó határozati javaslat - ha feles többséggel elfogadja a Ház - felhatalmazást ad a miniszterelnöknek a paktum aláírására, majd ezt követően elkezdődhet a ratifikációs folyamat. Utóbbi esetében merül fel annak kérdése, hogy az feles vagy kétharmados többséget igényel-e az Országgyűlésben - magyarázta.

Orbán Viktor szavait tolmácsolva Szijjártó Péter elmondta: a kabinet csak olyan megállapodásokat köt, amelyek megfelelnek a nemzeti érdeknek és a józan ész kritériumainak. Ez az egyik, ha nem a legfőbb oka annak "a példátlan nemzetközi támadássorozatnak", amely az elmúlt időszakban Magyarországot, a magyar kormányt és annak vezetőjét érte - jelentette ki.

Az új uniós paktumról szólva a miniszterelnök szóvivője úgy fogalmazott: a magyar és a közép-európai érdekeknek megfelelő szöveg jött létre.

Szijjártó Péter kérdésre válaszolva azt is elmondta: ha szükség van olyan új törvényjavaslatokra vagy törvényt módosító indítványokra, amelyek az új jogszabályok elfogadása nyomán előálló kisebb összhangproblémákat kezelik, akkor azokat az Országgyűlés hamarosan megvitatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyalogost gázoltak halálra a 42-es főúton, az autóst keresik

Elmenekült annak az autónak a vezetője, aki csütörtök este egy gyalogos férfit gázolt halálra a… Tovább olvasom