Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Határozott elhatárolódást vár hazánk

A magyar megítélés szerint amennyiben Szlovákiában kormányszinten nincs határozott elhatárolódás a magyarellenes cselekedetektől, szélsőséges elemek könnyen úgy érezhetik, ezt politikailag megengedő környezetben tehetik – mondta el a külügyi tárca szakállamtitkára tegnap Budapesten, miután a sorozatos szlovákiai magyarellenes esetek miatt a Külügyminisztériumba kérették a budapesti szlovák ügyvivőt.
– Nyugtázzuk, hogy a szlovák miniszterelnök vasárnap személyesen is kitért a magyar diáklány elleni nyitrai incidensre, ugyanakkor továbbra is arra kérjük Robert Ficót, következetesen és a lehető leghatározottabban ítéljen el minden olyan megnyilvánulást és tettet, ami a szlovákiai magyar kisebbségre nézve bántó, sértő vagy veszélyes lenne – mondta Szőke László, miután átadta a magyar fél szóbeli jegyzékét Szlovákia budapesti nagykövetének. A jegyzék megállapítja: a magyar fél az utóbbi időben olyan kedvezőtlen folyamatokat tapasztalt Szlovákiában, amelyeket „nem tud nem összefüggésbe hozni azzal, hogy idegengyűlölő és kisebbségellenes nézeteket hirdető erők is bekerültek az országot vezető kormánykoalíció tagjai közé”. Elhangzott, Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt vezetője az elmúlt hetekben „szinte rutinszerűen” tett magyarellenes kijelentéseket, amelyeket – bár Budapest kérte – nem követte legfelső szintű kormányzati elhatárolódás.
Szőke László emlékeztetett arra, a magyar kormányfő szombaton haladéktalanul a nyilvánosság elé állt és elmondta: bármi történjék Szlovákiában, az nem lehet ürügy arra, hogy Magyarországon bárki is a szlovák nép ellen demokratikus európai magatartáshoz méltatlan cselekedetekre ragadtassa magát. (Pécsett egy labdarúgó-mérkőzésen aznap „Kitartás, Felvidék!” transzparens volt látható.)
Juraj Migas, Szlovákia budapesti nagykövete a szóbeli jegyzék átvétele után elmondta: a leghatározottabban elítéli a Nyitrán történteket. „A nagykövet megígérte, hogy bármiféle incidens történjék Szlovákiában, a hatóságok azokat a legkeményebben és leghatározottabban ki fogják vizsgálni” – idézte Juraj Migas szavait Szőke László. A budapesti nagykövet azt kérte, ahogy Szlovákia is be fog számolni az ottani incidensek feldolgozásának előrehaladásáról, ők is tájékoztatást kapjanak arról, Magyarországon mit tesznek a szlovákellenes incidensek ügyében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Küszöbön a megszorító csomag

Szeptemberben és októberben lép hatályba az adó- és illetékmódosítások jelentős része. Szeptembertől… Tovább olvasom