Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Hatezres tüntetés Pakisztánban a Mohamad-karikatúrák miatt

Gumibottal verte a tüntetőket a rendőrség, és könnygázt is bevetett ellenük az északnyugat-pakisztáni Pesavarban szerdán, a Mohamad-karikatúrák miatt harmadik napja folytatódó erőszakos tiltakozások során.
Gumibottal verte a tüntetőket a rendőrség, és könnygázt is bevetett ellenük az északnyugat-pakisztáni Pesavarban szerdán, a Mohamad-karikatúrák miatt harmadik napja folytatódó erőszakos tiltakozások során, miközben egy másik pakisztáni városban, Tánkban a tüntetők mintegy 30 üzletet felgyújtottak.

Pesavarban mintegy hatezer tüntető gyűlt össze egy forgalmas közlekedési csomóponton. Sokan közülük "Halál Dániára!" és "Akasszátok fel azokat, akik a sértő karikatúrákat rajzolták" jelmondatokat kiáltozták.

Mások dán zászlókat és a dán miniszterelnököt ábrázoló bábukat égettek. A rendőrség könnygázt vetett be, és gumibottal verte a tüntetőket, igyekezve szétoszlatni az utcát eltorlaszoló tömeget. Pesavarban bezárták a legtöbb üzletet, nem működött a tömegközlekedés, és jórészt szünetelt a kereskedés.

A Pesavartól 230 kilométernyire fekvő Tánkban kétezren vonultak fel, s a tüntetők legalább 30, CD-ket, DVD-ket és videokazettákat árusító üzletet gyújtottak fel - közölte Attik Vazir, a helyi rendőrség illetékese. Egy másik, neve elhallgatásához ragaszkodó rendőrségi forrás azt mondta, hogy a tömegből rálőttek egy rendőrre és megsebesítették őt, tiltakozva a letartóztatások ellen.

Jézus és Mohamed együtt tévéznek

Orosz ügyészek vizsgálatot kezdtek egy Mohamed prófétát is ábrázoló karikatúra ügyében, amely egy volgográdi lapban jelent meg.

A Gorodszkije vesztyiben (Városi hírek) a Rasszistáknak nincs helye a hatalomban című írás illusztrációjaként egy olyan rajz jelent meg, amelyen Krisztus, Mózes, Buddha és Mohamed tévét néz, s a képernyőn két, dulakodásra kész csoport látható. A képaláírás: Nem erre tanítottunk benneteket!

A jószándékú üzenet ellenére a Kreml-hű monopolpárt, az Egységes Oroszország helyi szervezete úgy ítélte meg, hogy az illusztráció sérti a hívők érzelmeit, és a lap bojkottálására buzdított. Mindamellett egyetlen hívő sem tiltakozott a lapnál - mondta a főszerkesztő, megjegyezve, hogy a helyi muszlim közösség mesterségesnek nevezte a karikatúra körüli felhajtást. Az ügyészség most mégis azt vizsgálja, hogy közölt karikatúra alkalmas lehet-e vallási gyűlölet keltésére.

Talgat Tadzsuddin oroszországi főmufti úgy vélte, hogy a publikáció viszályt szíthat. "Lám, nálunk is akadtak provokátorok, akik éket akarnak verni a hagyományos vallások közé. Ez elégedetlenkedést lobbanthat fel a muszlimok körében" - nyugtalankodott.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyirányúsítanának több utcát

Sziget közlekedési struktúrájának megváltoztatását tekinti a következő három-öt év egyik… Tovább olvasom