Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Hatmilliárd forint regisztrációs adó fizettek eddig vissza

Már több mint hatmilliárd forintot fizettek vissza az autósoknak az uniós csatlakozás után szabálytalanul beszedett regisztrációs adóból - számolt be keddi sajtótájékoztatóján a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP).
Több mint 30 ezren adtak be kérelmet, ennek tíz százalékát utasították el, 27 ezernél is több esetet pedig jogosnak ítéltek. Nagy János a VPOP parancsnoka beszélt a pénzügyőrség jövő évi feladatairól is, egyebek mellett arról, hogy 2008-tól a rendőrség helyett már a testület végzi a pénzmosás elleni küzdelmet.

A regisztrációs adó egy részét idén február közepétől lehetett visszaigényelni azoknak, akik 2004. május 1-e és 2005. december 31-e között hoztak be Magyarországra autót vagy motort. Az Európai Bíróság ugyanis úgy döntött, hogy bár a regadó nem sérti az uniós jogszabályokat, de a kiszabásánál nem voltak tekintettel az autó értékére.

A VPOP-hez 30 ezer 800 kérelem érkezett, ezek közül több mint 27 ezer 500 esetben jogosnak találták az igényt. Eddig kiutaltak több mint 5,2 milliárd adókülönbözetet és 800 milliónál is több kamatot - mondta el Nagy János, a VPOP országos parancsnoka. Hozzátette: csaknem 3400 kérelmet utasítottak el. Hátra van még néhány vizsgálat, a becslések szerint végül 5,5 milliárd forintot fognak visszafizetni összesen és 900 milliónyi kamatot.

A VPOP-nál korábban úgy számoltak, hogy a visszatérítés körülbelül 70 ezer járművet érint és 8-10 milliárd forintos lehet a kifizetés. Nagy János a tájékoztatón beszélt arról is, hogy jövő január elsejétől úgy feladatokkal bővül a VPOP hatásköre, a szervezet foglalkozik például a pénzmosással. Nagy János elmondta, hogy természetesen nyitva áll kapujuk azok előtt a rendőrök előtt, akik korábban ezzel a témával foglalkoztak, de a vámosok is el tudják majd végezni a feladatokat.

A parancsnok beszélt arról is, hogy a pénzmosás megakadályozása a terrorizmus elleni harc fontos eleme, hiszen a bűnszervezetek ilyen módon szokták megteremteni pénzügyi hátterüket. A parancsnok elmondta azt is, hogy jövőre már az úgynevezett környezetvédelmi termékdíj beszedésével is a vámosok foglalkoznak. Ezt a pénzt a kőolajtermékek, gumiabroncsok, akkumulátorok, csomagolópapírok és elektromos berendezések importjánál, belföldi forgalomba hozatalánál és saját felhasználásnál kell fizetni. Célja, hogy a környezetre veszélyes termékek és károk megelőzéséhez és csökkentéséhez meglegyen a pénzügyi forrás.

A fizetési rendszer változásairól az érintettek a VPOP honlapján lehet többet megtudni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos ütközés az M7-es autópályán

Életét vesztette az az autós, aki feltehetőleg elaludt vezetés közben az M7-es autópályán, majd… Tovább olvasom