Délmagyar logó

2016. 12. 07. szerda - Ambrus -5°C | 3°C

Hatos Hajnalka

Hatos Hajnalka, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola némettanára egy percre sem áll meg.

Kategória: középiskolai tanár

Név: HatosHajnalka
Jedlik Ányos Gépiari és Informatikai Középiskola, Győr

Hatos Hajnalka, a Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola némettanára egy percre sem áll meg: továbbképzésekre jár, tanít iskolában és tanfolyamon, ha pedig kikapcsolódásra vágyik, spanyolul tanul, mint mondja, azért, hogy megtapasztalja, milyen érzés a „másik oldalon" lenni.  

– Hálás lehetek a sorsnak, hogy nyelvtanárt csinált belőlem, nincs annál nagyobb kihívás és öröm, mint egy csapat okos gyerekkel megismertetni egy nyelvet. Nem is lennék soha semmi más! – mondja a tanárnő, aki a középiskolások mellett felnőtteket is tanít, s állítja, nem tudna választani a két korosztály között. Mindkettőt másért szereti: a diákokkal gyors, látványos eredményeket ér el, az agyuk, mint a szivacs, issza magába az új információkat, felnőtt tanítványaival pedig még könnyebben megtalálja a közös hangot, s nemegyszer igazi barátságok alakulnak ki köztük. Fejtörést egyedül legfiatalabb „tanítványa", hétéves Gergely fia okoz, aki bizony nem mindig azt akarja megtanulni németül, amit édesanyja tanítani szeretne neki...

Hatos Hajnalka szerint a nyelvtanulás az a terep, ahol egy tanár soha nem állhat meg elégedetten pihenni: folyamatosan fejlődni kell, szakmailag, módszertanilag, amióta pedig társával létrehozta saját nyelviskoláját, vállalkozó énje is előtérbe került. Arra azonban nagyon figyel, hogy a nyelvtanítás legyen az első. „Nem kötök kompromisszumot, ha a diákjaim tudásáról van szó" - mondja, s ezt az eredményei is alátámasztják. Diákjai sikeres nyelvvizsgái mellett külön örömmel tölti el, ha idősebb, ötven feletti tanítványa teljesíti sikerrel a vizsgát, vagy ha valamelyik diákja az ő hatására választja a nyelvtanári pályát. Most már, tizenhat év tanítás után olyan, az egyetemről frissen kikerült extanítványai is vannak, akikkel – immár kollégaként – a tanítás fortélyait is ő ismertetheti meg. 

Hatos Hajnalka szerencsés embernek tartja magát, hiszen a hivatása egyben a hobbija is, ráadásul mindig tanulhat valami újat; hol az új rendszerű érettségi, hol egy-egy új nyelvkönyvcsalád ad új feladatot. Ha pedig nagy ritkán sikerül kiszakadnia a német nyelv bűvköréből, rengeteg minden van, amivel elfoglalja magát: főzőcskézik, férjével szalontánc-órákat vesz, újabban pedig spanyolul tanul, mint mondja, azért, hogy megtapasztalja, milyen a „másik oldalon" állni.

– Érdekes kihívás ez, megtapasztalom, mennyire fogékony az agyam ennyi idősen, miközben átélem, milyen problémákkal küzdenek a diákjaim, milyen nehézségekkel kell szembenézniük, amit az ember sokévnyi tanítás után hajlamos elfelejteni. Most, tanítványként bizony látom, hogy az ötödik adag feladat után én is elfáradok...

Igazgató: Nagy Péter
Hajnalkának nagy szerepe volt abban, hogy a Jedlikben ilyen erős lett a nyelvoktatás, hatalmas lendületet adott a tanításnak. Korábban sok kolléga csak „eltanítgatott" órán, ő azonban igazi eredményeket hozott, s hozzáállásával, lelkesedésével azóta is húzza, motiválja a kollégáit is. A diákok ugyan kezdetben lázadoztak, mondván, hatalmasak a követelmények, de később belátták, hogy a látványos eredmények a tanárnőt igazolják. Mindenkiből kihozza a maximumot, úgy, hogy közben a diák sem érzi rosszul magát, remekül ösztönzi a tanítványait a munkára, a teljesítményre.  

Ajánló: Bagó Noémi
Hivatása iránt elkötelezett embert ismertem meg a tanárnőben, aki számára elengedhetetlen, hogy diákjaival megszerettesse a nyelvet, mindamellett, hogy alapos, precíz nyelvtudást ad át. Optimizmusa és a diákjaiba vetett bizalma határtalan. Tudásával, odaadásával, szeretetével képes
mindenkiből a legjobbat kihozni. Hatására váltottam egyetemet, s jelentkeztem az ELTE német irodalom szakára. Mint leendő nyelvtanár, példaképként tekintek rá, mert igazi pedagógus; szinte versengenek a diákok, hogy nála tanulhassanak idegennyelvet.

Tóth Viktória
Jó hangulatú órákat tart, és iskolán kívüli progamokat is szervez nekünk, hogy gyakorolhassuk a nyelvet. Mindig kiáll mellettünk, akár más tanárokkal szemben is, ha úgy érzi, nekünk van igazunk. 

Törőcsik Zsófia
Sokat követel, de mindig korrekt, igazságos. Látványosan fejlődünk nála; elfogadja a fiatalok gondolkodását, életvitelét, ami összhangot teremt köztünk.

Varga Zsuzsanna
Nincs nála unalmas óra, valamivel mindig feldobja az anyagot. Bármilyen, akár magánjellegű problémával is bizalommal fordulhatunk hozzá, jó tanácsokat ad.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatárföldön Rába-futóművel

– Az idei évre kedvezőek a kilátásaink az egykori Szovjetunió utódállamaiban, ahol három év alatt a négyszeresével tudtuk növelni eladásainkat – fogalmazott a Kisalföldnek adott interjújában Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyilvánosan Működő Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Minőség szempontjából eltűntek a különbségek kelet és nyugat között. Tovább olvasom