Délmagyar logó

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 12°C Még több cikk.

Hátrányos megkülönböztetés egy állásinterjún

Hátrányos megkülönböztetés ért az állásinterjún egy nagykanizsai ápolónőt, aki 52 évesen akart elhelyezkedni a szakmájában. A nő azt állítja, hogy a kora miatt nem vették fel, és ezt közölték is vele, de a diszkriminációt nem tudja bizonyítani.
A szociológusok szerint az eset nem egyedi, a nők már 35 éves kor felett hátrányos helyzetben vannak itthon a munkaerőpiacon.

Meztger Zsuzsanna szakképzett ápoló, tavaly ősszel létszámleépítés miatt megszűnt a munkahelye a kórházban, ahol korábban hat évig dolgozott. Azóta állást keres, angolul tanul, és reménykedik. Legutóbb egy idősotthonban állítólag azt mondták neki, hogy fiatalabb munkaerőt keresnek, és ezért nem veszik fel.

Az 52 éves ápolónő esete nem egyedi, egyre több ilyenről tudnak a szakemberek, a jelenség kezd itthon általánossá válni - mondta a Független Hírügynökségnek Lippai Mária szociológus, aki az elmúlt években több felmérést is végzett a munkát kereső nők körében. A kutatások szerint már a 35 év feletti életkor is jelentősen megnehezíti az elhelyezkedést. Ha pedig valaki alulképzett, kistelepüléseken él és roma származású, szinte esélye sincs a munkavállalásra. Szakemberek szerint a középkorú nők elsősorban tanulással és átképzéssel tudnak javítani esélyeiken.

Több, Magyarországon készült felmérés szerint a középkorú nők általában megbízhatóak, ragaszkodnak a munkahelyükhöz, jól képezhetőek, és munkakultúrájuk megfelel a nyugat-európai normáknak, de mindezt egyelőre kevés foglalkoztató ismerte fel.

Olvasóink írták

  • 1. Jo Bacsi 2008. április 24. 22:47
    „Ki kellene neki jonnie nyugatra es itt megbecsulnek a gyakorlatat es a tudasat. Magyarorszagon senki nincs megbecsulve es minden negative.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szocialisták elismerik Székely Tamás szakmai hozzáértését

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár elnöke nagyon felkészült szakember, akinek kiváló ismeretei… Tovább olvasom