Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Hatszáz eurót is kaphat a gépéről lemaradó utas

Az Európai Unióban az utasok a jövőben 600 euróig terjedő kártérítést követelhetnek, ha légi útjuk a gép túlfoglalása miatt meghiúsul – határozott szerdán az Európai Parlament és az unió miniszteri tanácsának egyeztető bizottsága.

A szabályozás az Európai Parlament szerint legkorábban 2004 végén léphet életbe. A kártérítés nagysága függ az út hosszától: 1500 kilométerig 250 euró, 3500 kilométerig 400 euró, afelett 600 euró. Loyola de Palacio, az EU közlekedési biztosa szerint az egyezség „nagy előrelépés".
 
Az EU Bizottság adatai szerint a légitársaságok évente mintegy negyedmillió, érvényes jeggyel rendelkező utast utasítanak el túlfoglalás miatt. Az új szabályozás az 1991-es előírásokat váltja fel, amelyek a charterjáratokkal, a járattörlésekkel és az óriási késésekkel még nem foglalkoztak.

A nagy késések esetében például a légitársaságnak kárpótolnia kell az utast: több mint ötórás késés esetén az utas a jegyár hét napon belül történő visszafizetését, vagy a lehető legrövidebb időn belül az indulóállomásra történő visszaszállítást választhatja. A késésben levő gép utasainak – ha a késés a továbbutazásban akadályt jelent – ezen felül ingyenes étkezést, frissítőket, sőt szükség esetén szállodai szállást is biztosítani kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy csecsemő útja Koszovóba

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom