Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Hatvanéves a Ferihegyi repülőtér

Hatvan évvel ezelőtt, 1950. május 7-én adták át a Ferihegyi repülőteret a polgári közlekedés számára, ennek alkalmából a Budapest Aiport Zrt. (BA) légi bemutatóval egybekötött ünnepséget szervezett szombaton.
A rendezvény keretében megtartott sajtótájékoztatón Gerhard Schroeder, a BA pénzügyi igazgatója elmondta: az elmúlt évtizedekben számos átalakuláson, bővítésen ment át a Ferihegyi repülőtér, és ez így lesz a jövőben is, mivel jelenleg is nagy volumenű beruházásokat valósít meg a Budapest Airport.

Emlékeztetett: a magyar állam még 1947-ben negyvenmillió forintból három év alatt építette újjá a második világháborúban megrongálódott létesítményt, amely az évi egymillió fős forgalmat 1974-ben érte el. A második kifutópálya 1977-ben épült meg, a 2-es terminál pedig 1985-től fogadja az utasokat. Az évi 3,5 millió utast befogadó 2B terminált 1998 végén avatták fel, miután kevésnek bizonyult az évente 4 millió utas befogadására képes 1-es és 2A terminál. A repülőteret a légiforgalmi irányítás és a repülőtér üzemeltetésének 2002-es szétválása után 2005-ben privatizálták, amely révén a brit BAA vállalat vette át annak irányítását. A Budapest Airport Zrt. 2007-ben került a jelenlegi tulajdonos Hochtief Concessions AG irányítása alá.

Rámutatott: a társaság a forgalom további növekedésére számít a jövőben, elsősorban a Malév és a Wizz Air utasforgalmának bővülése miatt.

Stephan Schattney, a BA BUD Future igazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte: a jövőben is tovább bővül majd a repülőtér, miután 2012-ig több mint 261 millió eurót fektet be a BA BUD Future elnevezésű modernizációs programjába. A fejlesztés központi része a 2-es terminál két szárnyát összekötő központi csarnok, a 40 ezer négyzetméter alapterületű SkyCourt lesz, amely mintegy 130 millió euróból az idei év végéig elkészül majd.

Hozzátette: a jövőben megkezdik majd a 2A és a 2B terminálok felújítását is, valamint a 2B terminálhoz egy új utasforgalmi mólót építenek.

A BA ünnepsége keretében többek között bemutatót tartott Veres Zoltán műrepülő pilóta, valamint felszállt a HA-LIX jelű újjáépített szovjet oldtimer Li-2-es gép is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztiválhangulatú közlekedésbiztonsági nap Kaposváron

Csaknem kétszáz motoros részvételével látványos közlekedésbiztonsági napot tartott a kaposvári… Tovább olvasom