Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hatvanéves az iskola Kisbácsán

Egykori és mai tanítók, régi és mostani diákok ünnepelték, hogy 60 évvel ezelőtt megkezdődött a tanítás Kisbácsán. Az intézmény létrejöttéhez és fejlődéséhez szükség volt elhivatott pedagógusokra és a lakosság akaratára.
Bácsa község közgyűlése 1945. november 26-án döntött arról, hogy Kisbácsán ideiglenes állami elemi iskolát létesít. Erről 1945. december 2-án, vasárnap azt írta a Győri Munkás napilap: „Hétfőn Bácsának ünnepnapja lesz. Ezen a napon nyitja meg kapuit a bácsa-kültelki állami elemi iskola. Ezen a területen 1700 lélek lakik, akik fejlett kultúréletet élnek. Sajnos a munkásgyerekeknek Győr- Révfaluba vagy Nagybácsa községbe kellett télvíz idején több kilométeres utat megtenni, hogy eljussanak a tudomány csarnokába, az iskolába.”
Most a Kisalföld arról számolhat be: a győri Tulipános Általános Iskola Kisbácsai Tagiskolája elérte fennállásának 60. évfordulóját. Ugyanannyi gyermek tanul a négy osztályban, mint az első évben, jelesül 93 lurkó lép be naponta a „tudomány csarnokába”. A napokban tartott jubileumi ünnepségen az intézmény vezetője – aki maga is az iskolában tanulta a betűk formálását –, Pintérné Czigler Magdolna fogadta és köszöntötte egykori tanítóit. Jó volt látni, amint a már nyugdíjas tanítók vidáman emlékezve nézegették az osztályképeket. A 60. évforduló alkalmából az intézmény főbejárata melletti falon elhelyezett emléktáblát Balogh József polgármester leplezte le, majd az anyaiskola, a „Tulipános " igazgatója, Ragányi Gyula helyezett el koszorút.
Az avatást követően az iskola tanulói és a Kisalföld néptánc-

együttes ifjúsági csoportjának táncosai adtak színes műsort. Az aulában az intézmény történetét bemutató kiállítást tekinthettek meg a vendégek. Balogh József emlékérmet adományozott a mindenki által „Ági néniként” tisztelt Koppe Ferencné tanítónak, valamint Trimmel Ferencnek, aki az új épület megépítésben vállalt szerepet. A pályázatokon és tanulmányi versenyeken eredményesen szereplő tanulóknak az iskolát önkormányzati képviselőként és magánemberként is támogató Bárány István adott át emlékkönyvet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izrael megelőző csapást mérne Iránra

Izrael azt fontolgatja, hogy megelőző csapást mér az iráni atomlétesítményekre. A hírt, mely szerint… Tovább olvasom