Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Hatvanhárom ˝csontvázat˝ talált Varga Mihály

Hatvanhárom olyan tételt gyűjtött össze a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság, amely az idei vagy a következő évet terhelő kiadásként jelenik meg, illetve amelyet az átadás-átvétel során az előző kormány nem ismertetett az új kabinettel.
A Miniszterelnökség államtitkára szerdán emellett közölte azt is, reméli, hogy a következő évi hiány 3 százalékhoz lesz közel.

Varga Mihály kijelentette: az elkészült, 64 oldalas tényfeltáró jelentésük egyik legfontosabb megállapítása, hogy az idénre tervezet 3,8 százalékos hiánycél tartható. Ehhez viszont szükség volt a 29 pontos intézkedéssorozatra - fűzte hozzá.

Mint mondta, meggyőződése, hogy a 2011-es hiány kisebb lesz, mint az idei. "Ebben szinte biztos vagyok" - fogalmazott. A politikus emellett nagyon reméli, hogy a következő évi hiány a 3 százalékhoz lesz közel. "Ebbe még az is belefér akár", hogy 3 százalék alá kerüljön, "de nem akarok elébe szaladni ennek" - mondta.

A 63 "csontvázzal" kapcsolatban a gazdasági tényfeltáró bizottság vezetője hangsúlyozta: lehetett volna több is, s nem is reménykednek abban, hogy nem kerül elő több ügy.

A tételek között szólt az adóbevételekről, amelyeknél - közölte - jelentős túltervezés történt 2009 végén: a társasági adót 50 milliárd forinttal, a személyijövedelem-adót 40 milliárddal, a jövedéki adóból származó bevételeket pedig 30 milliárddal tervezték túl.

Szólt a közlekedési vállalatok, a MÁV, a BKV és a Malév többletfinanszírozásáról is: olyan adósságok, kifizetetlen számlák vannak, amelyeket az új kabinetnek valamilyen formában előbb-utóbb rendeznie kell. Több tízmilliárd forintos tételsorról lehet beszélni e három állami vállalat esetében - mondta.

Az "egyik kedvencének" nevezte azt, hogy nem tervezték be a 2010-es nemzetközi tagdíjakat - például az ENSZ-, NATO- és az OECD-tagdíjat -, ami együttesen mintegy hatmilliárdot tesz ki.

Varga Mihály a jelentős tételek közé sorolta a Vértesi Erőmű ügyét, amellyel kapcsolatban - "a mai tudásunk szerint" - 25-35 milliárd forint között lehet majd a végső, közvetlenül az államot terhelő követelésállomány nagysága.

A folytatásban a példák között említette a LEADER-pályázatokat, a moszkvai kereskedelmi székház ügyét - amellyel körülbelül egymilliárd forintos vagyonvesztés érte a államot -, a postaszékház, valamint a Magyar Fejlesztési Bank külképviselőinek ügyét. Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, különböző luxusjuttatások kifizetéséről van szó.

Tájékoztatása szerint azok a tételek, amelyeket az átadás-átvétel során nem ismertek, a hiány mértékét a GDP 1,6 százalékával emelhetik meg. Azonban a meghozott kormányzati intézkedések és az egyenlegjavító hatású hiánycsökkentő tételek következtében a 3,8 százalékos hiány az év végére tartható - erősítette meg. Hozzátette, azon tételek összege, amelyek a következő évek költségvetéseit fenyegethetik, a 2010-es bruttó hazai termék 2,2-2,5 százaléka lehet.

A jelentésbe nemcsak gazdaságpolitikai megállapítások kerültek, hanem több más kérdés is, így például az egészségügyi helyzet, népesedési tendenciák, a nyugdíjas kor és a szegénység kérdései - közölte Varga Mihály, hangsúlyozva, hogy a vizsgálattal egyik fő céljuk az volt, hogy a múltat lezárják, és bemutassák az új kormány örökölte helyzetet. A megállapításaik között szerepel - ismertette -, hogy nőtt és mélyült a szegénység mértéke, drámaiak a demográfiai folyamatok, a foglalkoztatottság alacsony mértékű, és rossz az egészségi állapot. Következtetéseiket, javaslataikat tíz pontban foglalták össze.

Az adósságszolgálatot firtató felvetésre Varga Mihály elmondta: az elmúlt évekhez hasonlóan ennek a fedezete csak az lehet, amit a gazdaság produkálni tud. "Gazdasági teljesítményünk fogja eldönteni, hogy mennyire lesz nehéz vagy könnyű ezt a terhet finanszírozni. A pénz, amit erre a célra kifizetünk, az biztos, hogy hiányozni fog más területektől" - mondta, hozzáfűzve, Orbán Viktor kormányfő is arra utalt, hogy ez a nagyságrend már az, amely egy egészségügyi, egy oktatási vagy egy adóbefizetési tétel nagyságrendjét éri el. (A miniszterelnök kedden kormánya első száz napját értékelve mutatott rá arra, hogy 2011-ben, a következő költségvetési évben 2.858 milliárd forintot kell majd az országnak adósságként visszafizetnie.)

Olvasóink írták

 • 5. cyt 2010. szeptember 09. 14:28
  „Minden elismerésem Varga Mihályé. Nem is vártam mást, mint valami ilyen eredményt. A volt szoclibes kormány maga sem volt soha tisztában azzal, mit is és mennyit is ígért ide meg oda, minek is van fedezete meg minek nincs. Számukra egy volt a fontos; lefaragni azokból a pénzekből, amik az ÁLLAM feladatait finanszírozzák, és lenyúlni ezeket a pénzeket. Ha minden ilyen tétel a helyén marad a jövőben, már akkor nem lesz soha akkora a hiány, mint az elmúlt években volt. Varga megmutatta azt is, hogy mennyire pancserek voltak az elmúlt években az államigazgatásban dolgozó pénzügyesek - vagy talán inkább mennyire maffiózók? A "józan paraszti ésszel" gondolkozók számára nem volt kétséges, hogy "millió kis trükkök" segítségével milliárdokat síbolnak el az "elvtársak" a költségvetésből. Akkor most ime itt egy villámgyors lista is a "tévedésekről" - vagy talán inkább a "megtévesztésekből". Mert mi az, hogy ezek "kimaradtak" az átvételi listábó? Ha nem tudtak ezekről korábban, akkor az a baj, ha meg tudtak róluk, csak tudatosan kihagyták, akkor meg az a baj.
  Lesz itt pénz nagyon sok mindenre - csak legyen már végre rend az államigazgatásban. No és álljon már le a média a "szerecsenmosdatásokkal".”
 • 4. szatyi 2010. szeptember 08. 17:59
  „Muszáj volt valamit találni, mert már készült a "selyemzsinór".”
 • 3. gyagyástóni 2010. szeptember 08. 17:57
  „2. hozzászólás történész 2010.09.08. 17:38

  Mikor keller elvtársad kereste, akkor is felvoltál háborodva?????”
 • 2. történész 2010. szeptember 08. 17:38
  „ezt a Vargát már régen el kellett volna a halál f...ra zavarni.Arra is képtelen,hogy rendesen dolgozzon..milyen ember az ilyen aki csak ilyen sátoros párt ünnep előtt találja a csontvázakat..a munkás 100 napban nem találta őket ? vagy talán azt sem tudta mit keressen?? Az isten későn adta meg a listát. Mit kell itt szarakodni, szembe hazudni mocskos módon vezetni félre a nemzet embereit ? Miért nem elég,hogy nyertek és kész.Ezzel csak hányingert keltenek magukkal szemben a tisztességes népben,Higgy ember..ő utánunk is keresni fogják majd a csontvázakat(mert ők is bukénak majd ,ez olyan biztos mint a halál!!),hiszen ezen eljövendő kor ezt látja Orbántól. lehet,hogy a következő választás nyertese már odáig megy,hogy agyon veri a vesztest...”
 • 1. RézmívesGyekszon 2010. szeptember 08. 16:28
  „Jájj kírem álássán, ákkor ez á Várga nem is cipész, hanem válámi régész? Vágy csák egy lécsúszott sírásó?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három nap elzárás lopás miatt

Az új szabálysértési törvény alapján a bíróság szerdán három nap elzárásra ítélt egy nőt, aki kávét… Tovább olvasom