Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Hatvanöt centivel a föld felett

Kiss Judit mindössze hatvanöt centiméterre nőtt, ő a világ legalacsonyabb embere. A cirkusz világában él, Panamától Dubajig bejárta a világot. A hétvégén Mosonmagyaróváron vendégszerepel a pozitív életszemléletű, magát hiperaktívnak nevező negyvenöt éves hölgy.
„ A negyedik generáció tagja vagyok a »cirkuszi családomban«” – kezdte Kiss Judit, művésznevén Miss Marlis. Hatvanöt centimétere mellé 22 kilogramm súly párosul, huszonhatos a lábmérete. „Csak ebből azonban nem lehet megélni” – állítja.

Nincs kivételezés

– Mindig ott lakom, ahol vendégszerepelek – kezdte. – Van egy speciálisan kialakított autóm, meg egy átalakított lakókocsim. Néhány napja a Berlin Cirkuszhoz szerződtem, velük járom az országot. Két számom van: egyrészt bűvész vagyok, másrészt két kutyámmal (egy máltai selyemkutyával és egy uszkárral) – akik velem élnek – lépek fel. Hároméves korom óta állok a porondon. Azzal, hogy ilyen alacsony vagyok, együtt kell élni: el kellett fogadnom, s már régen megbarátkoztam a gondolattal. Normális életet élek, boltba járok, szinte minden feladatot magam végzek. Nemrégiben összetörték az autómat, egy sofőr nem adta meg az elsőbbséget: velem az emberek még ebben sem kivételeznek. A legnagyobb gondot a ruhák jelentik, a méretemre kell szabatni mindent.
– Ha az utcán meglátnak az emberek, sokan meglepődnek, de a legtöbb esetben kedvesen fordulnak hozzám. A hivatalokban néhányszor el kell mondanom, miért jöttem, de a bevásárlóközpontoknál például segítenek cipelni a szatyromat, a benzinkutasok pedig tankolnak helyettem. A lakókocsiban azonban bármit egyedül is megszerelek. Egyedül élek, a barátom – aki nem szakmabeli – elég távol van most tőlem. Mosonmagyaróváron egyszer régebben már jártam egy társulattal: hogy melyikkel, arra már nem emlékszem. Minden városban van idő egy kicsit körülnézni: a Lajta partján például egy papucsot szeretnék venni magamnak.

Panamától Miamiig

– Hetente hét fellépésem van. Több tucat cirkusznak dolgoztam: Panamában, Costa Ricában, Miamiban, Dubajban. Idegen nyelvet nem beszélek, de mindenhol jól megértettem magam. Nem a pénzen múlik az aláírásom egy szerződésen, hanem azon, hogy hol érzem jól magam. Pozitív gondolkodású, általában hiperaktív vagyok. Néhány éve Izraelben egy filmforgatáson is részt vettem, volt, hogy napi húsz órát dolgoztunk. A legelőkelőbb szállodában laktam, tolmácsot kaptam, s minden kívánságomat teljesítették. Igaz, a filmet azóta sem láttam, Magyarországon be sem mutatták.

Ausztrália az álma

– A külföldi munka mindig biztos pénz, s persze nagyobb megbecsülés. Egy nagy álmom van még: ez pedig Ausztrália. Legalább két évet szeretnék ott eltölteni, s egy cirkuszban dolgozni: örök utazó vagyok, s ez a kontinens még kimaradt az életemből. Emellett a bűvésztudományomat folyamatosan fejleszteném, új eszközöket vásárolok, hogy minél igényesebb legyen az előadás: a közönség elvárásainak mindig meg kell felelni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem volt áram Ikrényben

Tegnap este olvasóink jelezték szerkesztőségünknek, hogy órákon keresztül nem volt áram Ikrényben és… Tovább olvasom