Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 16°C | 25°C Még több cikk.

Havazás - Itt a BM jelentés a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről

A Belügyminisztérium (BM) kedden nyilvánosságra hozta a március 14-én kialakult rendkívüli időjárási helyzet kezelésével kapcsolatos kimutatását, Pintér Sándor miniszter erre előzőleg az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén tett ígéretet.
Az MTI-hez eljuttatott táblázat szerint a rendkívüli időjárási helyzetben több mint 14 ezer ember rekedt az utakon, közülük a legtöbben Komárom-Esztergom (5386), Fejér (3366) és Győr-Moson-Sopron (1772) megyében. A feltüntetett adatok azt mutatják, hogy a legkisebb fennakadást Csongrád és Nógrád megyében, valamint a fővárosban okozta a márciusi hóhelyzet. Az országszerte kimentett járművek több mint felét, összesen 4488-at Komárom-Esztergom megyében regisztrálták. Fejér megyében 1530, Győr-Moson-Sopron megyében több mint 840 járművet kellett kiszabadítani hó fogságából. A BM adatai szerint a hó 146 települést zárt el a külvilágtól, a legtöbbet Győr-Moson-Sopron (46), Fejér (26), Somogy (23) és Veszprém (19) megyében.

A lezárt, járhatatlan útszakaszok több mint harmada, összesen 100 Borsod-Abaúj-Zemplén megyét érintette. A kimutatás tartalmazza azt is, hogy a rendkívüli időjárási helyzetben a hatóságok összesen 195 nyilatkozatot tettek, 388 közlemény született. A táblázat emellett megyékre lebontva és összesítve is tartalmazza a meteorológiai szolgálat által kiadott citromsárga, narancssárga és piros riasztások járásonkénti számát, és kitér arra, hogy 190 helyen volt forgalomtorlódás, a tűzoltók pedig 1692-szer avatkoztak be. A kimutatás szerint az egyes megyékben és a fővárosban összesen 268 melegedőhelyet nyitottak, azokban csaknem 16 ezer embert helyeztek el. Kiderül az adatokból, hogy az áramszolgáltatási problémák 135 településen több mint 318 ezer fogyasztót érintettek 3-78 órán át, míg a vízszolgáltatás kimaradása 18 település csaknem 90 ezer fogyasztóját sújtotta 3-32 órán keresztül.

Pintér Sándor az Országgyűlési honvédelmi és rendészeti bizottságának keddi ülésén számolt be a rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló 6 és fél oldalas belügyminisztériumi jelentésről. Közölte, hogy ezen felül rendelkezésre állnak a több száz, illetve több ezer oldalas műveleti naplók is. Ezek megtekintésére Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció politikusa jelentkezett is, és a bizottság szocialista tagjai is jelezték, hogy bővebb tájékoztatásra tartanak igényt.

A miniszter elmondta, hogy külön felmérést végeztetett arról: az állampolgárok hogyan ítélték meg a mentési munkálatokat. Közlése szerint az eredmény Hajdú-Bihar megyében volt a legjobb, ahol sokakat - csaknem 54 ezer embert - érintett az áramszolgáltatás kimaradása, itt az emberek 76 százaléka kifejezetten jónak vagy nagyon jónak találta a helyzet felszámolását. A legrosszabb eredmény közepes lett, ez a fővárosban született.

Olvasóink írták

  • 1. öreganyó 2013. november 10. 21:19
    „Megáll az ész, a húsvéti nyulat elhozza a Mikuás! Pintér miniszter úr most elmondja, kik mennyire helytálltak. Tudjuk, hogy sokan milyen erőfeszítés árán végezték a munkájukat. A " NAGYOK " meg otthon a meleg szobájukban múlatták az időt, vagy valahol teleltek, síeltek, élvezték a havat. A TV közvetítette a mind katasztrofálisab helyzetet. Nem látta a miniszter úr? Jellemző, hogy milyen nagyszerű ötletük született. Akinek elfogy az üzemanyaga üljön át máshoz! Amennyiben annak is, akkor mind üljön tovább, míg el nem jutnak a 70-k kilométer végére? A hóesésben, uram bocsáss még, dolgát is kellett végezni az embereknek, igen körülményes lehetett. Miniszter úr már elmondta, hogy senki nem vesztette életét. Arról azért sehol sem szóltak, hogy hány ember lett beteg, akár maradandóan is. Közeledik a tél, mint minden évben az idén is eljön. Még nem tudjuk milyen lesz, de már hallani, hogy mennyire
    felkészültek a hóesésre. Lesz majd aki kiadja az indulási parancsot???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A jogvédők szerint törvénytelen a motoros felvonulás betiltása

A Társaság a Szabadságjogokért szerint a rendőrség nem tilthat be utólag egy általa korábban… Tovább olvasom