Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Havazás, járhatatlan utak: piros riasztás két megyére

Piros, vagyis a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki szerdára Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható, jelentős mennyiségű hó miatt.
19:22 - Piros figyelmeztetést adtak ki szerdára Vas és Zala megyére

Piros, vagyis a legmagasabb fokú figyelmeztetést adta ki szerdára Vas és Zala megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat a várható, jelentős mennyiségű hó miatt.

A várható erős hófúvás miatt a két említett megyére narancssárga, másodfokú figyelmeztetést is kiadtak. Emellett Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyére a havazás és az erős hófúvás miatt másodfokú, míg Somogy megyére a havazásra vonatkozóan adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden kora este eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében ismét kiemelte: a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó várható. Éjszaka újabb kiterjedt havazás kezdődik, amely szerda napközben váltakozó intenzitással folytatódik.

Nagyobb havazás főként Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megyében, illetve Veszprém megye nyugati felén várható. Ezeken a területeken a friss hó vastagsága szerda éjfélig 15 és 40 centiméter között várható. A Dunántúl többi részére nagyjából maximum 15-20 centiméternyi havat becsülnek, ezen belül délkeleten várható a kisebb mennyiség.

Az éjszakai óráktól a megerősödő, helyenként viharos lökésekkel kísért, északira forduló szél a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoz. A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy erős hófúvásra is számítani kell, amely magas hótorlaszokat okozhat. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a lehulló hó és a szélerősség függvényében szerdán a hófúvás miatt akár a piros fokozatú riasztás is érvénybe léphet a Nyugat-Dunántúl egy részén.
Mindezek mellett helyenként átmeneti jelleggel ónos, illetve fagyott eső is hullhat, főként a középső országrészben és az Északi-középhegység térségében.

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetésében ugyanakkor azt is megjegyezte: "mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, emiatt az előrejelzésekben becsült csapadék (mennyisége, halmazállapota, területi kiterjedése) és a valóság között lényeges eltérés lehet".

19:07 - Helyreállt a teherforgalom a nagylaki átkelőnél

Helyreállt a teherforgalom a nagylaki átkelőnél, miután kedden délután feloldották a Szlovéniába és Olaszországba tartó kamionok belépési tilalmát - tájékoztatta a Csongrád Megyei Kormányhivatal sajtóreferense az MTI-t.

Varga Márta elmondta, mivel Szlovénia napközben feloldotta a rédicsi átkelőnél az elhúzódó intenzív havazás, valamint a felerősödő szél hatására keletkező hófúvások miatt a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművekkel szemben elrendelt határzárat, Nagylaknál a torlódás elkerülése érdekében bevezetett forgalomkorlátozó intézkedésre nincs tovább szükség. Ezért B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott visszavonta azt, s már nincsenek a korlátozás miatt várakozó kamionok az átkelőnél - tette hozzá.

17:50 - A felkészülés jegyében kedden összeült a Vas megyei védelmi bizottság, miután az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára piros figyelmeztető előrejelzést adott ki a megyére hófúvás és újabb havazás miatt - közölte a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Balogh Nikoletta tájékoztatása szerint a katasztrófavédelem szakmai irányításával készenlétbe helyezik a polgári védelemi szervezeteket, valamint felkészülnek az Őrség Mentőcsoport esetleges bevetésére is. A hivatásos és önkormányzati tűzoltóságok felkészülnek arra, hogy több műszaki mentést kell majd végrehajtaniuk, és a veszélyesáru-szállítók figyelmét is felhívják arra, hogy lehetőség szerint korlátozzák fuvarozási tevékenységüket.

Horváth László, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. igazgatója a védelmi bizottság ülésén elmondta: felkészültek a rendkívüli helyzetre, gépeik műszaki állapotát felülvizsgálták, saját és bérelt gépek segítségével folyamatosan végzik az utak takarítását. Ha a hó vastagsága vagy az erős szél azt szükségessé teszi, akkor az ország más területéről átcsoportosítással további gépjárműveket tudnak munkába állítani.

Dedics Zoltán rendőr ezredes, a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság rendészeti igazgatója az ülésen elmondta: kedden kora délután megnyitották a szlovén határt, az eddig veszteglésre kényszerült tehergépjárművek szakaszosan hagyják el az országot.

17:39 - Már semmilyen korlátozás nincs érvényben Magyarország határszakaszain, de az átkelőkhöz vezető utakon torlódásokra lehet számítani - tudatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője kedd délután az MTI-vel.

Hajdu Márton tájékoztatása szerint a szlovén hatóságok feloldották a teherforgalomra vonatkozó, a havazás miatt korábban elrendelt korlátozásokat a szlovén-magyar határszakaszokon, ezt követően a magyar hatóságok is feloldották a további torlódások elkerülése érdekében bevezetett korlátozásokat az osztrák, a szlovák, az ukrán és a román határszakaszokon.

A várakozó kamionosok rendőri irányítás mellett folyamatosan indulnak útnak a Zala, Vas, Somogy és Győr-Moson-Sopron megye területén kijelölt pihenőhelyekről, de a pihenőhelyek kiürítése és a forgalom normalizálódása akár több órát is igénybe vehet - tette hozzá.

A katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy a feltorlódott teherforgalom és a havas, nedves útszakaszok miatt lassabb közlekedésre és hosszabb menetidőkre lehet számítani az érintett megyékben, ezért a járművezetők fokozott figyelemmel induljanak útnak.

17:26 - Győr-Moson-Sopron megye mind az öt közúti határátkelőjén feloldották kedd délután a kamionforgalom korlátozását - közölte a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-vel.

Kálmán Gabriella tájékoztatása szerint a megyei védelmi bizottság feloldotta Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál a kamionstopot, amellyel a Szlovéniába és Olaszországba tartó, 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarországra történő belépését korlátozta reggel 8 órától. A korlátozást az elhúzódó havazás miatt rendelték el.

16:50 - A havazás és a várható hótorlaszok miatt csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak - kéri a közlekedőket a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az MTI-hez eljuttatott keddi közleményében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú, narancssárga figyelmeztetést adott ki Veszprém megye területére, az előrejelzés alapján nagy mennyiségű friss hó hullhat; éjfélig 15-25 centiméter friss hó várható - írták. Veszprém megyében az eddig lehullott hóréteg vastagsága mintegy nyolc centiméter, és folyamatosan, változó intenzitással havazik - tették hozzá.

A felerősödő szél helyenként viharossá válik, így a friss hóból hófalakat, hótorlaszokat emelhet.

A balesetek elkerülése érdekében a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy folyamatosan figyeljék a közlekedési információkról szóló híradásokat. Ha az utazást nem lehet elhalasztani, csak téli gumival felszerelt gépjárművel induljanak útnak, és szükség esetén használjanak hóláncot - javasolják.

16:30 - A hétfő óta Zalában veszteglő kamionok nagyobb része kedd délutánra elhagyta a megyét, miután a szlovén hatóságok újból megnyitották a magyar-szlovén átkelőket - tájékoztatta a Zala megyei kormánymegbízott az MTI-t.

Rigó Csaba a Zala Megyei Védelmi Bizottság (ZMVB) elnökeként elmondta: a szlovénok nem sokkal 14 óra előtt oldották fel az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt hétfő óta tartó forgalomkorlátozást. A Zalában a főbb útvonalak mentén és a pihenőhelyeken veszteglő mintegy ezer kamion háromnegyede 16 órára elhagyta a megyét, s a többi várakozó járművet is szakaszosan, rendőrségi közreműködéssel indítják útnak.

A kormánymegbízott beszámolt arról is, hogy a ZMVB rendkívüli ülést tartott kedden délután, és tízpontos határozatot fogadtak el a rendkívüli időjárási helyzet következményeinek felszámolására. Ebben mások mellett a helyi védelmi bizottságokat, a közszolgáltatókat és a hatóságokat arra szólították fel, hogy a saját területükön minden szükséges felmérést, előkészületet végezzenek el arra az esetre, ha a várható újabb erőteljes havazás fennakadásokat okozna Zalában.

Rigó Csaba hozzátette: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kormánymegbízott azzal kereste meg, hogy ha a szlovén hatóságok ismét lezárják a határokat, rövid időn belül intézkedni tud a magyar-ukrán átkelőknél is hasonló lépésre. A tranzitforgalom korlátozásával így megakadályozható lesz, hogy a mostanihoz hasonlóan nagy számú jármű torlódjon össze kilépésre várakozva a zalai határszakaszon.

15:40 - Késéseket, járattörléseket okozott kedden a sűrű havazás a Bécs melletti schwechati repülőtér forgalmában.

A repülőtéren mintegy tíz centiméter hó esett kedden délelőtt, folyamatosan zajlik a hóeltakarítás és a jégmentesítés - közölte egy szóvivő az APA osztrák hírügynökséggel.

Több járatot összevontak, emiatt délig három járatot töröltek.
A szóvivő azt tanácsolta az utazóknak, hogy érdeklődjenek légitársaságuknál, mielőtt elindulnak.

Az autópályákon a délelőtti órákban újból megindult a teherautó-forgalom Olaszország és Szlovénia irányában. Az olasz, illetve a szlovén hatóságok előző este a havazás miatt közlekedési tilalmat hirdettek ki a 7,5 tonnánál nehezebb járművekre; emiatt több száz kamionos töltötte az éjszakát a határon. Szlovénia felé kedden is csak azok a járművek indulhattak el, amelyeknek célállomása a kis délszláv országban van.

Ausztria keleti peremén, Burgenlandban számos elakadt személygépkocsit és teherautót mentettek ki kedden a tűzoltók. Két autós könnyebben megsérült közúti balesetekben.

A közútkezelő tájékoztatása szerint nincsenek lezárt útszakaszok a tartományban. Egyes magasabban fekvő útszakaszokon kötelező a hólánc használata.

Az előrejelzések szerint kedden délután átmenetileg megáll, de az esti órákban folytatódik a havazás Ausztria keleti részén.

14:35 - Nem sokkal 13 óra után ideiglenesen megszűnt a forgalomkorlátozás a magyar-szlovén határon, így a várakozó teherjárművek folytathatják az útjukat - közölte honlapján kedd délután a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Délelőtt a szlovén hatóságok részben feloldották a kamionokra hétfőn elrendelt forgalomkorlátozást, így a szlovén rendszámú járművek már akkor elindulhattak. Az olaszországi rendkívüli időjárási viszonyok miatt hétfő reggel óta nem léphették át a magyar-szlovén átkelőket a tranzitforgalomban közlekedők, kedd hajnaltól pedig már a Szlovéniába igyekvő járműveket is megállították a határon.

A kamionstop miatt Zala megyében kedd délben már mintegy ezer kamion vesztegelt a határ felé vezető főbb útvonalak mentén, megteltek a pihenőhelyek és benzinkutak parkolói. A várakozóknak a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt munkatársai osztottak élelmiszert és forró teát.

A katasztrófavédelem arra is felhívta a figyelmet, hogy Zala megyében szerda éjfélig további jelentős mennyiségű hó várható. A megyében 3. fokozatú riasztás van érvényben, mert 30 centimétert meghaladó vastagságú friss hó hullhat, és a felerősödő szél helyenként hófalakat és hótorlaszokat emelhet.


13:50 - Több helyen hóátfúvások nehezítik a közúti közlekedést - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedden az MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor közleménye szerint a Dunántúlon Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Komárom-Esztergom, illetve Pest megye területén is változó intenzitással havazik, Székesfehérvár térségében pedig ónos eső esik.

A főutak ezekben a megyékben havasak, hókásásak, néhol latyakosak. A Dunántúl déli részén és a Duna-Tisza közén vizesek, az Északi-középhegység területén nedvesek, a Tiszántúlon pedig szárazak a főutak.

A mellékutak és az alsóbbrendű utak is havasak, latyakosak, nedvesek, helyenként jégbordásak.

A közútkezelő a Komárom-Esztergom megyei 8137-es jelű összekötő utat Tata és Kömlőd között hóátfúvások miatt lezárta, a közlekedők Környén át kerülhetnek. Pest megyében a Zsámbéki-medencénél a Perbál és Budajenő, illetve a Perbál és Tinnye közötti mellékutakon szintén hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Hasonló a helyzet Monor térségében is, itt Valkónál, Turánál és Zsámboknál vannak hóátfúvások.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. csaknem háromszáz munkagépe és hatszáz munkatársa dolgozik hóeltakarításon és az utak síkosságmenesítésén. A társaság mind a 78 üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan látják el feladataikat a cég szakemberei.

A társaság a télies útviszonyok miatt arra kéri az autósokat, hogy indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform 06-1-336-2400-as telefonszámán, valamint a cég megyei ügyeletein - elérhetőségek a www.kozut.hu oldalon - olvasható a közleményben.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: a Nyugat-Dunántúlon szerda éjfélig nagy mennyiségű hó hullhat, főként Vas és Zala megyében, Veszprém megye nyugati részén, Győr-Moson-Sopron megye nyugati részén 25-50 centiméter között valószínű. A Dunántúl középső részén a lehullott hó mennyisége 15-20 centiméter között alakulhat. Az éjszakai óráktól helyenként viharos széllökések is lehetnek, és a Dunántúl nyugati részén hófúvást okoznak.


13:40 - A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Vöröskereszt segít az M7-es autópálya térségében a szlovén kamionos korlátozás miatt feltorlódott járművek sofőrjeinek ellátásában - mondta el a Zala megyei kormánybiztos kedden az MTI-nek.

Rigó Csaba az M7-es autópálya sormási pihenőjénél beszélt a hétfő óta, az olaszországi rendkívüli időjárás miatt kialakult helyzetről. Elmondta: Eszteregnye és Nagykanizsa között több mint 250 kamion várakozik az autópálya leállósávjában és a pihenőhelyeken.

A nagykanizsai és a letenyei védelmi bizottság reggeli ülésén felkérték a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot és a Vöröskeresztet, hogy segítsenek az út mentén rekedt kamionosok ellátásában. A két karitatív szervezet munkatársai forró teát, élelmiszert, egészségügyi ellátást biztosítanak a veszteglő sofőröknek.

Nothoff Ingrid, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtófőnöke ugyanitt arról számolt be, hogy az eszteregnyei lehajtótól Nagykanizsa irányába két és fél kilométeres kamionos sor torlódott fel, rendőrségi autók biztosítják a várakozásukat.

Közölte azt is, hogy a szlovén hatóságok dél körül ideiglenesen feloldották a kamionstopot a szlovén-magyar határnál, Tornyiszentmiklósnál és Rédicsnél, de csak a szlovén rendszámú kamionok léphetik át a határt. A személygépkocsik forgalma továbbra is zavartalan a határátkelőkön.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt tapasztalta, hogy az M7-es autópályán, a Letenye felé vezető oldalon hosszú sorban várakoznak a járművek, többségében külföldiek. Az eszteregnyei lehajtónál a rendőrség visszafordítja a nem szlovén rendszámú kamionokat, de a Budapest felé vezető oldalon is megtelt a sormási pihenőhely, így itt is egyre többen vesztegelnek a leállósávban.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság korábbi közlése szerint reggelre már csaknem 800 kamion várakozott Zala megyében, elsősorban a magyar-szlovén határhoz vezető főbb útvonalak melletti pihenőhelyeken.


12:30 -  Győr-Moson-Sopron megyében eddig nyolc centiméternyi hó esett, de a következő 24 órában ennek háromszorosa várható - tájékoztatta a katasztrófavédelem megyei szóvivője kedden az MTI-t.
Dobos Viktória közölte, hogy délelőtt tíz óráig két járművet kellett kimenteniük a hóból: egy árokba csúszott hótolót és egy dialízises beteget szállító autót.

Hozzátette: a megye öt határátkelőjén életbe léptetett, a 7,5 tonnánál nehezebb járműve közlekedését korlátozó intézkedés miatt - amely nem érinti a más megyékből érkező tranzitforgalmat - a határokon nem alakult ki torlódás.


12:20 - A további torlódások megelőzése, a közlekedés biztonságának fenntartása érdekében a Csongrád Megyei Védelmi Bizottság 2013. február 12-én 9 órától elrendelte Nagylak határátkelőn a Szlovéniába és Olaszországba tartó, 7,5 t. össztömeget meghaladó tehergépjárművek Magyarország területére történő belépésének korlátozását, különös tekintettel az ADR hatálya alá tartozó szállításokra.


11:45 - Teljes  szélességében járható ismét a 84-es út Sopront elkerülő szakasza,  ahol kedd délelőtt baleset történt - tájékoztatta a megyei  rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-t.  

Kálmán Gabriella közölte: két osztrák autó ütközött össze  egy kilométerre a határtól. A balesetben négyen sérültek meg.


11:30 - Lezárták a  Tata és Kömlőd közötti utat hóátfúvás miatt, kerülni Környe  irányában lehet - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.  szóvivője kedden az MTI-t.  

Pécsi Norbert Sándor elmondta: Komárom-Esztergom megyében 16  géppel dolgoznak, az erős havazás és a viharos erejű szél a  közlekedőktől fokozott óvatosságot igényel, kisebb hóátfúvásokra  sokhelyütt lehet számítani.  

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása  szerint átmenetileg le kellett zárni a Gánt megközelítését biztosító  utat is a kecskédi repülőtérnél lévő elágazásnál, mert az út Fejér  megyei részén baleset történt.


11:10 - Egy ember  súlyosan megsérült két autó karamboljában a 8-as úton Herendnél -  tájékoztatta a rendőrség és a mentőszolgálat kedden az MTI-t.  

Ferenczi Tímea, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság  szóvivője elmondta: egy Veszprémből Ajka felé haladó autó ismeretlen  okokból áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ahol összeütközött  egy másik személyautóval. A baleset miatt a forgalom rendőri  irányítással félpályán halad.  

A mentőszolgálat veszprémi mentésirányítója, Novák Judit arról  tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben egy ember súlyos  fejsérülést szenvedett.


10:50 - Kisebb késésekkel  kell számolniuk a Győr-Moson-Sopron megyei buszvonalakon utazóknak -  olvasható a Kisalföld Volán honlapján kedd délelőtt közzétett  tájékoztatóban.  

Győrben és Sopronban, valamint Sopron körzetében  öt-tízperces késéssel kell számolniuk az útra kelőknek;  Mosonmagyaróvár térségében több járat is 10-15 perces csúszással  érte el célállomását


10:45 - A Brünn-Pozsony  autópályán (D2) lezárták a Magyarországra tartó kamionok előtt a  cseh-szlovák határátkelőt kedden délelőtt.  

A cseh közúti igazgatóság (RSD) közlése szerint az  intézkedés legalább a kora délutáni órákig, de az sem kizárt, hogy  kedden egész nap érvényben marad.  

Az intézkedés a 3,5 tonnánál nehezebb kamionokat érinti. A  könnyebb teherkocsik és a személyautók átléphetik a határt. A  határátkelő előtt a televízió jelentése szerint több kilométer  hosszan vesztegelnek a kamionok.  

Az RSD közölte: az intézkedésre azért volt szükség, mert  Magyarországon az intenzív havazás következtében súlyos közlekedési  gondok keletkeztek, Szlovákiában pedig már megtelt az autópálya  melletti összes parkolóhely.  

A prágai közszolgálati televízió azt jelentette, hogy az  intézkedésre a szlovák rendőrség kérte cseh partnereit.  

Csehország területének nagyobbik részen, különösen  Dél-Morvaországban, szintén erősen havazik, az utak nagyon síkosak.  Súlyos zavarok vannak a közúti közlekedésben, és a reggeli,  délelőtti órákban sok baleset történt halálos áldozatokkal,  sérülésekkel. A meteorológiai intézet jelentése szerint egész nap  intenzív havazásra kell számítani.


10:45 - Újabb kamionok  akadtak el Veszprém megyében: a 82-es főúton Cseszneknél és a 8-as  főúton a litéri elágazónál - tájékoztatta a megyei  katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese az MTI-t kedden.  

Alföldi Ferenc elmondta: Cseszneknél a szerpentinen két  kamion és egy sószóró, a 8-as főút litéri lehajtójánál pedig hat-hét  kamion akadt el.  

A forgalom ezeken az útszakaszokon félpályán halad, rendőri  irányítás mellett.


10:45 - Baleset miatt  lezárták a 84-es út Sopront elkerülő szakaszát - közölte a megyei  rendőr-főkapitányság szóvivője kedden délelőtt az MTI-vel.  

Kocsis Tünde alezredes részleteket későbbre ígért. A  rendőrök most mennek a helyszínre, amely egy kilométernyire van a  magyar-osztrák határtól.


10:00 - Győr-Moson-Sopron  megye mind az öt közúti határátkelőjén korlátozzák kedd reggel nyolc  órától a kamionforgalmat - közölte a megyei rendőr-főkapitányság  sajtóügyelete az MTI-vel.  

A várhatóan elhúzódó intenzív havazás és a hófúvások  valószínűsége miatt a megyei védelmi bizottság úgy határozott, hogy  Rajkánál, Hegyeshalomnál, Vámosszabadinál, Sopronnál és Kópházánál  sem léphetnek be az országba a Szlovéniába, Olaszországba tartó, 7,5  tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek.     

Reggel már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt Zala megyében a  főutak melletti pihenőhelyeken a magyar-szlovén határon hétfő óta  fennálló forgalomkorlátozás miatt, és Vas megyében is sok kamion  állt félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.  

Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább szigorították  a magyar-szlovén határon a kamionforgalom korlátozását, reggel hat  órától már a szlovén rendszámú vagy Szlovéniába árut szállító  teherjárműveket sem engedik át a határon.     

A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik.


8:30 - Kamion és  személyautó csúszott árokba kedden reggel a havazás miatt Veszprém  megyében. A szél miatt hófúvás várható - tájékoztatta a megyei  katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-t.  

Bakos György elmondta: megyeszerte pár centiméter hó  hullott, a közlekedés lelassult. A közútkezelő csaknem harminc  géppel dolgozik az utakon.  

Nemesvámos környékén, a Veszprémből Tapolcára vezető úton árokba  csúszott egy kamion, a mentése még tart. Kora reggel egy autó Pápa  mellett akadt el a havas úton - tette hozzá a szóvivő.  

Nagy havazást nem jelez a meteorológia Veszprém megyében, de a  közlekedést veszélyezteti, hogy a megye egyes részein a szél miatt  hóátfúvások alakulhatnak ki - figyelmeztetett Bakos György.


8:10 - Kedd reggel  már csaknem nyolcszáz kamion vesztegel Zala megyében a főutak  melletti pihenőhelyeken a magyar-szlovén határon hétfő óta fennálló  forgalomkorlátozás miatt. Vas megyében szintén sok kamion állt  félre, Vátnál és Körmendnél jelentős útszűkületeket okozva.  
Az olaszországi rendkívüli hóhelyzet miatt tovább  szigorították a magyar-szlovén határon a kamionforgalom  korlátozását, reggel hat órától már a szlovén rendszámú vagy  Szlovéniába árut szállító teherjárműveket sem engedik át a határon -  közölte Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság  vezetője kedden az MTI-vel.   

Kedd reggelre már csaknem nyolcszáz kamion vesztegelt emiatt  Zala megyében, elsősorban Rédics térségében, a 86-os úton, az M70-es  autóúton és az M7-es autópályán lévő pihenőhelyeken és  benzinkutakon. Mintegy száznyolcvan jármű az M7-es autópálya  Nagykanizsa-Eszteregnye közötti szakaszán, a leállósávban áll.  

Forgalomkorlátozás a magyar-szlovén határon: az M7-es autópályán vesztegelnek a kamionok. Az MTI felvételei.

Elmondta azt is: Rigó Csaba kormánymegbízott, a Zala Megyei  Védelmi Bizottság elnöke összehívta a nagykanizsai és a letenyei  járási védelmi bizottságot annak érdekében, hogy a várhatóan  legalább két napig fennálló forgalomkorlátozás időtartama alatt  megszervezzék a várakozó járművek utasainak ellátást.   

Vas megyében a 86-os és a 860-as út mentén is rengeteg  Szlovéniába tartó kamion állt félre, így Vátnál és Körmendnél  jelentős útszűkületeket okoznak - közölte az MTI érdeklődésére kedd  reggel a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.  

Pécsi Norbert Sándor elmondta: a szlovén hatóságok a 7,5  tonnásnál nagyobb tehergépjárművek forgalmát korlátozták, a  Szlovéniána és Olaszországba tartó kamionokat már a magyar-osztrák  és a magyar-szlovák határállomásokon próbálják félreállítani, a  magyar-szlovák határon Rajka, Vámosszabadi és Komárom felől  érkezőket pedig már be sem engedik Magyarországra.  

A korlátozások a személyautók forgalmát nem érintik - fűzte  hozzá a szóvivő.  

Az Útinform jelentése szerint a Hegyeshalom felől érkező,  szlovén vagy olasz célállomásra tartó teherjárműveket az M1-es  autópálya parkolóiba terelik.  

Az M7-es és M70-es pihenőhelyein és parkolóiban tegnap óta több  száz kamion várakozik, a jobb oldali parkolók szinte mindenhol  megteltek. Az M7-es autópályán már a főváros felé tartó oldal  parkolóihoz fordítják vissza a Szlovéniába tartó teherkocsikat.  

A zalai katasztrófavédelem a honlapján beszámolt arról is, hogy  nem sokkal fél hét után a Sárhida és Gellénháza közötti összekötő  úton egy tehergépkocsi keresztbe fordult, és elakadt egy autóbusz  is, amelyen 17-en utaztak. Korábban a Zalaegerszeget északról  elkerülő úton egy személygépkocsi vált mozgásképtelenné a hóban, a  74-es úton, Barnakpusztánál pedig egy parkettát szállító kamion  csúszott az árokba. 


7:40 - Hóátfúvások nehezítik a közlekedést Perbál, Tinnye, Budakeszi és Telki környékén – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője kedd reggel MTI-t.

Pécsi Norbert Sándor elmondta: a 1103-as és 1104-es mellékutakat folyamatosan tisztítják hóekével, de a közútkezelő arra kéri a járművezetőket, hogy fokozott figyelemmel közlekedjenek, mert a szél folyamatosan visszahordja a havat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyverrel raboltak ki egy szentendrei utazási irodát

Fegyveres rablás elkövetőjét keresi a rendőrség. A tettes egy szentendrei utazási irodába hatolt… Tovább olvasom