Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hazahozták a Thaiföldön elrabolt fiatalembert

Hazaérkezett pénteken a Thaiföldön májusban elrabolt fiatalember, akit a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai szabadítottak ki.
Tafferner Éva, a TEK szóvivője pénteken közölte az MTI-vel: a fiatalember pénteken, a délutáni órákban érkezett Budapestre, épségben, egészségben. Hajdu János, a TEK főigazgatója a TEK laktanyájában fogadta a családot.

A sikeres szabadító akcióról a TEK és az NNI vezetője sajtótájékoztatón számolt be szerdán a Belügyminisztériumban.

Hajdu János, a TEK főigazgatója azt közölte, hogy véráldozat és pénzfizetés nélkül, egy hét alatt sikerült kiszabadítani a Thaiföldön tanuló magyar fiatalembert, akit a napokban hoznak haza. Mint fogalmazott, "bravúros tárgyalástechnikának" köszönhetően sikerült az akció, amelyben - a TEK több specialistája, túsztárgyalója, műveleti irányítója, és pszichológusa vett részt Thaiföldön.

A dandártábornok a korábbi szudáni akcióhoz hasonlította a mostani műveletet; akkor ugyancsak véráldozat és váltságdíj kifizetése nélkül sikerült az akció. (A tavaly októberben elrabolt Papp István ENSZ-alkalmazottat idén januárban hozták haza.)

Csizner Zoltán ezredes, a NNI igazgatója elmondta, hogy a thaiföldi emberrablás május 31-én történt, s a bűnözők még aznap jelentkeztek a Budapesten tartózkodó szülőknél. Az ismeretlenek százezer euró váltságdíjat követeltek, a családot azzal fenyegették, hogy bántalmazzák, megcsonkítják a fiatalembert, ha rendőrséghez fordulnak, vagy nem fizetnek.

A szülők - akiknek kiutazásához az emberrablók ragaszkodtak - azonnal a rendőrség segítségét kérték. Az NNI kapcsolatba lépett a thai hatóságokkal, az akciót az FBI bangkoki ügynöke is segítette.

Hajdu János a fiatalember fogva tartásának és kiszabadításának részleteiről nem beszélt, csak annyit árult el, hogy az emberrablók a tárgyalások után végül "otthagyták", elengedték. Mint fogalmazott, a tárgyalások során olyan nyomás alá helyezték az emberrablókat, hogy nem volt más választásuk, mint elengedni a túszt.

Csizner Zoltán újságírói kérdésekre adott válaszaiból kiderült, hogy a telefonos tárgyalások, a "kommunikáció" túlnyomórészt magyarul zajlott, ezért azt feltételezik, hogy az elkövetőknek van magyar kapcsolata.

Utalt arra is, hogy Thaiföld a "sajátos jogi környezet miatt" a magyar bűnelkövetők, különösen a körözés alatt álló bűnözők kedvenc területe. Jelezte továbbá: sikerült felderíteniük azt is, hogy a sértett "életterében, kapcsolati rendszerében" nagyon sok olyan személy van, akit Magyarországon bűncselekmények miatt köröznek.

Ezzel összefüggésben arra a felvetésre, hogy az elrabolt fiatalember volt-e korábban büntetve, Csizner Zoltán azt mondta: ilyen adat nem merült fel, ám erről egyébként sem beszélhetnének, mivel ez személyes adatnak minősül.

Közölte azt is, sem a fiatalemberről, sem pedig a családjáról - védelmük érdekében - semmilyen információt nem adhatnak ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Budaházy-ügy: szeptemberben folytatódik a büntetőper

Szeptemberben, feltehetően ismét zárt tárgyalással folytatódik a terrorcselekmény vádjával indult… Tovább olvasom