Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Hazai topfizetések

Senkit nem hagy hidegen, milyen pozíciókban lehet ma Magyarországon kiemelkedő fizetést elérni. Álomfizetést egy jó szektor és egy jó pozíció szerencsés konstellációja eredményezhet.

Egy 2003-as felmérés szerint a diákok a nagy cégeket választanák, ha szabadon eldönthetnék, hol fognak dolgozni. A legkedveltebb munkáltatók a mobilszolgáltatók, bankok, illetve az FMCG szektorhoz tartozó vállalatok.

A megoldás: piacvezető ágazatok nagy cégei

Nem véletlenül rohamozzák meg az álláskeresők ezeket a területeket. A legjövedelmezőbb munkahelyeket a versenyszektorban ma a pénzügyi, az FMCG, az információtechnológiai és a gyógyszeripari cégek biztosítják. Itt is elsősorban a piacvezető cégek azok, melyek kiemelkedő juttatást tudnak biztosítani munkatársaiknak. Többek közt a Mol, a Matáv, a Magyar Posta, a General Electric, az Ericsson, a Chinoin azok a cégek, melyek igencsak ajánlottak karrierépítésre.

Egy egymilliárd forintos éves forgalmú cégnél egyes források szerint a felső vezetők átlagosan 24 millió forintnyi juttatásban részesülhetnek évente, a hatvanmilliárd forint árbevétel feletti cégeknél dolgozó topmenedzserek pedig 53 millió forintos juttatást kaphatnak. Azonban az 53 milliós alapfizetésig eljutni legalább húszévi vezetői poszton eltöltött munkával lehet eljutni.

Elsősorban a banszektor az, ahol az alapjövedelmek is lényegesen magasabbak az átlagosnál. A bankok illetve biztosítók felsővezetőinek javadalmazása itt kétszeresen is meghaladhatja egy termelővállalati igazgatóét. Ritka a kiugró jövedelem a logisztika területén is, mely erősen lemarad az informatika és a pénzügy mögött.

A tényleges jövedelmek a versenyszférában általában a hivatalos jövedelmi statisztikában szereplő adatok kétszeresét is kitehetik. A munkatársak bevétele az éves bruttó alapbérből, a fix készpénztípusú juttatásokból, bónuszokból, prémiumokból, bérpótlékokból, hosszú távú ösztönzőkből (például részvényopció) és egyéb juttatásokból (mobiltelefon, laptop, stb.) tevődik össze.

Ezeket a juttatásokat nehéz összegszerűen megfogni, de a HR szakemberek szerint például egy gépkocsi-használat a fizetéshez nettó százezer forintot ad hozzá. Cégvezetők: legfeljebb 54, legkevesebb 12 millió forint

A Mercer Human Resource Consulting cég felmérése szerint a magyar nagyvállalati felsővezetők minden juttatást egybevetve legfeljebb 200 ezer eurós fizetéssel számolhatnak, ami éves szinten 54 millió forintot jelent. A felsővezetők évente legkevesebb 12 milliós fizetést tesznek zsebre.
Érdemes azonban tudni, hogy ennek az összegnek egy nyugat-európai országból delegált, ugyanazon a szinten dolgozó kolléga a kétszeresét is megkeresheti ugyanabban a munkakörben.

A második vonalbeli vezetők 7 millió forint körüli alapfizetéssel és 9-10 milliós összjövedelemmel számolhatnak. A jövedelmük legalább 15 millió forint, de ennek akár a kétszerese is lehet.

A jövedelmek igen eltérően adódnak össze a különböző iparágakban. A gyógyszeriparban az úgynevezett inszentívek alkalmazása széles körben elterjedt, azaz nyaralások és másféle juttatások várnak például az eredményesen teljesítő orvoslátogatókra.

EU: Hatszázezres asszisztensi kezdőfizetés

Köztudott, hogy a hazai bérekhez képest kiugró jövedelemre számíthat az, aki a fejlett országok egyikében kap meg egy jobb pozíciót. Hasonló a helyzet az Európai Unió adminisztrációjának állásaival. Itt a gyakorlatot még nem szerzett, A8-as besorolású tiszviselők havi bruttó kezdőfizetése is eléri a 4 ezer euró, azaz megközelíti a havi egymilliós összeget.

Ez ma egy hazai magánvállalat több éves tapasztalattal rendelkező felsővezetőinek a fizetését közelíti, illetve egyes funkcionális területek első számú irányítóinak bérét el is éri.

Ha nem is kapnak kézhez hétszámjegyű fizetést havonta, de a titkárnők is jól járnak az EU-ban: a legalacsonyabb uniós fizetési kategóriába tartozók bruttó 2500-2900 eurót, azaz 610 ezer forintos fizetést kapnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Most jó lenni szakmunkásnak

Ma, amikor sokszor több diplomával is nehéz elhelyezkedni, a jól képzett szakmunkások, mesteremberek… Tovább olvasom