Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Hazánk a befektetők kedvence

Hazánk versenyez szomszédaival, de még mindig éllovasnak számít a kelet-közép-európai mezőnyben.

Főként az új munkahelyek létesítése miatt fontos Magyarországnak a külföldi tőke idecsábítása. Szlovákiával, Lengyel- és Csehországgal versenyzünk, de e téren még mindig éllovasoknak számítunk a kelet-közép-európai mezőnyben. Ennek egyik oka a befektetésösztönző program, amiről Vápár József, a gazdasági tárca főosztályvezetője nyilatkozott lapunknak.

Az utóbbi 15 évben több mint 50 milliárd euró külföldi tőke érkezett Magyarországra. Tavaly 3,7, az idei első félévben 2,4 milliárd eurónyi, év végéig várhatóan 4 milliárd eurónyi áramlik az országba. A kis- és középvállalkozásoknak a Gazdasági Versenyképességi Operatív Programból elnyerhető vissza nem térítendő támogatások jelentik a befektetésösztönzést. Azokat az EU társfinanszírozza. A nagy cégeknek egyedi kormánydöntések alapján adhat kedvezményeket az állam. Főként az utóbbiakkal foglalkozik a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Befektetési Főosztálya, amelynek vezetője, Vápár József nyilatkozott a Kisalföldnek. Elmondta, hogy a tárca már nyolc nagybefektetőt támogat, amelyek 2008-ig gyártókapacitást létesítenek hazánkban és 170 milliárd forintnyi tőkét hoznak, 7200 munkahelyet teremtenek. Tárgyal további húsz céggel is, azok 23 ezer munkahelyet hozhatnak létre az országban.

Kedvező beszállítói hitel

A hazai ipari parkoknak, amelyekből 165 van az országban, fontos, hogy megtöltsék területüket cégekkel. Számukra – ahogy a győrinek is – Vápár szerint az jelent jó esélyt, hogy míg korábban az 50 millió euró fölötti nagybefektetéseket támogatta a szaktárca, novembertől ezt a határt 10 millió euróra csökkenti, hogy a kisebb gyártókapacitású cégek is idetelepüljenek. Magyarázata alapján az olyan befektetők, mint megyénkben az Audi – amely ötezer munkahelyet teremtett –, több ezer szabad munkaerőt már nem találnának régiónkban. Ezért annak van realitása, hogy a néhány tíz vagy száz alkalmazottat foglalkoztatók települnek ide. Általuk nőhet a munkahelyek száma.

– Magyarországnak Lengyel-, Csehország és Szlovákia jelenti a konkurenciát. Velük versenyez egy-egy beruházásért, ugyanúgy, mint a cégek az üzleti életben. Ha egy nagybefektető az USA-ból vagy Japánból telephelyet választ, akkor tárgyal több kormánnyal és az ajánlatok szerint választ. Ezért fontos az állam befektetésösztönző programja és az ipari parkoknak is tovább kell növelni hírüket, imázsukat a világban – szögezte le a főosztályvezető. Beszélt arról is, hogy Győr az ország egyik autóipari centruma lett az Audi révén. A gazdasági minisztérium pedig november közepétől beszállítói programot indít. Szeretné, ha minél több magyar beszállító kapcsolódna rá hasonló termelő beruházásokra. A program kezdetén a Suzukival és az Audival dolgozik együtt. A beszállítóknak kedvezményes, 4,6 százalékos kamatú forinthitelt biztosít, és 1,5 százalékos kamattámogatást nyújt hozzá. A tárca azért is segíti a beszállítókat, hogy hálózatukkal is Magyarországhoz kösse a multikat.

A szellemi tőke is számít

A tavaly Szlovákiába áramlott külföldi tőke összességében is csak a Magyarországra érkezőnek az egyharmada volt. Az egy főre eső, beáramlott működő tőke tekintetében is elsők vagyunk a személyenkénti 4500 euróval. A kelet-közép-európai régióban Magyarország az éllovasa a befektetőkért folyó versenynek. Vápár reméli, hogy az is marad. Elmondta: fontos, hogy kutatásfejlesztési központok jöjjenek létre, olyanok, mint például az Audi motorfejlesztő központja. 2002 óta csaknem tíz hasonló valósult meg hazánkban, ezek létrejöttét is ösztönzi a szaktárca, hogy a magyar szellemi tőkéhez kösse a nagyberuházásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet új oktatási épület

Hiába írták alá már az előszerződést is a volt Pattantyús-középiskola épületének megvásárlására, a… Tovább olvasom