Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Hazánkba is kerülhetett a cseh guargumis baracklekvárból

Alapos a gyanú, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guar-gumi adalék miatt - tájékoztatta Süth Miklós országos főállatorvos.
Jelenleg a magyar állategészségügyi hatóság úgynevezett visszaellenőrzést tart a guargumi-ügy kivizsgálása kapcsán, a vállalkozások bejelentései alapján ellenőrzik azokat az élelmiszermintákat, amelyeket a cégek eljuttattak a vizsgáló laboratóriumba. Amennyiben a gyanú beigazolódik, úgy az érintettek intézkednek a termékek boltokból való visszahívásáról.

A főállatorvos szerint a vizsgálat rövid időn belül lezárulhat. Az ellenőrzések folyamán szerdán alapos gyanú merült fel azzal kapcsolatban, hogy Magyarországra is szállítottak abból a Csehországból származó sárgabaracklekvárból, amely a határérték felett tartalmazhat dioxint a termékben lévő guar-gumi adalék miatt.

Erről Magyarországon a Friesland Hungária tette meg az úgynevezett önbejelentést, ami arra vonatkozik, hogy a cég Túróvarázs Sárgabarackos és a Krémes duó Sárgabarackos termékébe kerül ebből a baracklekvárból. Mivel a cég a szóban forgó lekvárt használja fel e termékei előállításához, és tudomása van arról, hogy a Csehországból Magyarországra szállított lekvár dioxinnal szennyezett lehet, így bejelentést tett a magyar élelmiszerbiztonságért felelős hatóságnak.

A hatósági kivizsgálás most van folyamatban - tájékoztatott az országos főállatorvos. A szakértők jelenleg 13 tételt vizsgálnak, amit a Friesland Hungária állított elő, és a szóban forgó sárgabaracklekvárt tartalmazó tételek száma hét. Ez utóbbi tételek ellenőrzését kezdeményezte értelemszerűen a cég - mondta az országos főállatorvos.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul receptbeküldő játékunk!

Ismét útjára indítjuk receptbeküldő versenyünket, melyet karácsonykor a Délmagyarország és a… Tovább olvasom