Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Házi receptkönyvet írt

Alig hagytuk magunk mögött a karácsonyt, a szilvesztert, máris újabb alkalmakra készülünk.

A soproni Kis Lászlóné Magdi néni saját házi receptkönyvet írt, amikor két fia megnősült. Így a feleségek megtudhatták, milyen ízeket, ételeket szeretnek igazán a férjeik.

Alig hagytuk magunk mögött a karácsonyt, a szilvesztert, máris újabb alkalmakra készülünk. Benne járunk a farsangban, a bálok, a mulatságok időszakában. A mostani napok, hetek a fánksütés ideje is. A soproni Kiss Lászlóné Magdi néni igazán finom fánkkülönlegességekkel várt bennünketa minap. Képviselő- és forgácsfánkot kóstolhattunk. Mint mondja, van úgy, hogy hétköznap is elkészíti, aztán ha úgy adódik a kedve, szalagosat. – Ezt nehéz jól megsütni, hiszen ha nem figyelünk, nem lesz szalagos, vagy összeáll a tészta – vetjük közbe. További fortély, hogy a fánkba Magdi néni egy narancs héját is belereszeli. Ettől kissé sárgásabb színe lesz, és ízre is finomabb. És a család bármikor szívesen fogyasztja a nagymama süteményét. Magdi néni pedig sajátmaga gyúrja mind a mai napig a levestésztát, mert szerinte a húsleves csak akkor igazán jó, ha sajátkészít ésű tészta van benne.

Nekem már semmiség a gyúrás, a sütés-főzés, a kezemben érzem a fortélyokat, Annyi fánkot készítettem már, megszámolni sem lehetne, és a lényeg a készítésénél az, hogy sohasem szabad aggódni, csak nyugodtan, szépen – válaszolja nevetve. – De ha nem hiszi, kóstolja meg! Megtesszük. Valóban nagyon finom, ismerjük el. A nem is oly régi gyermekkorunk jutaz onnal eszünkbe, a falusi mamák tudtak igazán jó kelt tésztát sütni. Kézzel dagasztották a fánkot, a lángost. Közben vigyáztak rá, nehogy megfázzon a tészta, hiszen ez volt az alapja. Így tesz háziasszonyunk is, és elárulja, hogy a pizzát is saját kezűleg készíti el. Azt mondja, a bolti és előfagyasztott tészta nem az igazi. Ő kis túrót is tesz a tésztába, így még ropogósabb lesz a sütés után. Feltétnek pedig bármi kerülhet, amit otthon megtalálunk a konyhában: sonka, sajt, zöldségek. Bármi rákerülhet, amit szívesen elfogyasztunk, Ízlésünkre és kreativitásunkra van bízva a pizzakészítés.

Magdi néni azonban alapos ember. Amikor két fia megnősült, saját receptkönyvet készített. Így a feleségek megtudhatták, a férjeik milyen ízeket szeretnek. És az ételeket miként kell úgy elkészíteni, ahogy otthon megszokták. Bőven tudott miből válogatni. Polcnyi receptkönyv állt a rendelkezésére. De még mind a mai napig talál új ételleírást. Gyakran cserélnek, beszélnek meg újabb és újabb recepteket a rokonokkal, ismerősökkel. A család egyik különlegessége a spenótfőzelék. A húst sült krumplival, a fasírtot pedig túrógombóccal váltja ki. Egyszer egy szerelő érkezett Magdi nénihez. Első pillanatra meglepődött az újításon, aztán elismerte: milyen gusztusos a főzelék. Megtudjuk azt is,Magdi néni talált egy jó hentesboltot, és azóta is csak odajár húsáruért. Egyszer régebben toros káposztához keresett száraz húst. Olyan finom és puha húst talált azóta kedvencévé vált boltjában, mintha abban a pillanatban vágták volna le a disznót. Háziasszonyunk szerint pedig a jót, nemcsak a húsbolt esetében, manapság nagyon meg kell becsülni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

soproni siker Schióban

kosárlabda Famila-Schio MKB-

Euroleasing 68 73 (11–21, 19–16,… Tovább olvasom