Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Háziállatok epilepsziás rohama

A diagnózis felállítása nem könnyű, hiszen az állatorvos ritkán látja az epilepsziás rohamot, csak a tulajdonos elmondására tud támaszkodni.

A diagnózis felállítása nem könnyű, hiszen az állatorvos ritkán látja az epilepsziás rohamot, csak a tulajdonos elmondására tud támaszkodni. Két roham között az állat tünetmentes, a labor- és műszeres diagnosztikai vizsgálatok eredményei negatívak. A rohamok néha csak néhány percig tartanak, és van olyan eset, amikor ez évente csak néhány alkalommal fordul elő. A rosszullét általában hirtelen alakul ki, amely teljes tudatvesztést vagy tudatbeszűkülést idéz elő.

A biztos diagnózis csak EEG (az agy elektromos működésének vizsgálata) alapján mondható ki, azonban ez a kisállatgyógyászatban még csak nagyon kevés helyen áll rendelkezésre. A vizsgálatot is csak roham alatt lehet elvégezni, ezért nagyon kevés a vizsgált ebek száma.

Ismeretlen eredet

Egyes esetekben a kórok ismeretlen, ezek az úgynevezett idiopatikus epilepsziák, elsősorban a fajtadiszpozíció uralkodó, tacskóknál, uszkároknál, spánieleknél, német juhászoknál, sicuknál, pásztor kutyáknál gyakrabban tapasztaljuk.

Másodlagos betegség
Más esetekben azonban a kórok jól körülhatárolható, ugyanis a másodlagos epilepsziák hátterében állhat vérzés, trauma, gyulladás, toxikus betegségek vagy anyagcserezavarok, kullancsfertőzés vagy egyéb, magas lázzal járó állapotok.

Kis- és nagyroham

A tünetek egészen változatosak, bár a laikus előtt a szó hallatán a görcsök közepette rángatózó kutya képe rajzolódik ki, ez így is van nagyroham esetén. Kisrohamnál azonban az állat tudatát teljesen nem veszíti el, ilyenkor a gazdi csak magatartás-változást tapasztal, az állat nem reagál a hívásra és szokatlanul viselkedik, nyugtalanság, félénkség, nyálzás, bevizelés észlelhető, esetleg ugatás vagy vonítás is tapasztalható, majd ezek elmúlnak, vagy továbbfejlődve konkrét nagyroham kialakulásához vezetnek. A rohamok többsége nem az aktív izomtevékenységet végző, hanem a pihenő állatokon, otthoni környezetben alakul ki. Az esetek mintegy felében a roham alvás közben, többnyire éjszaka keletkezik. Előfordul az epilepsziás roham akkor is, ha az állatot nagy zajjal ébresztik fel, pl. vihar, égdörgés, valamint akkor, ha emocionális változások érik, például a gazdi elutazik vagy beteg, esetleg meghal. Az időjárási frontok és a roham gyakorisága között is lehet összefüggést felfedezni. Az életkor a betegség számára nem jelent akadályt, már sajnos néhány hónapos korban is tapasztalható.

A rángógörcsök egyéb okai

Ha kutyánkat rángatózni látjuk, ne nyugodjunk bele, hogy ez epilepszia, és ne állítsuk fel a diagnózist állatorvos nélkül. Ugyanis több olyan kórforma van, amely szintén rángógörcsökkel jár, azonban nem epilepszia. Amennyiben még időben állatorvoshoz jutunk, talán lehet segíteni az állaton.

Vércukoresés

A hipoglikémiás görcsroham akkor következik be, ha az állatnak lezuhan a vércukorszintje. Ennek a hátterében lehet általános leromlás, rossz táplálás, de volt már eset, hogy cukorbeteg ember gyógyszerét kapta fel a kutya és fogyasztotta el. Előfordulhat egyébként még vadászkutyáknál komolyabb fizikai igénybevételt követően, valamint cukorbeteg eben inzulin-túladagolás következtében. Utóbbi esetben intravénás glükóz adagolásával a bántalom orvosolható és szó sincs epilepsziáról.

Mérgezések

Görcsrohamokkal jár a tetanusz, valamint egyes gyomirtó szerek, csigaméreg, szerves foszforsav-
észterek és a sztrichninmérgezés is. Hasonlót tapasztalunk, ha az állat fagyállót iszik. Súlyos fokú féregfertőzöttség, valamint agyvelő- és agyhártyagyulladások is előidézhetnek epilepsziaszerű tüneteket, ezért ha ilyet tapasztalunk, forduljunk gyorsan állatorvoshoz.
(Szerzőnk igazgatásügyi és járványügyi szakállatorvos.)
A biztos diagnózis csak EEG (az agy elektromos működésének vizsgálata) alapján mondható ki, azonban ez a kisállatgyógyászatban még csak nagyon kevés helyen áll rendelkezésre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városfejlesztés

Sopron Munkatársunktól Tovább olvasom