Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Házikedvenceink gombás fertőzése

Az elmúlt néhány évben a gombás bőrfertőzések számának növekedését tapasztaltuk az állatoknál. Tekintettel arra, hogy ez a betegség az állatról emberre, valamint emberről állatra is terjedhet, célszerű részletesebben is foglalkozni vele.
A statisztikák az mutatják, hogy az embereknél a leginkább veszélyeztetett korosztályhoz a gyerekek, a fiatal felnőttek, valamint az időskorúak tartoznak. A gombás fertőzés elsősorban közvetlen kontaktussal terjed, például az állat simogatása, kényeztetése révén. Ritkán, ám előfordul olyan eset is, amikor csak a gazdin látunk tüneteket, az állaton nem. Ilyenkor a bőrgyógyász szakorvosunk felkeresése után kedvencünket is célszerű állatorvoshoz elvinni.

Sebek jelennek meg a nyakon

A macska esetében leginkább sebek jelennek meg a nyakon, a háton, amelyeket általában véresre vakar az állat, ezért náluk a gennyesedés is gyakoribb. E betegség kapcsán nem szabad megfeledkeznünk a kisrágcsálókról sem. Elsősorban a tengerimalac és az aranyhörcsög esetében gyakoriak a gombás bőrmegbetegedések. A daganatos kórformák után a második helyen állnak, ami részben a beltenyésztéssel, részben pedig az állat környezeti fertőzésével (forgács) magyarázható.
Ha az állatok vagy akár az ember bőrfelületéről mintát vennénk, bizonyosan találnánk rajta spórákat, ám ez még nem jelenti azt, hogy az illető személy vagy állat gombás fertőzésben szenved.

Elsődleges vagy társbetegség?

A betegség kialakulása függ egyrészt az egyed hajlamától, valamint az általános ellenálló képességétől. Ebből kifolyólag például leukémiás állatokon nagyon gyakran tapasztalható gombás társfertőzés. A tünetek láttán mindig tisztázni kell tehát azt is, hogy egy önálló betegséggel állunk-e szemben vagy más kórforma részeként – úgynevezett indikátorbetegségről van szó. Macskánál a tünetek láttán célszerű leukémiatesztet végezni, kutya esetén pedig – amennyiben visszatérő tünetekről van szó – legalább a vérképelemzés elvégzése javasolt. A tél vége mindig magasabb esetszámot jelent gombás fertőzések tekintetében, mivel ilyenkorra a szervezet általános ellenálló képessége csökken.

A kezelés

A betegség gyógyítására a humán medicinában számos készítmény, krém, oldat, tabletta áll rendelkezésre, mely szereket azonban az állatokon állatorvos megkérdezése vagy vizsgálata nélkül, saját ötlet alapján soha ne alkalmazzunk, mert egyes humán készítmények adagolása az állat szervezetére kifejezetten káros és akár az elhullását is okozhatja.

Régen az állatorvoslásban e betegségek kezelésére is elsősorban a különböző krémek és oldatok szolgáltak. Természetesen napjainkban sem szabad elfelejteni a lokális kezelést, mert ez terheli legkevésbé az állat szervezetét. Vannak szájon át adható (orális) antimikotikumok, amelyek már nagyon korszerűek. Alkalmazásuknak egyelőre a magas áruk szab némileg határt, a kistestű kutyák és macskák esetében azonban még megfizethetőek ezek a készítmények.

Megelőzés

A gombás fertőzés kezelésének másik hatékony módja a vakcinázás. Érdekesség, hogy a humán gyógyászatban még nem alkalmazott módszer, mivel még nem sikerült hatékony vakcinát kifejleszteni. Az állatainkat viszont már meg tudjuk védeni vakcinával a betegségtől, akár évenkénti oltással egy egész életen át. Ellentétben egyéb oltóanyagokkal, a vakcina beteg állatnak is beadható, tehát gyógykezelésre is használható. A készítmény hatása azon alapul, hogy a bőrgombák mindig csak a bőrfelületeken fordulnak elő, így a véráramba nem jutnak be, az immunrendszer nem reagál rájuk. A vakcina az állatoknál leggyakrabban előforduló Microsporon canis nevezetű gombát tartalmazza elölt formában. Ezt a szervezetbe juttatva az immunrendszer ellenanyagokat kezd termelni a gombával szemben. Ezek az ellenanyagok a nyirokáram és a vér segítségével eljutnak a szőrtüszőkbe, a bőrfelületre és ott elpusztítják a gombákat. Így tulajdonképpen az állat saját magát gyógyítja meg az ellenanyagokkal, mi csak segítünk neki. Egészséges állatba oltva be a vakcinát, az ellenanyagok az állatot akár 1 évig is védik. Évente történő újraoltással a védettség folyamatosan fenntartható.
A készítmény mellékhatásoktól mentes, használatát mindazoknak ajánljuk, akik féltik kedvencüket, illetve saját magukat, családjukat a betegségtől vagy esetleg a családban előfordul gombás megbetegedés, amelynek fertőzését ezáltal meg lehet akadályozni. Ne feledjük most sem, hogy a megelőzés mindig olcsóbb és egyszerűbb, mint a gyógykezelés.

(Szerzőnk állatorvos, igazgatás-járványügyi szakállatorvos.)
A macska gombás fertőzése során általában a nyak- és háttájon jelennek meg sebek és szőrhiányos területek.


Gyakori kérdések

Még egy gyakori kérdésre kitérnék, amely az imént említett vakcina alkalmazása kapcsán szokott előfordulni. Mégpedig, mi történik akkor, ha nem a Microsporon okozza a betegséget. Ez esetben a vakcina csak gyengébb keresztreakciókon alapuló védelmet tud nyújtani, ám alkalmazása ilyenkor megfontolandó.

Még egy fontos kérdés, ha már beteg az állat, hogy tudjuk megelőzni azt, hogy mi ne fertőződjünk meg.

A rendszeres kézmosás természetesen elengedhetetlen, ám a túlzott aggodalom felesleges, annyira könnyen azért nem lehet elkapni ezt a betegséget, de ha bármilyen bőrtünetet tapasztalunk, forduljunk bőrgyógyászhoz, lényeges azonban megjegyezni, hogy az emberi gombás bőrmegbetegedéseknek nagyon kis százaléka tudható be állati fertőzésnek.

E betegség kapcsán nem szabad megfeledkeznünk a kisrágcsálókról sem. Elsősorban a tengerimalac és az aranyhörcsög esetében gyakoriak a gombás bőrmegbetegedések.

Dr. Parcsami András
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ittasan vezettek Sopronban

Tovább olvasom