Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Házszabályellenes az LMP alaptörvényt módosító javaslatai

Házszabályellenesnek minősítették az LMP alaptörvényt módosító javaslatait.
Schiffer András szavai szerint az LMP alaptörvényi szinten szerette volna visszaállítani a szociális jogállamot, megvédeni a közvetlen demokrácia lehetőségeit és megtiltani a visszamenőleges hatályú jogalkotást, de javaslatait az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága házszabályellenesnek minősítette.

A képviselő keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a kormány nemrégiben beterjesztette az alaptörvény első módosítását, amire külső nyomás, az MNB és a PSZÁF alkotmányos státuszának megváltoztatása miatt volt szükség. Mint mondta, ha már megnyitották az alaptörvényt, akkor az LMP három ponton szeretett volna "csapást mérni" a jogszabályra, ezért a szociális jogállam visszaállítására, a közvetlen demokrácia lehetőségeinek megvédéseire és a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmára tettek javaslatot.

Schiffer András szerint mára ugyanis megszűnt a szociális biztonsághoz való jog, miközben az alkotmányozás során megszigorították a népszavazás szabályait és elvették a népi kezdeményezés jogát. Hozzátette, az alaptörvényben semmi sem véd a visszamenőleges hatályú jogalkotás ellen és a korábban megszerzett jogoknak sem biztosítanak védelmet.

Az Országgyűlés Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságának kormánypárti többsége házszabályellenesnek minősítette a javaslatokat - folytatta a képviselő, hozzátéve: miközben az LMP az emberek létbiztonságát akarta megvédeni, a keddi bizottsági ülésen is világossá vált, a Fidesz "nem érdekelt abban, hogy a nemzeti együttműködés rendszerében az emberek biztonságban érezzék magukat".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Hiteltelen a Gyurcsány megítélésről készült közvéleménykutatás˝

A Demokratikus Kolaíció szerint hiteltelen a Nézőpont felmérése Gyurcsány megítéléséről. Tovább olvasom