Délmagyar logó

2017. 03. 28. kedd - Gedeon, Johanna 2°C | 18°C Még több cikk.

Hegedűs Zsuzsa ellenzéki nyilatkozatot vár az Orbán-szobor miatt

Közös, az erőszakot elítélő nyilatkozatot vár az ellenzéktől Hegedűs Zsuzsa az Orbán-szobor ledöntése miatt. A szociológus ezt szerdán közölte.
Bajnai Gordonnak a Magyar Szolidaritás Mozgalom kormányellenes demonstrációján elmondott beszédével és az azt követő szobordöntéssel "súlyos politikai mozzanat történt". Ez ellen a verbális erőszak ellen, minden politikai erőnek egységesen fel kell lépnie - mondta Hegedűs Zsuzsa.

Úgy vélte, hogy az ellenzéki pártoknak közös politikai határozati javaslatot kell megalkotniuk, amelyben fellépnek mindenfajta verbális és fizikai erőszakkal szemben, a Fidesznek és szimpatizánsainak pedig semmi esetre sem szabad "válaszolniuk" az ilyen provokációkra.

A szociológus szerint azzal, hogy Bajnai Gordon azt mondta, Orbán Viktornak távoznia kell a közéletből, illetve azzal, hogy a volt kormányfő neve összekapcsolódott a szobordöntéssel, a politikus saját magát írta ki a közéletből.

Hegedűs Zsuzsa hozzátette: a demokrácia alapja, hogy négyévente parlamenti választásokon dől el, ki marad vagy jut hatalomra, de bármelyik oldalon is áll, mindenképpen része a közéletnek; annak gyakorlásától csak jogerős bírói döntés tilthat el valakit.

Bajnai Gordon beszéde, majd a szobordöntés azt jelenti, ha le kell váltani egy kormányt, akkor minden eszköz megengedett, így az erőszak is, amelyre még buzdítanak is. Ez azonban megengedhetetlen, mert megakadályozza a normális demokratikus működést - vélekedett.

Ami a hétvégi demonstráción történt, a rendszerváltás óta a legsúlyosabb eset, mert nem egy szélsőjobboldali csoport követte el - mondta.

A közép-európai rendszerváltás legnagyobb fegyverténye azt volt, hogy az mindenütt békésen zajlott le, és ebben a demokratikus pártok között mindig konszenzus volt, ezt a konszenzust most Bajnai Gordon felrúgta - mondta Hegedűs Zsuzsa.

Közölte: arra kéri a demokratikus ellenzéket, politikai határozati javaslatban fogalmazza meg, hogy rendezvényein megtilt minden erőszakos megmozdulást, mert csak így lehet elejét venni annak, hogy 23 év után - az Együtt-PM-nek köszönhetően - Magyarországon elharapózzon az erőszak.

Hegedűs Zsuzsa a kormánypártok aktivistáinak és szimpatizánsainak azt ajánlotta, hogy ne üljenek fel a provokációnak, és ne menjenek bele se verbális, se fizikai atrocitásba, mert ez a kormánypárt felelőssége is.

Vasárnap Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője felszólat a Szolidaritás budapesti rendezvényén. Az esemény végén - Bajnai Gordon tájékoztatása szerint távollétében - a résztvevők lelepleztek és ledöntöttek egy Orbán Viktort ábrázoló hungarocell szobrot. Később a szobor darabjait a Terror Háza elé vitték.

Olvasóink írták

 • 8. majzik 2013. október 03. 16:41
  „6. jozkó 2013.10.03. 10:54

  A francba is !

  Holnap reggelre határidős munkám van !

  Gyorsan készítenék egy Ludas Gordon szobrot hungarocellből , aztán lehetne rángatni az elvtársak előtt a kaja, pia állófogadást megelőzően.”
 • 7. pachakuti 2013. október 03. 11:33
  „Hegedűs Zsuzsa kormányfői főtanácsadói - évi 12 millióval és költségtérítéssel jutalmazott - szerződésébe beleférhet az is, hogy ne csak felzárkóztatási tanácsokat osztogasson.”
 • 6. jozkó 2013. október 03. 10:54
  „Meg lehet kérdezni a ma délután , Botka László vendégeként Szegedre látogató Bajnai - Mesterházy párost.”
 • 5. kontrapista 2013. október 03. 08:22
  „Hegedűs Zsuzsa :
  " Bajnai Gordon felelős a néhány eszement viselkedéséért "”
 • 4. zero 2013. október 03. 08:16
  „2 Jogos :)”
 • 3. _csutak_ 2013. október 02. 21:48
  „http://www.youtube.com/watch?v=uchjTewczN4&feature=player_embedded
  http://csutak.fw.hu/blog/New/szobor.html”
 • 2. StencilAtya 2013. október 02. 21:45
  „Köszönet a DM-nek h képet nem közöltek a cikk mellé:)”
 • 1. szatyi 2013. október 02. 21:36
  „"Hegedűs Zsuzsa hozzátette: a demokrácia alapja, hogy négyévente parlamenti választásokon dől el, ki marad vagy jut hatalomra, de bármelyik oldalon is áll, mindenképpen része a közéletnek; annak gyakorlásától csak jogerős bírói döntés tilthat el valakit."

  Pedig -annak idején- a mostani főnöke(akinek havi egy milláért ad tanácsokat) is el akarta zavarni az akkori kormányt!
  "Világossá tettük: a népnek joga van elkergetnie a kormányt egy demokráciában is, ha az a népakarat ellenében kormányoz, ha az emberek létérdekét veszélyezteti. Igen, joga van! Joga van egy feltétellel: ha a népakarat kinyilvánításának már minden eszközét igénybe vette, és a kormány elmulasztja magát alávetni az emberek világos és egyértelmű akaratának."
  Mondta ezt 2007. Március 15.-n.
  Akkor nem volt ilyen kényes a demokráciára!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ezek a Skandináv lottó 40. heti nyerőszámai

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint az október 2-án megtartott 40. heti Skandináv lottó… Tovább olvasom