Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

Hegyi Lóránd Becsületrendet kap

A legmagasabb francia állami elismerést, a Becsületrendet (Ordre national de la Légion d,Honneur) hétfőn este veszi át Hegyi Lóránd művészettörténész Párizsban, a Palais Royalban Frédéric Mitterrand kulturális minisztertől.
Hegyi Lóránd vasárnap este telefonon elmondta az MTI-nek, hogy a kitüntetés lovagi fokozatát Bernard Kouchner külügyminiszter javaslatára, Nicolas Sarkozy államfő jóváhagyásával és aláírásával Frédéric Mitterrand kulturális miniszter adja át neki és ugyanakkor kapja meg a magas elismerést Roman Opalka lengyel születésű, Franciaországban élő festőművész is, akinek Hegyi Lóránd egyéni kiállítást rendezett már Bécsben, Budapesten és Poznanban. Örül annak, hogy egyszerre kapja meg a Becsületrendet a két kelet-európai "nomád" - jegyezte meg.

"Büszke vagyok rá, hogy Kouchner, a francia kormány legelkötelezettebb embere, a radikális humanista, az Orvosok Határok Nélkül mozgalom alapítója, az Európai Unió volt balkáni főbiztosa jelölt a legmagasabb francia állami elismerésre" - hangsúlyozta a művészettörténész.

A Becsületrend odaítélésének indoklásában az áll, hogy Hegyi Lóránd már 20 éve dolgozik a művészet erejével, határokon átnyúlva a kelet-közép-európai országok integrációjáért, az új, toleráns, liberális Európáért, s a kortárs francia művészek megismertetéséért.

Hegyi Lóránd ugyanis 2003 óta Franciaország második legnagyobb gyűjteményét, a saint-étienne-i Modern Művészeti Múzeumot igazgatja, mellette tematikus kiállításokat rendez más európai városok múzeumaival, kortárs művészeivel közösen, mint legutóbb Barcelona, Róma, Nápoly és Belgrád alkotóival.

Korábban, 2002 és 2006 között fölépítette Nápolyban a Palazzo Arte Napolit és négy évig vezette is.

Hegyi Lóránd előtte Bécsben létrehozta Közép-Európa legnagyobb kortárs művészeti gyűjteményét: a meglevő 400 műtárgy mellé még 450-et vásárolt 1990 és 2001 decembere között, s ennek a munkának a gyümölcse lett a MUMOK (Museum moderner Kunst Stiftung Ludwig Wien).

Hegyi Lóránd Szarajevóban is dolgozott, 1991-ben indította el a Trigon nevű projektet, amelyben Ausztria, Jugoszlávia és Magyarország művészei vettek részt. A délszláv háború kitörésekor kiállt amellett, hogy a szerb alkotók maradjanak a kiállítók között. A tárlat Münchenben és Triesztben volt látható.

1993-ban, amikor elkezdődött Szarajevó ostroma, azért harcolt, hogy a Velencei Biennálén a volt Jugoszlávia minden nemzetéből legyen jelen művész, mert a művészek összefogása ilyen helyzetben még fontosabb, mint máskor. E nemzetek fölötti szellemiségének akkor elismeréssel adózott a Le Figaro című francia napilap.

A lengyelországi Poznanban 2008 szeptemberében a Mediations nevű első kortárs képzőművészeti biennálén Érzelmes utazás címmel rendezett tárlatot a kelet-európaiakra jellemző örök elvágyódásról.

Promenad elnevezéssel ugyancsak tavaly három éves nemzetközi kortárs művészeti program szervezésébe kezdett. Pozsony volt az első állomás, majd Párma, Szaloniki, Isztambul, Valencia, Genova jött, folytatódott Várnával, Bukaresttel és Belgráddal. A Promenad 2010 februárjában Palermóban, májusban Tel-Avivban, majd szeptemberben Szarajevóban "mutatja meg magát" - részletezte Hegyi Lóránd. A művészettörténész tervezi, hogy Soha meg nem talált szigetek címmel rendez tárlatot a művészi elhivatottságról, az örök kétkedésről saint-étienne-i és genovai művészek részvételével.

Hegyi Lóránd büszkén újságolta, hogy november 4-én Párizsban bemutatják A narrativa törékenysége című esszékötetét, amelyet franciául adott ki a Flammarion könyvkiadó. A 14 írás fele Kelet-Közép-Európa művészetéről, kultúrtörténetéről szól, míg a másik fele a művészi narrativa változását elemzi a XX. század elejétől napjainkig.

A Becsületrend korábbi magyar kitüntetettjei között van Koncz Zsuzsa előadóművész, Martonyi János volt külügyminiszter, Kosáry Domokos történész, akadémikus, Konrád György író, Cziffra György zongoraművész.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. október 20. 21:16
    „Oszinten gratulalok a kituntetesrt, ami hosszu evek munkajanak eredmenye. Tovabbi sok szep sikert kivanok, erot es egeszseget Hegyi Lorandnak.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bod Péter Ákos: az emberek nem hisznek a változásban

Az emberek nem hisznek a változásban a gazdasági válság viszonyai között, a világra ugyanakkor az… Tovább olvasom