Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Hektók, hektárak, milliók Európában

A borászat az utóbbi negyven évben többet fejlődött, mint az elmúlt kétezer évben. A magyar gazdáknak napjainkban mégis sok mindenre kell ügyelniük, a technológia- és a jogszabályváltozásokra, a piaci versenyre. Gál Tibor borász, akit szakmai tanácsadónak kért fel a Pannonhalmi Főapátság pincészete, erről beszélt.
A magyar borok sikerét tekintve legalább annyira fontos a minőségi termelés, mint a piacra jutás. Erről szólva Gál Tibor borász, mikor legutóbb Pannonhalmán járt, lapunknak azt nyilatkozta: Európában és a tengerentúlon a magyar boroknak nem érdemes az olcsóbb kategóriákat megcélozniuk, mert ott lekörözik a dél-amerikai, az ausztráliai termékek. Elmondta, hogy jelenleg egy liter magyar bor ára a világpiacon „szőröstül-borostul”, azaz palackkal, dugóval és a többivel együtt átlagosan nem éri el a 0,9 eurót. Ez borzasztó alacsony ár. Van persze néhány kiugróan magas, negyven-ötven eurós érték is szerencsére, de nem ez a jellemző. Ezek főként tokaji borok, és a tokajinak rendkívül fontos a szerepe a magyar borászatban, de Gál szerint hogyha Tokaj szerepét eltúlozzuk, akkor abba a hibába esünk, mint a portugálok, akiknek a világ szinte csak egy borát, a portóit ismeri.
– A magyar borászat csak úgy működhetne jól, ha eldöntenénk: mi az, amit termelünk, abból mit akarunk csinálni, és azt hol akarjuk eladni. Szerintem a magyar borászat tudna körülbelül négy és fél millió hektoliteres éves folyamatos termelést produkálni. Ebből külföldi piacra lehetne teríteni kétszázmillió palackot, másfél millió hektolitert, a maradék hárommillió hektót magunk meginnánk, azaz itthon kelne el. És persze még hoznánk be kisebb mennyiséget. A külföldre kerülő kétszázmillió palackot – ismerve a hazánkban elérhető borminőséget – húszezer hektáron lehetne előállítani. Ennyi jó termőterület van Magyarországon. Így el lehetne érni kettő, kettő és fél eurós palackonkénti átlagárat és csak az export jóval többet hozna a konyhára, mint a jelenlegi egész borbevétel. Most ugyanis a magyar borászat teljesítőképessége nem több, mint kétszázmillió dollár. Ezért az általam vázolt koncepció megvalósítására kellene törekedni komoly lobbitevékenységgel – összegezte véleményét Gál Tibor, akiről nem túlzás azt állítani, hogy világhírű szakember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjmentes hívásfogadás külföldön a T-Mobile-nál

A T-Mobile Magyarország előfizetéses és Domino kártyás ügyfelei a következő két… Tovább olvasom