Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Helybenhagyták Szaddám halálos ítéletét

Harminc napon belül végre kell hajtani Szaddám Huszein halálos ítéletét a fellebbviteli bíróság döntése szerint – erősítette meg az iraki különleges törvényszék illetékes tanácsának egyik bírája keddi bagdadi sajtóértekezletén.
Aref Abdul-Razzak al-Sahin hivatalosan beszámolt arról, hogy az illetékes iraki fellebbviteli bíróság kedden egyhangúlag hozott döntésével helybenhagyta a Szaddám Huszein exdiktátorra emberiség elleni bűncselekmények elkövetése miatt kirótt, kötél által végrehajtandó halálos ítéletet. A harminc nap azt jelenti, hogy a kivégzésre ezen időszakon belül akármikor sor kerülhet, vagyis az ítélet már szerdától végrehajtható – mondta az iraki bíró.
Rajed Dzsuhi, a legfelső bíróság szóvivője közölte: az iraki igazságügyi rendszer szavatolja, hogy Szaddámot kivégezzék akkor is, ha Dzsalal Talabani államfő, illetve két helyettese nem írja alá a halálos ítéletről szóló döntést. „A törvény ereje folytán hajtjuk végre az ítéletet” – tette hozzá a szóvivő anélkül, hogy szavait értelmezte volna.
Az ország korábbi teljhatalmú vezetőjét ez év november 5-én ítélte halálra az iraki különleges törvényszék. A halálos ítélet nyomán

automatikus a fellebbezési eljárás. Szaddám Huszeint és hét vádlott-társát azért a mészárlásért vonták felelősségre, amelyet az iraki hatóságok Dudzsail síita helységben követtek el. A síita településen 1982-ben sikertelen merényletet hajtottak végre az elnök gépkocsioszlopa ellen; a merénylők bosszút akartak állni azért, hogy a rendszer 1980-ban meggyilkoltatta Mohammed Bakr asz-Szadr nagyajatollahot. P volt az Iszlám Hangja (Iszlám Dava) síita párt alapítója. A sikertelen támadás után Szaddám kísérői a helyszínen agyonlőttek számos férfit.
A rajtaütés megtorlásaként a diktátor bombáztatta Dudzsailt, és leromboltatott ültetvényeket, amelyek a lakosság létalapjául szolgáltak. Később kivégeztetett több mint 140 férfit és ifjút. Több száz lakost – férfiakat, asszonyokat, gyermekeket, sőt, aggastyánokat is – a hírhedt Nugra Szalman börtönbe küldtek; ez volt az ország egyik legszörnyűbb fegyintézete. A börtönlakók közül sokan meghaltak a fogva tartás embertelen körülményei következtében, mások nem élték túl a kínzásokat. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

''Ha igazul csináljuk, az eget is lilára festem''

Azt szokta mondani: elsősorban ember, csak másodsorban színész. Pedig Szeged színészkirályát, Király… Tovább olvasom