Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

Helyi adók nélkül

várják a cégeket

Folytatás az 1. oldalról.

Acsalagon jórészt őstermelők laknak, csak négy-öt mezőgazdasági vállalkozás működik, azok is családias jelleggel, és egy üzem van. De az már amikor letelepült a faluban, azzal számolt hosszú távra, hogy nem kell iparűzési adót fizetnie. Mindezekkel az adatokkal indokolta Jéger Mihály polgármester a képviselő-testület helyi adóra vonatkozó döntését. Úgy véli, ezzel segíthetik a vállalkozókat és ha fizettetnének velük adót, abból amúgy sem származna véleménye szerint annyi bevétel, ami az önkormányzat anyagi helyzetén jelentősen segítene.
– Nálunk nincs ipar, nyugdíjasok laknak nagyrészt, a fiatal vállalkozók dolgát pedig nem akartuk nehezíteni. Most vezettük be a kommunális adót, egy adó elég ilyen gazdasági helyzetben – mondta el a fehértói döntés hátteréről Tóth Alice polgármester. Hasonlóan gondolkodik a faluvezető, Szabóné Szücs Ildikó Markotabödögén is, ahol elmondása alapján nincs más vállalkozás, a boltost, a kocsmást pedig miért sújtanák adóval, mikor amúgy is sok a gondjuk, problémájuk. De szeretnék, ha lenne rajtuk kívül más cég is helyben, épp az adómentesség lehetőségével akarnak párat a községbe vonzani.
Osliban sem működik komolyabb vállalkozás a polgármester, Fodor József tájékoztatása szerint, apróbbak vannak, de azok többsége kényszervállalkozó, őket nem terhelhetik adóval.
Inkább jöjjön a mentesség miatt olyan cég a településre, amelyik munkát ad – ez a faluvezető óhaja.
Egyébként is úgy véli, emberségesebb, ha a vállalkozó saját felajánlásból, lehetősége szerint segíti a közös ügyeket. Szerinte jobb baráti szóval kérni, mint adót előírni, így is adnak a gazdálkodók, ha tudnak, iskolának, sportra. Rábcakapin Németh Ottó polgármester is abban bízik, letelepül egy cég a faluban, és akkor vagy adó vagy támogatás formájában pénzhez vagy más előnyökhöz juthat a település. Szakony pedig Farkas Gyula polgármester szavai szerint az adómentességre vonatkozó döntésével védi helyzeti előnyét, amivel megtarthatja a faluban működő vállalkozásokat, s továbbiakat csalogathat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

német vb-arany

kézilabda

A házigazda német válogatott nyerte a férfi-világbajnokságot, miután a… Tovább olvasom