Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Helyi pártelnöki vélemények a demonstrációkról

Az országos tüntetéshullám részeként Sopronban is az utcára vonultak az emberek. A helyi pártelnököket arra kértük, fejtsék ki véleményüket a demonstrációkról és a várható fejleményekről.

„ Vonják meg a bizalmat Gyurcsánytól!”

– A Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy alkotmányos eszközökkel vonják meg a bizalmat Gyurcsány Ferenctől és kormányától – jelentette ki Abdai Géza, a párt soproni elnöke. – Sajnos, nagy a veszélye annak, hogy a becsapott emberek spontán indulatai kezelhetetlenné válnak, ezért arra kérünk mindenkit – Sopronban is –, hogy tekintélyét is latba vetve – ha szükséges – segítsen féken tartani az indulatokat. Ne adjunk esélyt a kormányoldal esetleges provokációjának a városban sem! A Fidesz abban érdekelt, hogy az emberek október elsején, az önkormányzati választásokon szavazataikkal mondjanak ítéletet Gyurcsány Ferencről és kormányáról.

„ A szónokok a soproni Fidesz tagjai”

– Nem vitatom a polgárok véleménynyilvánításának jogát, mégis mély megütközéssel fogadtam azt a tényt, hogy Sopronban is az utcára hívtak demonstráló embereket – kommentálta a történteket Kránitz László, az MSZP helyi elnöke. – Ez nem méltó és nem követi a soproni polgári hagyományokat. Remélem, a szónokok, akik a soproni Fidesz tagjai, tudják azt, hogy könnyű kivinni az utcára az embereket, de nehéz hazavinni őket. Kérem és felszólítom a soproni Fidesz, valamint a KDNP országgyűlési képviselőjét, garantálják, hogy a demonstrációk alatt Sopronban nem lesz rendbontás, rendzavarás, garantálják a békés soproni polgárok nyugalmát, az értékeik és a vagyontárgyaik védelmét.

„ Az MSZP és a Fidesz ígérete öncsalás”

– Az MDF álláspontja, hogy az utcára vonulás – és annak is a békés formája – csak a legvégső eszköz lehet annak érdekében, hogy Gyurcsány Ferenc távozzon a kormány éléről – mondotta Nagy Tamás, az MDF soproni elnöke. – Mi már az országgyűlési választások során elmondtuk, hogy Gyurcsány Ferenc ígéretei és helyzetelemzése tulajdonképpen öncsalás, és becsapják az embereket. Sajnos, a Fidesz, a választási siker érdekében, többször is csatlakozott ehhez a retorikához. Ennek ellenére elsősorban parlamenti és alkotmányos eszközökkel kell elérni, hogy lemondjon a kormány. Sopronban békés volt a tüntetés, néhány bekiabálással, de tudomásul kell venni a városban is, hogy csak reális ígéretekkel lehet kampányolni. Az MDF véleménye szerint nem szabad felülni a provokációknak, mert az utcai tüntetések a gyurcsányi rafinéria szolgálatában állnak. Az MSZP-ből kiábrándult tömegek ugyanis megijednek a tüntetésektől, és nem mennek el szavazni, így nem találnak el az MDF-hez és a Fideszhez sem.

„ Az igazi szervezők nem vállalták fel”

Meglepett a hétfői demonstráció – mondta Kó-

czán Zoltán, az SZDSZ soproni szervezetének elnöke. – Egy egész országra kiterjedő, jól szervezett, pontosan időzített megmozdulásról van szó, Sopronhoz hasonlóan szinte mindenhol este hét órakor kezdődött a megmozdulás. Ráadásul úgy, hogy az igazi szervezők sehol sem vállalták fel a szerepüket. Könnyű, de felelőtlen lépés felheccelt embereket az utcára hívni és a törvényesen megválasztott kormány lemondását követelni akkor, amikor a következményeket nem látjuk. Remélem, Sopronban nem fajul a budapestihez hasonló rongálásig, rombolásig a helyzet, bár a tüntető tömegben szélsőséges vélemények is elhangzottak. Úgy gondolom, hogy a nyugalomra és békés építőmunkára törekvő soproniak levonják a következtetéseket, és október elsején nem az ország lejáratására törekvőkre szavaznak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyháziak a forradalomban és a megtorlás idején

Veres András szombathelyi megyés püspök pénteken Mosonmagyaróváron a Barankovics Akadémián 1956… Tovább olvasom