Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

Helyszínelés a Djindjic-gyilkosság ügyében

Ritkán látott biztonsági intézkedések közepette kezdődött meg kedden a helyszínelés a Zoran Djindjic elleni merénylet színhelyén, a belgrádi kormánypalota mögötti parkolóban. Az eljáráson megjelentek a néhai szerb miniszterelnök feltételezett gyilkosai is.
Rendőrök hada ügyel a biztonságra a belvárosban található miniszterelnöki hivatal környékén. A helyszínről tudósító újságírók igen nehéz helyzetben vannak, mivel teljes rendőri blokád alá vették a kormánypalota felé vezető utcákat, az épület szomszédságában lévő parkot, és nem engedélyezik a sajtó jelenlétét az eljáráson. A 2003. március 12-én Zoran Djindjic miniszterelnök ellen végrehajtott halálos merénylet helyszínére buszokkal érkeztek a rendőrök, nyolc terepjáróval jöttek a rendőri elitegység, a csendőrség a kommandósai.

A helyszínelésen részt vesznek a feltételezett gyilkosok felett ítélkező belgrádi különbíróság bírái, bűnügyi szakértők és a vádlottak ügyvédjei is. Saját kérésére megjelent Milorad Ulemek Legija egykori titkosszolgálati ezredes, a vörössapkás osztag néven elhíresült titkosszolgálati kommandó (JSO) egykori parancsnoka, akit a merénylet értelmi szerzőjeként jelöl meg a vádirat. Jelen van az orvlövész, Zvezdan Jovanovic, aki a gyilkosság idején a JSO helyettes parancsnoka volt, illetve a merénylet megszervezésével vádolt zimonyi klán egyik vezetője, Dusan Krsmanovic is.

A Djindjic-perben ítélkező belgrádi különbíróság hétfőn döntött arról, hogy a védelem kérésére helyszínelést tartanak a merénylet helyén, lemérik a kormánypalota parkoló felőli bejárata és a szomszédos épület, illetve a Bircaninova utca közötti távolságot. Az eredményeket megküldik a wiesbadeni kriminalisztikai intézetnek, amely jelentést készített a gyilkosságról.

Korábban a merényletben megsebesült testőr, Milan Veruovic is megfogalmazta azt a gyanút, hogy a gyilkosság pillanatában nem két, hanem három lövés dördült el, és a vádirattal ellentétben az egyik lövést nem az Admirala Geprata utcai irodaházból adták le, hanem az ellenkező irányból, a Bircaninova utcában található, felújítás alatt álló épületből. A testőr "magánnyomozást" is folytatott, hogy bebizonyítsa igazát, állításaival pedig a vádlottak kezére játszott.

A Djindjic feltételezett gyilkosai felett ítélkező belgrádi bíróság azt ígérte, hogy közleményt ad ki a helyszínelés után.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresd

a párod!

A győri Szent Cirill és Method alapít-

vány anya- és csecsemőotthon javára ajánlják fel… Tovább olvasom