Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

Hemingway kémkedett az USA-nak?

Ernest Hemingway 1941-ben Franklin D. Roosevelt elnök megbízásából utazott harmadik feleségével Hongkongba és Kínába, hogy információkat szerezzen Mao Ce-tung (Mao Zedong) és Csang Kaj-sek (Chang Kai-shek) közötti ellentétekről és általában az ottani helyzetről - állítja most megjelent könyvében egy kanadai újságíró.
Peter Moreira "Hemingway a kínai fronton: kémmisszió Martha Gellhornnal a második világháborúban" címmel írt munkájában az Ázsiában és az Egyesült Államokban felkutatott dokumentumok alapján azt állítja, hogy Hemingway a feladatot közvetlenül az amerikai pénzügyi államtitkártól, Harry Dexter White-tól kapta. A minisztérium, amelynek vezetője akkor Henry Morgenthau volt, a titkos szolgálatok egyik központjául szolgált - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Az 1941. február 1-jén megkezdett misszió, amelyben Hemingway mint a PM, a liberális értelmiségiek lapjának tudósítója vett részt - szintén újságíró feleségét a Collier's Magazine küldte ki - három és fél hónapig tartott. Az írónak ez idő alatt sikerült találkoznia Csou En-lajjal (Zhou Enlai) és az akkori kínai vezetés több tagjával. Tapasztalatait egy hatoldalas jelentésben foglalta össze, amelynek lényege az volt, hogy Kínában győzni fog a kommunizmus és ezzel felborul a távol-keleti egyensúly. Moreira szerint ez a misszió ébresztette fel az íróban a kémkedés iránti fokozott érdeklődést.

A könyv legvitatottabb része szerint Hemingway később hozzájárult ahhoz, hogy White továbbítsa jelentéseit a Szovjetuniónak. A maccartyzmus idején ez kellemetlenségeket is okozott az írónak, akit talán csak hírneve miatt nem fogtak perbe. White-ot azonban megvádolták azzal, hogy kommunista kém volt. Ítéletre azonban nem került sor, mert White meghalt még a per vége előtt.

Moreira azt írja, hogy valószínűleg ez volt az egyik oka annak, hogy Hemingway és felesége soha nem beszéltek kínai útjukról. Martha Gellhorn 1978-ban megjelent emlékirataiban 44 oldalt szentelt ennek a periódusnak, de úgy írta csak le, mint újságírói élményt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom