Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Hende: a honvédség technikai fejlesztését tervezik

A Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat ünnepi állománygyűlésén Hende Csaba a magyar honvédség technikai fejlesztéséről beszélt, Kovács József pedig a sikeres integrációs feladatokról.
Hende: technikai fejlesztésre fordítjuk a felszabadult ingatlanokból befolyt pénzt

A magyar honvédség technikai fejlesztésére fordítja a honvédelmi tárca a felszabadult ingatlanok értékesítéséből befolyó összegeket - mondta Hende Csaba szakminiszter pénteken újságíróknak, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) ünnepi állománygyűlése után.

A tárcavezető felidézte, jelentős létszámcsökkentést hajtottak végre a honvédség és a Honvédelmi Minisztérium (HM) vezetésénél az elmúlt időszakban, aminek következtében 1200, zömében budapesti beosztás szűnt meg. Az intézkedés miatt több objektum is felszabadul.

A KNBSZ-re kitérve azt mondta, a katonai felderítési és az elhárítási terület fúziójával létrejött szervezetnek az új központjáról még folynak az egyeztetések.

Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat ünnepi állománygyűlése. Fotó: MTI/Kosztricsák Szilárd (galéria)

A létszámcsökkenés, a katonai titkosszolgálatok összevonása, valamint a HM által végzett felülvizsgálatok után felszabaduló ingatlanokat a tárca az egyik saját cégén keresztül nyilvános árveréseken értékesíti, az így befolyó pénzt pedig a honvédség technikai fejlesztésére kívánják fordítani - részletezte Hende Csaba.

A titkosszolgálatok felügyeletét érintő esetleges átalakítást firtató kérdésre azt válaszolta, szerinte nehezen volna elképzelhető, hogy a KNBSZ ne a honvédelmi miniszter felelősségi körébe tartozzon

Kovács József: az integráció feladatait teljesítettük

Az integráció feladatait április 30-ig maradéktalan teljesítettük, létrehoztunk egy, a nemzetbiztonsági feladatokat eredményesen végrehajtani képes szolgálatot, amely hatékonyan hozzájárul Magyarország, a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség törvényes működésének biztosításához, valamint a külföldi katonai műveletek nemzetbiztonsági védelméhez – erről Kovács József, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) főigazgatója beszélt a szervezet ünnepi állománygyűlésén pénteken.

Az altábornagy emlékeztetett: a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal bázisán megalakult a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, amelynek létrejötte és tevékenysége hosszú távon meghatározza a honvédelmi érdekek óvását, ezen keresztül az ország, a nemzet védelmét. Rámutatott: munkájuk a hétköznapokban kerül mérlegre, ezért nem hibázhatnak, a szolgálat felelősséggel végzett, hozzáértő munkájára van szükség a jövőben is.

Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat ünnepi állománygyűlése. Fotó: MTI/Kosztricsák Szilárd (galéria)

Az altábornagy felidézte: a jogelőd katonai nemzetbiztonsági szolgálatok az integráció előkészítését a politikai, kormányzati szintű döntés megszületését követően rövid, de alapos és körültekintő tervező munkával kezdték meg. Az integráció két ütemben történt: 2011 decemberéig a két hivatal szervezetének átgondolt racionalizálása történt meg, idén január elsején pedig az összevonásukkal megalakult a KNBSZ. Ezzel megkezdődött az új szervezet kialakítása, a katonai hírszerző- és elhárító tevékenység egységes vezetési rendszere, valamint a műveleti, valamint művelet-támogató szervezetek, a költségvetési források takarékosabb felhasználását biztosító gazdasági, logisztikai rendszer kiépítése.

Hangsúlyozta: az integráció során a legfontosabb szempont az volt, hogy a műveleti tevékenység hatékonysága ne csökkenjen, az integrációt követően pedig növekedjen. A szempontok közt sorolta fel a honvédelmi tárca, a honvédelem vezetésének információellátottságának magasabb szintjét, amelynek érdekében megszüntették a párhuzamosságokat, egyértelműbbé tették a feladatokat, ú j értékelési és ellenőrzési rendszert vezettek be.

Kovács József kitért arra, hogy felgyorsították az információáramlást mind a szervezeten belül, mind a döntéshozók irányába.
Az altábornagy arról is szólt, hogy az integrációval csökkent a vezetők száma, ugyanakkor megőrizték azt a szakmai kultúrát, és azt a jól felkészült szakembergárdát, amelyet a jogelődöktől örököltek.

Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat ünnepi állománygyűlése. Fotó: MTI/Kosztricsák Szilárd (galéria)

A gazdálkodásról szólva azt mondta: a létszám optimalizálása éves szinten 200 millió forint, a támogató rendszerek összevonásával évi 250 millió forint, az attasé irodák átszervezése évi 60 millió forint megtakarítást jelent a 9 milliárd forintos költségvetésű szervezet számára. Az új szolgálat létrejötte Kovács József szerint arra is alkalmat adott, hogy elhelyezzék ezt a munkát a nemzetbiztonság rendszerében és példaként említette, hogy számos társhatósággal együttműködési megállapodást kötöttek. Arról is szólt, hogy a nemzetközi együttműködésre is kiemelt figyelmet fordít a KNBSZ, s megjegyezte külföldi társhatóságok közt vannak olyanok, amelyek hasonló összevonást évek alatt végeztek el. Nagy kihívásnak nevezte a szolgálat majdani elhelyezését, a központi objektumba költöztetéstől további kiadáscsökkentést remélt, a felszabaduló objektumok értékesítéséből pedig a honvédelmi tárca jelentős bevételére számíthat.

Kovács József aláhúzta: „ez a szakma állandó készenlétet, feltétlen odaadást igényel (…). Mindaz, amit mi honvédek teszünk, a haza a nemzet érdekeit szolgálja". Hozzátette, kéri és el is várja munkatársaitól, hogy az eddig tanúsított elkötelezettséggel, magas színvonalon folytassák munkájukat a jelmondatuk szerint: a hazáért becsülettel.

Az állománygyűlésen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Hende Csaba honvédelmi miniszter, valamint a társszolgálatok, többek közt a Terrorelhárítási Központ vezetője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EB: Magyarországon jövőre 3 százalék alatt marad az államháztartási hiány

Az EU brüsszeli előrejelzésse szerint Magyarország teljesíti jövőre az uniós hiánykritériumokat. Tovább olvasom