Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 3°C Még több cikk.

Hende: a magyar zsidóság számíthat ránk

Budapest - A magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen, "a zsidó közösség számíthat ránk" - mondta vasárnap este Hende Csaba honvédelmi miniszter a 11. Herclija biztonságpolitikai konferencián Izraelben.
Hende Csaba háromnapos nem hivatalos látogatáson tartózkodik Izraelben, ahol részt vesz a 11. Herclija biztonságpolitikai konferencián. A rendezvényen Izrael és Európa politikai, tudományos és technológiai együttműködésének lehetőségeiről, biztonságpolitikai kérdésekről, a globális terrorizmus veszélyeiről folytatnak eszmecserét politikusok, kutatók, meghívott szakemberek.

A HM közleménye szerint a miniszter vasárnap esti felszólalásában azt mondta: "elfogadhatatlan számunkra, hogy Európában bármely közösséget, bármely európai polgárt emberi méltóságában sértsenek meg". Mint hozzátette, "ezért a magyar kormány határozottan fellép és a jövőben is fel fog lépni minden antiszemita izgatás, megnyilvánulás ellen is. Ebben az ügyben nem ismerünk alkut: a zsidó közösség számíthat ránk." A tárca tájékoztatása szerint a miniszter beszédében kitért arra, hogy a magyar zsidóság rendkívül sok értéket tett hozzá Magyarország történelméhez, kultúrájának legkülönbözőbb területeihez, kezdve a kultúrától, az irodalomtól, a zenétől, a filmművészettől - a sporton át egészen a hétköznapi életig. Mint mondta, a közösség aktívan részt vett 1848-ban a polgári forradalom és szabadságharc idején létrejött modern magyar haderő, a honvédség megalapításánál, a magyarokkal együtt járta meg a szabadságharc küzdelmeit éppen úgy, mint az I. világháború frontjait.

A biztonságpolitikai kihívásokról szólva a honvédelmi miniszter a HM tájékoztatása szerint az energiabiztonság kihívásaira, a természeti és ember által okozott katasztrófákra, a klímaváltozásra, vagy a kiberbiztonsággal kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet. A miniszter szerint a nyugat-balkáni régió instabilitása továbbra is biztonsági kockázatot jelent, ahol a kedvező politikai folyamatok ellenére az etnikai feszültségekből adódó helyi konfliktusokkal továbbra is számolni kell. A HM közölte: az egyiptomi eseményekkel kapcsolatban a miniszter reményét fejezte ki, hogy a demokratikus kibontakozás és a térség stabilitása egyaránt érvényesülni fog.

Olvasóink írták

 • 11. igazságkereső 2011. február 07. 14:56
  „Én meg a jelenlegi magyar kormányra számítanék inkább, mert az idegen érdekek kiszolgálásában már hosszú éveket vettem részt akaratom ellenére!”
 • 10. szentmiki 2011. február 07. 13:11
  „a magyarok meg le vannak sz...va, hogy nekünk mindig kell egy segg a pofánk elé...”
 • 9. seleron 2011. február 07. 09:28
  „Tesznek arról zsidó barátaink hogy sose felejtsünk. De arról nem szól a fáma hogy amit izrael művel Palesztínában az is egy holokauszt.”
 • 8. varadipal 2011. február 07. 09:10
  „Hende úr ezt megismételhetné a Jobbik naggyűlésein is.Ilyen antiszemitizmus csak a Numerus Clausus idejében volt hazánkban. A vallás már elég viszályt okozott a világtörténelemben. A fegyvereket nem megáldani, hanem beolvasztani kell. A hit nem a külsőségek fitogtatásából áll. Ha a világ egyforma emberekből állna, unalmas lenne az élet.Minden vallás alapja a türelem, a szeretet, és egymás tisztelete, csak nem mindenki tud olvasni, pedig ez nem a sorok között van leírva.”
 • 7. Apátfalvi** 2011. február 07. 08:37
  „6. egy népet teljes egészében lehetetlen szeretni, de utálni is! Vagy te nem így gondolod...?”
 • 6. szilléri 2011. február 07. 05:37
  „Én is számolok az Izraeli cégre. Majd csak kifizeti a Gödöllői M-31 autópálya hónapokkal ezelőtt elvégzett munkáit.

  Minden esetre nem erősítették ,, a két nép örök és megbonthatatlan barátságát". Még csak húsz éve dolgozom időnként különböző Izraeli tulajdonú cégekkel, de finoman szólva ,,más kultúra" és értékrend.
  A ,,való világ" mint ahogy az angol közmondás említi : hajózni kell !

  Remélem nem kötelező szeretni őket ?”
 • 5. jozko 2011. február 06. 23:15
  „Én a vallásszabadság híve vagyok, és azt vallom, Isten szabad akarattal és felelősséggel ruházott fel minket-
  egyformák az esélyeink előtte.
  Nem hiszek "kiválasztott népben", "eredendő bűnben", földi siralomvölgyben...

  Jézus emberi tanításait föl tudom fogni ésszel.
  Nem mintha sokra ment volna vele...”
 • 4. Falcao 2011. február 06. 22:52
  „Rám is számíthatnak a zsidók.”
 • 3. Apátfalvi** 2011. február 06. 22:31
  „pedig beleadtam mindent a hsz-be, és eltűnt.... hüpp, hüpp. :/ :P”
 • 2. Odi 2011. február 06. 21:37
  „Nagyon szép... És a Magyar emberek mikor számíthatnak a kormányra?”
 • 1. dodó 2011. február 06. 21:34
  „...különösen kárpótlás ügyben.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vidékfejlesztési miniszter hétfőn Moszkvában tárgyal

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter és Kardeván Endre élelmiszerbiztonságért felelős államtitkár hétfőn délelőtt Moszkvában tárgyal. Tovább olvasom