Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Hende Csaba: a Magyar Honvédség a rend oldalán áll

A Magyar Honvédség a rend oldalán áll, és nem vesz részt "politikai akciókban" - mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter csütörtökön a Magyar Televízió Este című műsorában.
A tárcavezető a csütörtökön a fővárosban tartott rendvédelmi szakszervezeti demonstrációval, az úgynevezett bohócforradalommal kapcsolatban azt mondta, hogy a Honvédszakszervezet (Hosz) és a minisztérium közösen ítélték el "ezt a politikai akciót".

Hende Csaba a műsorban hangsúlyozta: "a kormány ellen való szavazás nem az érdekek képviseletéről szól, hanem egyértelműen politikai akció". A miniszter szerint ezért vizsgálni kell, hogy a rendvédelmis dolgozókra érvényes törvényben foglalt politikai szerepvállalás tilalma nem szenvedett-e sérelmet.

"A magyar honvédség a rend oldalán áll, ugyanakkor a szakszervezet nagyon markánsan képviseli a katonákat" - fűzte hozzá.

Hende Csaba elmondta azt is, hogy hétfőn folytatódnak az egyeztetések a tárca és a Hosz között az új életpálya modellről.

Az új modellről annyit közölt: azt a "kiszámíthatóság és a stabilitás" jellemzi, illetve, hogy a haderőből hamarabb kiváltak a jövőben módot kaphatnak arra, hogy a közszolgálat egy másik területén folytassák a munkát.

Csaknem húszezer szavazólapon vonták vissza jelképesen a Fidesz-KDNP pártszövetségre tavaly áprilisban leadott szavazatukat a rendvédelmi dolgozók csütörtöki, budapesti demonstrációján; a megmozdulás keretében tartott "szavazás" eredményét este 10 óra előtt a budavári Sándor-palota előtt ismertették.

A "bohócforradalomnak" nevezett demonstrációt a korkedvezményes nyugdíj rendszerének átalakítása ellen hirdette meg magánemberként a rendvédelmi szakszervezetek demonstrációs bizottságának két volt vezetője: Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke és Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A két szakszervezeti vezető csütörtökön több tucatnyi résztvevőhöz hasonlóan bohócnak öltözött.

Kónya Péter a tüntetés kezdetén hangsúlyozta, hogy békés, pártpolitikától mentes megmozdulásukkal görbe tükröt szeretnének mutatni a kormánynak, s azt kérte: a résztvevők őrizzék meg a tüntetés békés jellegét. Árok Kornél a demonstráción 17 óra után azt mondta: "legalább 20 ezren vagyunk".

Az Alkotmány utca és a Kossuth tér torkolatában egy hatalmas színpadot, az utca másik végén pedig fekete függönnyel eltakart "szavazófülkéket" állítottak fel. Azok, akik személyes adataikat megadták, egy "szavazólapot" vehettek át, amelyen az volt olvasható: "A Fidesz-KDNP pártszövetségnek a 2/3-os többségre adott bizalmat visszamenőleges hatállyal megvonom!" A szavazólapon két rublikát jelölhettek meg: igen", illetve de".

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2011. június 17. 18:50
  „Most mantyogta :törvénysértő a tüntetésük. Kinek is kedvesokosnaccságos Hende úr? A tv székháznál történtek azok bizony törvényesek voltak. A GYUJTOGATÁSra gondolok.”
 • 3. lambada 2011. június 17. 17:57
  „Az egész világon a rend oldalán állunk, mert katonáink külföldön szolgálják hazájukat. Egy-két misszióból sok pénzt lehet összehozni, aztán meg majd lesz valahogy. Csókosok előnyben!
  Nem is értem, hogy a katonák ilyen anyagi jóléte mellett miért kell 25 év után nyugdíjazni őket.”
 • 2. jozko 2011. június 17. 13:33
  „Lehet, hogy a Honvédség nem vesz részt politikai akciókban és a rend oldalán áll-
  viszont a tegnapi tüntetésen készült fényképen /fotó : Segesvári Csaba/ -
  nagyon egyértelműen egy katonai egyenruhát hordó fazon bohóckodik!

  Akik nem hordanak egyenruhát, azok hovatartozása így első blikkre nehezen azonosítható-
  lehetnek például, rendőrök, családtagok - vagy éppen szabadnapos katonatisztek....

  Hende Csaba még miniszter a hadüzenettel felérő "beszéde" után?”
 • 1. deszkás 2011. június 17. 11:23
  „Acél et is biztos volt a dolgában mikor betiltott egy filmet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közvélemény-kutatás: egyre rosszabb a vélemény az egészségügyről

Romlott az orvosok és a lakosság egészségügyről alkotott véleménye, már a következő öt évre sem… Tovább olvasom