Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Hende Csaba: egy erős Európának hatékony közös védelempolitikára van szükség

Hatékony uniós biztonság- és védelempolitika, fokozott védelmi együttműködés mellett foglalt állást Hende Csaba csütörtökön egy bécsi rendezvényen.
Magyarország egy erős Európában érdekelt, egy valóban erős Európa pedig aligha jöhet létre hatékony biztonság- és védelempolitika nélkül - hangsúlyozta az Europa Club ausztriai magyar kulturális egyesület rendezvényén. Az európai államok önmagukban nem tudják felvenni a versenyt a világ feltörekvő államaival. Amennyiben az EU ezen a területen nem tud egységet felmutatni, a gazdasági eredmények ellenére is "politikai törpe" marad.

A tagállamok érdekében áll az is, hogy csökkentsék lemaradásukat az Egyesült Államoktól a katonai képességek területén - mondta Hende Csaba a mintegy hatvan fős hallgatóság előtt. Egyúttal azt is hangsúlyozta a miniszter, hogy továbbra is nagy szükség van erős transzatlanti együttműködésre, Magyarország erre is kiemelt figyelmet fordít. Az EU jelenleg is fontos stabilizáló szerepet játszik Európában, de ezt nem biztonság- és védelempolitikájának, hanem elsősorban "puszta létének" és partnerségi politikájának köszönheti.

A költségvetési, és különösen a honvédelmi források egész Európában tapasztalható szűkülésére kizárólag a koordinált együttműködés, a képességek közös kialakítása, megosztása lehet megoldás - jelentette ki. "Tudomásul kell vennünk, hogy ez a tagállamok szuverenitásának bizonyos csökkenésével járhat együtt, és ez sok tagállam számára nehezen elfogadható" - fogalmazott.

Hozzátette, a fokozottabb együttműködés ellen hatnak a tagállamok védelmi iparhoz fűződő gazdasági érdekei is. Hende Csaba úgy vélekedett, Európának készen kell állnia arra, hogy egyre határozottabb szerepet vállaljon mindenekelőtt a közvetlen érdekszférájához tartozó térségekben, mint például a Balkán, de szükség esetén ennél távolabb is.

Az iráni nukleáris programról szóló jelentéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva leszögezte: a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) hatáskörébe tartozik eldönteni, hogy egy tagállam megsértette-e az atomenergia felhasználását szabályozó egyezményeket. Hozzátette, a NATO tagállamai egy rakétapajzs kiépítésének előkészítésével megtették az első lépést afelé, hogy Európa védett legyen egy bárhonnan érkező, akár nukleáris rakétatámadással szemben.

Egy másik kérdésre válaszolva a magyar miniszter kijelentette, nem tekinti bizalmatlanságnak, hogy az osztrák hadsereg a határellenőrzés megszűnése óta is határrendészeti segédszolgálatot teljesít a határtérségben. Minden állam szuverén döntése, hogy az illegális bevándorlás ellen milyen intézkedéseket hoz - mondta. Az intézkedési joggal nem járó, a rendőrség értesítésére korlátozott segédszolgálatot Ausztria jelenleg fokozatosan leépíti és az év végén megszünteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt egy édességraktár Mátészalkán

Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy édességlerakat Mátészalkán; a tűzben személyi sérülés nem történt. Tovább olvasom