Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 5°C | 12°C Még több cikk.

Hende Csaba: Recsken született 1956 és a rendszerváltoztatás

A recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján az ÁVH által működtetett egykori munkatábor helyén kialakított emlékparkban tartottak megemlékezést.
Recsken született 1956, a forradalomból pedig az 1990-es rendszerváltoztatás. Ez ma Recsk legfontosabb üzenete - jelentette ki Hende Csaba a recski büntetőtábor megszüntetésének 60. és a Recski Szövetség megalakulásának 25. évfordulóján az ÁVH által működtetett egykori munkatábor helyén kialakított emlékparkban tartott megemlékezésen szombaton.

A honvédelmi miniszter szavai szerint ha az eszmének látszó gondolatficamok mögé tekintünk, egy profi módon kiépített gengszterhálózatot látunk, amely idegen fegyverek segítségével magához ragadta a magyar államot.

"Recsk borzalmait csak az ember tudta túlélni. Recsken is meg lehetett és meg kellett maradni embernek" - fogalmazott. A nemzet minden közösségéből, társadalmi osztályából és politikai családjából voltak itt rabok.
Recsken bizonyos értelemben új nemzet született. A táborba zárt kisgazda szót értett a ludovikás tiszttel és a szociáldemokrata hírlapíróval, szót értett a katolikus a reformátussal, a zsidóval és az ateistával - mondta Hende Csaba.

Hangsúlyozta: soha, semmilyen formában nem igazolhatjuk a gyilkosokat, nem mondhatjuk a létező szocializmusra, hogy emberhez méltó rendszer lett volna. Elítélünk és megvetünk minden diktatúrát, amely embereket gyilkol - tette hozzá.

"Recsk ugyanolyan gyászhelye az ezer esztendős magyar történelemnek, mint a muhi puszta, a mohácsi mező, a doberdói fennsík, a Don-kanyar, vagy auschwitzi tábor" - mondta a honvédelmi miniszter.

Krasznay Béla, az idén 25 éves Recski Szövetség elnöke felelevenítette: míg 1988 őszén több százan alakították meg a szövetséget, ma már csak 18-an élnek. Mint elmondta, céljuk az volt, hogy segítsék azokat, akik végigszenvedték a tábort és az azt követő éveket. Ma már viszont főként a fiatalságot szeretnék bevonni a munkájukba, hogy ők is lássák: "hová jut az az ország, amelynek irányítása idegenszívű emberek kezébe kerül".

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. szeptember 08. 10:45
    „Sikerült Hendének ebbe is beleszőnie egy kis holokausztozást.”
  • 1. Apátfalvi** 2013. szeptember 07. 16:30
    „Halál az egykori kínzókra és jelenlegi támogatóikra!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Miniszterelnökség szerződéseinek azonnali nyilvánosságra hozatalát követeli az Együtt-PM Szövetség

A Miniszterelnökségnek be kell számolnia arról, hogy mire költi a magyar adófizetők pénzét, ezért a… Tovább olvasom