Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Hende: rendkívül hálásak a balti államok Magyarországnak

A miniszter háromnapos hivatalos baltikumi látogatáson vett részt.
Rendkívül hálásak a balti államok Magyarországnak azért, hogy hajlandó részt venni Gripen vadászgépeivel légterük védelmezésében - közölte Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken telefonon.

A miniszter háromnapos hivatalos baltikumi látogatása végén elmondta: a Litvánia, Lettország és Észtország védelmi minisztereivel folytatott tárgyalásokon azt hangsúlyozta, hogy a magyar légtér, ugyanúgy, mint a balti államok légtere, egyben a NATO légtere is, így közösnek tekinthető, és "biztonságunk is közös és oszthatatlan".

"Egy szolidáris elven működő szövetségben a legtermészetesebb dolog, hogy Magyarország, amely rendelkezik harcászati repülőgépekkel, megosztja ezt a képességét (...) a balti államokkal" - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint a tárgyalásokon felvetődött Mali kérdése is, de erről részleteket nem kívánt elárulni.

A tárca vezetője elmondta azt is, hogy Litvániában és Lettországban a védelmi miniszteren kívül a külügyminiszterrel is tárgyalt, illetve a parlament illetékes bizottságainál is járt.

Magyarország a 2012. májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón jelentette be, hogy 2015 és 2018 között részt vehet a harcászati repülő-képességgel nem rendelkező balti országok légtérrendészeti feladatainak ellátásában.

A megbeszéléseken szó volt a nemzetközi műveletekben való részvételről, így az afganisztáni és a balkáni szerepvállalásról is.

Olvasóink írták

  • 1. CsImre 2013. január 18. 23:22
    „A vadászgépek kinek a pénzén repülnek, és mit látnak ők ebből a hálából?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idősek kirablóit fogták el Hajdúböszörményben

A múlt év tavaszán kezdődött bűncselekmények során az elkövetők a többségében egyedül élő… Tovább olvasom