Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Herczeg Mihály: Egy óriási szerelem története

Herczeg Mihály nyugalmazott vásárhelyi levéltár-igazgató Krúdy Gyula A vörös postakocsi című regényéről beszél.
Herczeg Mihály
„Volt egy csomorkányi tanítványom annak idején, aki tizenháromszor olvasta el az Egri csillagokat, mert annyira szerette. Én ugyan ennyiszer nem fogtam neki A vörös postakocsinak, de jó néhányszor olvastam. Krúdy három mondattal odavarázsolja olvasóját a történet helyszínére, játszódjon az vendéglőben vagy a természetben. A korabeli Pest regényét írta meg, azét az alsó világét, amelyet kokottok népesítenek be.

Nem az úri világot siratta, hanem azt, amilyennek a pesti polgári világot látta. A vörös postakocsi folytatásában, a vele szorosan összetartozó Őszi utazások a vörös postakocsin című regényében is az eszményi szerelmet írja le. Rezeda Kálmán szerkesztő annyira beleszeret a vidékről a fővárosba került színésznőbe, a Pesten kokottá váló Klárába, hogy öngyilkos lesz érte. Igaz, nem hal meg, és szerelme ápolja, hogy a történet végén elváljanak.

A folytatásban pedig nyomon lehet követni a Klárát elhódító Alvinczi Eduárd útját Bécsben, Pozsonyban, Pesten, Budán, Vácott és Ungváron. Rám Krúdy története hangulatával, szépségével, illatozó ételeivel, valamint az óriási szerelem ábrázolásával hatott. Ráadásul helyszínein – Ungvár kivételével – magam is jártam."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tervezett útépítések Győrben

Tovább olvasom