Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Herczog László: magas az inaktívak aránya

Magyarországon az a legnagyobb foglalkoztatással kapcsolatos gond, hogy magas az inaktívak aránya - mondta Herczog László szociális és munkaügyi miniszter a Gazdasági és Szociális Tanács (GSZT) keddi ülésén.
A tanács tájékoztatót hallgatott meg a foglalkoztatáspolitika időszerű kérdéseiről, valamint tárgyalt a megrendelésére készült népesedési és fejlesztéspolitikai tanulmányokról.

Herczog László tájékoztatójában hangsúlyozta: a foglalkoztatáspolitikában a kibontakozáshoz együttműködő társadalomra van szükség.

A GSZT ülésén a munkaügyi miniszter a munkaképes korcsoportot három kategóriába sorolva elmondta, hogy a piacképes tudással rendelkezők foglalkoztatásával nincs gond, esetükben az állam feladata a tudás karbantartásához szükség felnőttképzés biztosítása. A költségvetési szektorhoz tartozók tudását a társadalom elismeri, mert értékalkotó munkát végeznek. Az inaktívak pedig tartalékot jelentenek a foglalkoztatás bővítéséhez.

Herczog László hangsúlyozta: szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy sokan azért szorulnak ki a munkaerőpiacról, mert munkaképes tudásuk csekély, és ennek megváltoztatása állami beavatkozást is igényel. Megjegyezte: a nyereségességet állami és vállalkozási szempontból is érdemes megkülönböztetni. Az állam szempontjából azt kell vizsgálni, mi a kifizetődőbb, a segélyezés, vagy a munkához segítés.

Herczog László emlékeztetett arra, hogy a kormány a versenyképes munkaerő piacra jutását járulékkedvezménnyel is segíti. Szerinte a hátrányos helyzetű csoportok foglalkoztatására célszerű járulékkedvezményt adni.

A munkavállalói oldal nevében Pataki Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) elnöke úgy vélekedett, a gazdaságban jelentős részt képvisel a fekete foglalkoztatás, és egyetértett azzal, hogy a járulékkedvezményt célzottan és nem általánosságban kell adni.

Vizi E. Szilveszter, a GSZT társelnöke a tudomány képviseletében elmondott hozzászólásában kiemelte, hogy az oktatási rendszer kulcsszerepet játszik a foglalkoztatásban is. A normatíva támogatással nem a piacképes tudást adó területek kapnak forrást, hanem újratermelődnek a munkanélküli diplomások. Az egészségügyben megalázó bérek miatt pedig a végzett orvostanhallgatók fele külföldre megy dolgozni, miközben itt kapták meg állami forrásból a képzést.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, a GSZT soros elnöke az elhangzottakkal kapcsolatban megjegyezte: nem történt egyeztetés a gazdasági szféra szereplőivel a közbeszerzési és közérdekvédelmi hivatal létrehozásáról. Szerintük a hivatal felállítása alkotmányossági aggályokat vet fel, mert olyan jogosítványokat kap, amelyek más intézményeknél már megvannak.

Az MKIK elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a kis és középvállalkozói szektor a legnagyobb foglalkoztató, ezért annak támogatása jó hatással lenne a foglalkoztatásra is. Szerinte az elmúlt években a kkv-támogatáspolitika gyenge volt.

A szakképzéssel kapcsolatban megemlítette, hogy a regionális fejlesztési és képzési bizottságok (RFKB) költségvetési támogatása megszűnt, a kamara finanszírozni fogja ezek működését.

A népesedéspolitikáról készült tanulmány kapcsán a tanács megfogalmazta, hogy ez a téma nemzetstratégiai kérdés, és pártpolitikától függetlenül kell kezelni.

A fejlesztéspolitikai tanulmány tárgyalását a tanács félbeszakította. A kormány és a tanács tagok írásos véleményének kiegészítésével a fejlesztéspolitikai tanulmány megtárgyalását újra napirendre tűzik.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2009. december 08. 21:27
    „Hát ezt a tisztelt politika elintézte: gyere, szavazz rám és még több segílyt kapsz! Csak ne dógozzá! Ennyi. Kész.”
  • 1. dodó 2009. december 08. 20:39
    „Van itt ész! Már a miniszter is észrevette!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1: négy beteg lélegeztetőgépen Székesfehérváron

Négy, lélegeztetésre szoruló beteget ápolnak a Fejér Megyei Szent György Kórház intenzív osztályán;… Tovább olvasom