Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Herényi Károly: a költségvetés fő tartaléka a korrupció visszaszorítása

A költségvetés fő tartaléka a korrupció visszaszorítása - mondta Herényi Károly, az MDF elnökhelyettese pénteki sajtótájékoztatóján, Veszprémben.
Szerinte a költségvetés tervezete kiadási oldalon semmiféle reformról nem szól - sem egészségügyi, sem felsőoktatási, de közigazgatási és önkormányzati reform sem lesz -, tehát a kormány kényszerpályán van, azaz e rendszerek működtetéséhez lényegében ugyannyi pénzt kell felhasználnia.

A bevételi oldalon sincs változás, és az adórendszer egyszerűsítése is elmaradt, noha az nem kerül pénzbe. "Ötven féle adónemet fizetünk", és egy magánvállalkozónak közel 300 ezer forint az éves adminisztrációs terhe - mondta Herényi Károly.

Egy felmérés szerint évente átlagban 200-400 milliárd forint "úszik el" korrupció címszó alatt. Ha csak az alsó határig sikerülne a korrupció visszaszorítása, már komoly pénzforrások "szabadulnának fel" - tette hozzá.

Herényi Károly szerint a korrupció ellen küzdelem politikai akarat kérdése. Elmondta: a felmérést végző Transparency International nevű civil szervezet meg is jelölte a főbb forrásokat: kampány- és pártfinanszírozás, közbeszerzések.

Ha ezt a két területet rendbe tenné a kormány, illetőleg a parlament, akkor "nagyon sok pénzt takaríthatnánk meg" - vélekedett.

Az MDF politikusa emlékeztetett arra, hogy Dávid Ibolya pártelnök két évvel ezelőtt 70-30 százalékos arányra tette a korrupciós pénzek elosztását a kormánypártok és a Fidesz között. Hozzátette: ez mostanra 50-50 százalékra módosult.

"Fecseg a felszín és alkuszik a mély", azaz a két nagy párt "országromboló módon tudja egymást sárba tiporni" a felszínen, közben viszont igen komoly egyezségeket képes megkötni gazdasági kérdésékben - hangoztatta Herényi Károly.

Olvasóink írták

 • 2. KovácsPistike 2009. október 30. 22:17
  „Pardon. Herényi úr!”
 • 1. KovácsPistike 2009. október 30. 22:16
  „Herédi úr elbújt a mentelmi joga mögé és onnan osztja az észt. :-)
  Még a saját árnyékától is fél.

  Demokrácia=demokraták+erkölcs
  mszp=szdsz=mdf=jobbik
  Korrupció elleni harcot csak az hirdessen, aki nem korrupt!

  40 centis kilátó épült 40 millióért Bodrogkeresztúron
  http://index.hu/belfold/2009/10/04/40_centis_kilato_epult_40_millioert_bodrogkereszturon/
  "Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta."

  "10 tuskó 3,2 millióért":
  http://index.hu/belfold/2009/10/29/2_6_millios_unios_tamogatas_tiz_fatuskora/
  Összesen 3,2 millió forintért épített uniós támogatásból kerékpáros pihenőhelyet, (eredeti projektcímén szolgáltatóházhoz kapcsolódó pihenőhelyet) Várgesztes önkormányzata. A helyi lakosok szemét azonban szúrja, hogy a milliós pihenőhely mindössze tíz, az árokparton leszórt - szaknyelven: telepített -, tuskóból áll. A polgármester szerint a beruházást nemrég ellenőrizték, és mindent rendben találtak

  Várgesztesen egy másik pihenőhely beruházás is volt.
  A tóparti pihenőhely fejlesztése Várgesztesen
  Bruttó érték (Ft): 6 167 460,-
  Támogatási összeg (Ft): 5 000 000,-
  Nagyon pazar lehet! :-)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyurcsány visszatért: demokraták ébresztő!

Gyurcsány Ferenc szerint "a követelőző, agresszív, ragadozó hatalom nem egyszerűen kopog, hanem dörömböl a hatalom ajtaján". Tovább olvasom